5-dingen-die-we-allemaal-zouden-moeten-weten-over-de-donkere-huid-242324
©Passian Smit, Vogue Nederland, December 2022

In haar boek Black Skin: The Definitive Skincare Guide neemt een van de geliefdste huidexperts van het Verenigd Koninkrijk, skincaredeskundige Dija Ayodele, een diepe duik in de wondere wereld van de donkere huid. In het boek verkent ze de geschiedenis ervan – inclusief hoe racistische ongelijkheden de schoonheidsbeleving van zwarte vrouwen beïnvloeden – en vertelt ze over veelvoorkomende huidaandoeningen en hoe je een ultra-effectief huidverzorgingsregime opbouwt.

“Er miste een boek dat rechtstreeks tot zwarte vrouwen en de markt voor donkere huidverzorging in het algemeen sprak”, vertelt Ayodele. “Het is een gebied waar ik al lang in werk. Mijn klanten hebben veel vragen over producten, behandelingen en procedures. Ze vragen zich af: ‘Is dit voor mij of voor witte vrouwen?’ Ze weten het niet zeker.”

Vijf dingen die we allemaal moeten weten over de zwarte huid

Om de onevenwichtige vertegenwoordiging aan te pakken en ervoor te zorgen dat de wereld weet wat ze moet weten over donkere huidskleuren, schreef ze Black Skin:The Definitive Skincare Guide. Hieronder geeft ze vijf tips.

De donkere huid heeft geen agressieve behandeling nodig

“Veel mensen denken dat een donkere huid taai, veerkrachtig en bestand tegen agressieve behandelingen is. Maar melaninecellen, die extreem actief zijn in de huid, zorgen dat verkleuringen snel kunnen optreden. De huid is eigenlijk heel kwetsbaar, maar veel mensen denken het tegenovergestelde. Ik raad altijd aan een professional in de hand te nemen om na te gaan wat jouw huidproblemen zijn – het is niet zo dat je bepaalde producten niet kunt gebruiken of verschillende behandelingen niet kunt proberen, het betekent wel dat je de aanpak moet afstemmen op jouw huid.”

De huid profiteert van álle ingrediënten

“Het gaat er dus om dat je je huidverzorging afstemt op jouw specifieke huidproblemen, huidtype en kleur. Als ik bijvoorbeeld microneedling toepas op een donkere huidskleur, gebruik ik eerst een ondiepe naald om te zien hoe de huid ermee omgaat. Ik gebruik ook een lager percentage voor chemische peelings. Alles is voor iedereen: er bestaat niet zoiets als zwarte huidverzorging.”

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Een donkere huid is vaak droger dan andere huidtypes

“Een donkere huid heeft minder ceramiden in de bovenste lagen. Ceramiden zijn als een waterdichte jas. Als je er niet genoeg van hebt, verlies je vocht, dus is de zwarte huid meestal klinisch droog. Belangrijk voor alle huidtypes – maar het komt vaker voor bij de zwarte huid – is om te weten dat olie geen vochtinbrenger is. Als je huid droog is, heb je water (H2O) nodig om te hydrateren. Oliën voeden de huid niet met vocht. Hyaluronzuur is fantastisch om de huid te hydrateren, maar zorg ervoor dat je er altijd een dikkere moisturizer overheen aanbrengt.”

Ja, de donkere huid kan laserbehandelingen ondergaan

“Vroeger – 20 jaar geleden – waren lasers nog niet zo geavanceerd als nu, dus het risico op letsel bij een donkere huid was veel groter. Nu kan een zwarte vrouw absoluut lasers gebruiken, alleen niet allemaal. Je kunt bijvoorbeeld geen ablatieve CO2-laser gebruiken op de donker huid omdat het risico op hyperpigmentatie vrij groot is; in plaats daarvan werkt de Nd:YAG-laser goed. Belangrijk: ga naar een ervaren arts voordat je boekt.”

De wereld van injectables

“Eén ding waarvan ik altijd denk dat zwarte vrouwen ze mislopen, zijn injecteerbare behandelingen. Neem lipfiller. Daarbij gaat het bijvoorbeeld niet alleen om het creëren van grotere lippen, maar eerder om het toevoegen van extra hydratatie, het wegwerken van lijntjes en het herstellen van de lippen. Veel zwarte vrouwen hebben het gevoel dat dit soort behandelingen niet voor hun zijn. Ik vertel veel van mijn cliënten dat ik ze geen lotions en drankjes kan geven die rimpels helemaal wegwerken – soms moet dat via een naald.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.