lang-en-gezond-leven-voor-deze-effectieve-oefening-hoef-je-niet-naar-de-sportschool-268262
©ANP

Traplopen wordt vaak als iets heel normaals beschouwd, maar volgens experts heeft het een groot effect op je gezondheid. Onderzoek van Gianni Pes, onderzoeker aan de Universiteit van Sassari (Sardinië), heeft aangetoond dat het op- en afgaan van trappen, evenals steile hellingen of heuvels, een duidelijke indicator is van een langere levensduur.

Traplopen en levensduur

Het verband tussen traplopen en levensduur kwam vooral tot leven in de documentaire Living 100 Years: The Secrets of the Blue Zones, waarin schrijver Dan Buettner de zogenaamde ‘blauwe zones’ onderzocht; gebieden met de hoogste levensverwachting ter wereld. Buettner ging op zoek naar gemeenschappelijke factoren die deze uitzonderlijke levensduur verklaren. Je raadt het al: in blauwe zones, zoals de regio Barbagia op Sardinië, is traplopen een alledaagse bezigheid.

De omgeving dwingt de bewoners om dagelijks heuvels te beklimmen en weer af te dalen, zonder dat ze zich er echt bewust van zijn. Dit constante bewegen op verschillende niveaus blijkt een aanzienlijke bijdrage te leveren aan hun levensverwachting. Onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks overwinnen van minstens 30 treden, zoals in huizen met meerdere verdiepingen, al kan bijdragen aan deze gunstige effecten.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Niet alleen traplopen is trouwens een belangrijke oorzaak gebleken. In blauwe zones, zoals Okinawa (Japan), blijven oudere mensen ook actief door hun tuin te verzorgen. Vooral de kracht van hun benen verbetert, wat ook bij zou dragen aan een lange levensverwachting.

Calorieën

Terug naar traplopen; dat heeft niet alleen invloed op je levensduur, maar daarmee samenhangend verhoogt het ook de ‘non-exercise activity thermogenesis’ (NEAT), wat verwijst naar lichamelijke activiteit die calorieverbranding bevordert. Dit kan variëren van lopen en winkelen tot het op en neer lopen van trappen, en kan essentieel zijn voor zowel gewichtscontrole als cellulitis.

Patricia Garin, therapeute bij The Beauty Concept, benadrukt dat het dagelijks op- en aflopen van trappen een alledaagse workout is die we allemaal zouden moeten omarmen. Deze oefening is niet alleen uitstekend voor de onderste ledematen, zoals benen en billen, maar biedt ook meteen een effectieve cardiovasculaire training. Oftewel, goed voor je hartslag.

Let op je houding 

Voordat je begint: het is bij trapoefeningen belangrijk om op je houding te letten. Volgens Arsenal Femenino Madrid zijn de resultaten beter wanneer je de wervelkolom recht houdt, zonder het gewicht naar voren te dragen, en dat je ervoor zorgt dat de schouderbladen goed ‘verankerd’ zijn. Het bewegen van je armen terwijl je de trap op- en afloopt, kan vervolgens de hele spiergroep van je lichaam activeren. Dus de volgende keer dat je voor een lift staat: neem een keer de trap, voor een langer en gezonder leven.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.es.