het-meest-flatterende-kapsel-voor-deze-zomer-de-scandi-haartrend-262680
©Jorin Koers, Vogue Nederland, juni 2023

Het is de haartrend die zorgde voor miljoenen views op Instagram en TikTok – en niet zonder reden. Deze slimme haarkleurhack, ook wel de ‘Scandi haarlijn’ genoemd, is de subtiele update van deze zomer die je moet kennen, gezien het flatterende en verhelderende effect.

Scandi haarlijn

De techniek bestaat uit het oplichten van alleen de haarlijn op het voorhoofd. Een hairstylist gebruikt een hele dunne kam om de zachtste haartjes rond het voorhoofd op te lichten – ook wel de babyhaartjes genoemd – en kleurt ze een tint of twee lichter dan je natuurlijke haarkleur. Door de lichtere tint alleen op dit gedeelte van het haar te concentreren, verzacht je de roots rond je gezicht en lijkt het alsof je haar op natuurlijke wijze is opgelicht door de zon, waardoor zowel je gezicht als je manen een verhelderend effect krijgen. Zo lijkt het alsof je de hele zomer lang hebt genoten van de stralende zon, doordat je haar juist op die plekken wordt opgelicht.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Wat geweldig is aan deze techniek is dat je een subtiele verandering kunt aanbrengen die niet verloren gaat in de stijl als je je haar veel opsteekt”, zegt kapper en kleurexpert Adam Reed. “Het werkt ook goed als je het los draagt, zodat je een subtiele omlijsting van je gezicht krijgt.” Denk aan de manier waarop je haar als kind opstak tijdens familievakanties in de zon, toen je haarlijn lichter werd. “Het gaat om het vervagen van een klein beetje van de haarwortel zodat je het nooit ziet uitgroeien, en die lichte halo van haar is relatief onderhoudsarm”, legt Reed uit. “Het vervagen is veel minder ernstig dan normaal onderhoud. Ga voor een kleur die past bij je natuurlijke basis en breng alleen de fijnste lijn rond het haar naar een lichtere tint.”

Een waarschuwing is wel op zijn plaats: Reed wijst op het risico van overbehandeling van de kwetsbare haartjes rond je haarlijn. “Het gaat erom het haar te respecteren, dus overdrijf het niet”, zegt hij. “Je hoeft dit maar één of twee keer te doen in de zomer.

De bouncy blow-out

Ook een kenmerk van de Scandi haartrend, is de bouncy blow-out à la Brigitte Bardot. Die kijk je het beste af bij beroemdheden zoals Elsa Hosk, Sabrina Carpenter, en natuurlijk de Stockholmse Matilda Djerf – ookwel de grondlegger van deze zomerse haarstijl genoemd. In haar hair tutorial legt de Scandinavische zelf uit hoe ze haar lokken in model krijgt.

Ben je zelf minder handig met een föhn? Gelukkig kent de haartrend vele gedaantes. Ook in een low effort slordige knot of staart – zoals je hieronder ziet – beheers je de Scandi haarstijl.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MATILDA DJERF (@matildadjerf)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Alice Pilate (@alicepilate)

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.