5-redenen-waarom-je-een-buzz-cut-wil-proberen-242420
©Spotlight

Ik heb spontaan, beïnvloed door Skin van Skunk Anansie, al mijn haar erafgeschoren en ben voor een buzz cut gegaan. Het voelde als een soort liberating Britney Spears 2007-moment: ik was helemaal klaar met mijn constante drang naar een nieuwe haarstijl, dus ik wilde helemaal géén haar. Nu, een paar maanden na mijn impulsieve DIY-beautybehandeling, kan ik met zekerheid zeggen dat het mijn favoriete look is en dat ik het iedereen kan aanraden. Hieronder lees je waarom.

5 redenen voor een buzz cut

1. Het scheelt tijd én geld

Dit hoor je wel vaker: tijd is geld. De betekenis leerde ik pas echt kennen door mijn nieuwe korte kapsel. Denk aan hoeveel geld je spendeert aan alle beschikbare haarproducten (waarschijnlijk te veel). Ook een haarwasbeurt kost je dankzij de look slechts een aantal minuten, als het niet minder is.

2. Je haar groeit gezonder terug

Hoofdhuidverzoring wordt veel gemakkelijker met gemillimeterd haar. De actieve ingrediënten in haarproducten, bijvoorbeeld de vetten, vitaminen en mineralen, bereiken namelijk gemakkelijker je haarzakjes – dé plek waar het allemaal gebeurt. Ik heb gemerkt dat mijn haar donkerder en dikker aangroeit. Ook voelt het sterker aan. Kortom, mijn haar is nog nooit zo gezond geweest.

3. Next level look

De haarlook past bij, of beter gezegd het elevate, iedere outift. Als zwarte peper bij een soepgerecht: het maakt iedere basic look gewoon wat scherper. De buzz cut zorgt voor extra pit bij mijn outfits. Een saai zwart topje dat eerst onaangeraakt in mijn garderobe lag, krijgt ineens weer betekenis.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

4. Meer aandacht naar het gezicht

Door een buzz cut, eist je gezicht automatisch meer aandacht op. En dat is fijn voor liefhebbers van make-up en sieraden. Ik pronk bijvoorbeeld graag met grote oorbellen, en door deze haarlook krijgen ze eindelijk de aandacht die ze verdienen. Weinig haar hebben zorgt (tenminste bij mij en Patti Labelle) voor een ‘hernieuwde attitude’. Een buzz cut geeft je het gevoel dat je zélf in controle bent over je look en niet je haar en hoe het op dat moment zit.

5. Een buzz cut staat íedereen

Ik heb nog niemand gezien bij wie de haarlook niet staat en je kunt me er dan ook niet van overtuigen dat een buzz cut iedereen staat behalve jou. Om een aantal namen te noemen die het ook rock(t)en: Zoë Kravitz, Angelina Jolie, Natalie Portman, MJ Rodriquez, Cynthia Erivo, Jordan Alexander, Jada Pinkett Smith, Mei Pang en Kristen Stewart.

Probeer het eens en ontdek zelf de voordelen. En als je het niets vindt, wacht je gewoon. Haar groeit met de tijd namelijk gewoon terug (ja echt). Ongeveer 1 centimeter per maand, volgens experts. En vergeet niet: at the end of the day, is haar maar haar.

buzz cut haarlook
©Susans buzz cut