rozemarijnolie-stimuleert-je-haargroei-en-maakt-je-haar-dikker-dit-is-hoe-het-werkt-269617
©Spotlight

Onlangs werd rozemarijnolie naar voren geschoven als wondermiddel voor snelle haargroei. Op TikTok vind je een heuse fanclub die de krachten van rozemarijnolie verkondigt; het zou de haargroei stimuleren en je haar dikker maken, is het refrein van talloze lovende kritieken. Het lijkt misschien wat veel gevraagd van een supermarktkruid, maar beauty-goeroes zweren erbij – en ze hebben videobewijs.

Rozemarijnolie voor je haar

Je vraagt je misschien af of er harde feiten zijn die de werking van rozemarijnolie bevestigen. Het beknopte antwoord is ‘ja;’ volgens wetenschappelijk onderzoek is rozemarijnolie net zo effectief als het haargroeimiddel minoxidil. Een onderzoek uit 2015 toonde aan dat het aantal haren van alopecia-patiënten toenam na zes maanden gebruik van rozemarijnolie. En volgens dr. Zayn Majeed, haarchirurg bij Harley Street Hair Clinic, hebben studies aangetoond dat deze olie de zenuwuiteinden kan genezen en haarherstel kan bevorderen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Rozemarijnolie kan de bloedsomloop versterken en de bloedtoevoer naar de haarzakjes verbeteren, waardoor ze de essentiële bloedtoevoer krijgen”, legt hij uit. “Als haarzakjes onvoldoende bloedtoevoer krijgen, kan de groeifase van de haargroeicyclus korter worden en na verloop van tijd haaruitval optreden.” Rozemarijnolie helpt dus niet alleen om langer haar te krijgen, het is ook goed voor de algehele gezondheid van je haar. “De ontstekingsremmende eigenschappen van rozemarijnolie helpen irritatie, roos en jeuk op de hoofdhuid te verminderen, waardoor een optimale omgeving ontstaat voor gezonde haargroei”, voegt dr. Majeed toe. Samen met de circulatie-bevorderende en anti-microbiële eigenschappen is het een geweldig ingrediënt voor haarverzorging.

Maar temper je verwachtingen: hoewel de cultusolie wonderen kan verrichten voor de haargroei, is het geen remedie om haaruitval volledig te stoppen. “Er is momenteel geen klinische genezing voor haaruitval, hoewel het kan worden vertraagd met medicijnen en behandelingen, zoals haartransplantaties”, zegt dr. Majeed daarover.

Hoe gebruik je rozemarijnolie?

Online kan je allerlei rozemarijnremedies vinden; van zelfgekweekte kruid/olie-infusies tot druppels essentiële olie in je haarverzorging. Maar de beste manier om het in je routine op te nemen, is door verdunde rozemarijnolie rechtstreeks op de haarwortels of kale plekken aan te brengen. Vervolgens masseer je de olie in de hoofdhuid. Massage verhoogt namelijk de zuurstoftoevoer naar de haarzakjes – door een verhoogde bloedstroom – en volgens Claire Martin (brand educator bij Mielle Organics) is een grote toevoer van zuurstof cruciaal voor haargroei.

Dr. Majeed vertelt ons dat masseren ook de opname van de werkzame bestanddelen van rozemarijn in de huid en haarzakjes verbetert. “Als je rozemarijnolie minstens 30 minuten op de hoofdhuid laat zitten, kan het beter doordringen”, aldus Majeed. “En als je het langer laat zitten, vooral als je het omwikkelt met een warme handdoek, kan het de absorptie verbeteren. In het ideale geval zou je rozemarijnolie een paar keer per week moeten aanbrengen, want dan heb je een consistente blootstelling aan de potentiële voordelen.” Voor de beste resultaten breng je het dus aan, masseer je het in en laat je de olie vervolgens zo lang mogelijk zitten, voordat je het afspoelt met een milde shampoo om het overtollige vet te verminderen.

Waar moet je op letten?

Volgens Claire heeft een goede rozemarijnolieformule rozemarijn (botanische naam Rosmarinus Officinalis leaf oil) hoog op de lijst staan. Hoe lager op de lijst, hoe minder het ingrediënt aanwezig is. Als je een versie met essentiële olie koopt, is het belangrijkste om te weten dat het verdund moet worden voordat je het aanbrengt. “Essentiële rozemarijnolie is zeer geconcentreerd, en als je het rechtstreeks op de hoofdhuid aanbrengt, kan dit leiden tot huidirritatie of gevoeligheid. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de rozemarijnolie te verdunnen met een draagolie – een milde, neutrale olie zoals kokosolie, amandelolie of jojoba-olie”, zegt dr. Majeed. Als alternatief kun je een paar druppels toevoegen aan je bestaande haarverzorging, of de rompslomp vermijden door voorgemengde oliën of leave-inbehandelingen te kopen.

Meer tips voor haargroei? Dit zijn de meest effectieve manieren om natuurlijke haargroei te stimuleren.

De beste haarproducten met rozemarijn

Rozemarijnolie van De Tuinen

de tuinen
©Holland & Barrett

Rozemarijn 30 ml, € 19,99

HoliRoots™ Hair Treatment van Fable & Mane

rozemarijn
©Douglas

HoliRoots™ Hair Treatment, € 49,00

Multi use oil van Botanical Beauty

rozemarijn
©Botanical Beauty

Multi Use Oil Eucalyptus-Mint-Rozemarijn, € 38,95

Rosemary conditioner van Aveda

©de Bijenkorf

Rosemary Mint Weightless Conditioner, € 28,50

Scalp love serum van Pacifica

©Douglas

Scalp love rosemary mint serum, € 13,49

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.