ken-je-krul-dit-zijn-de-verschillende-soorten-krullen-en-zo-verzorg-je-ze-226959
©Walter Pierre, Vogue Nederland, juli/augustus 2022

If you know, you know: meer weten over verschillende soorten krullen is the key tot het leren bedwingen van je eigen krullenbos (of niet natuurlijk).

“Inzicht in je haar, weten hoe het zich gedraagt en wat je ermee kunt bereiken kan zorgen voor een gezonde en goede relatie met je haar en vooral krullen”, zegt Vernon François, celebrity-hairstylist en textuur-expert. “Als je weet hoe je met je haar moet omgaan krijg je de beste resultaten.”

Ken je krul

De meest gebruikelijke manier om krultypes te bepalen is het traditionele basissysteem van types 2 tot 4 met subcategorieën van A tot C. Wel blijft dit vrij algemeen en heeft individueel haar zijn eigen bijzonderheden en kan het zelfs verschillende texturen hebben. François creëerde in 2015 zijn eigen – eenvoudige én universele – pictogrammen om in één oogopslag verschillende soorten krullen in kaart te brengen.

Soorten krul
©Courtesy of Vernon François

Dit zijn de verschillende soorten krullen en zo verzorg je ze

Hoewel er ruimte is voor verbetering, kan het basissysteem voor krultypes een nuttig stappenplan zijn op je reis naar de perfecte krul.

Krulporeusheid en elasticiteit

“Er zijn veel dingen die je haar uniek maken. Bijvoorbeeld hoe snel het vocht opneemt en verliest; oftewel poreusheid”, zegt François. Belangrijk daarbij is de gezondheid van de buitenste laag van het haar. Als de haarschubben gezond zijn, liggen ze glad en gesloten en houden ze vocht vast. Als de schubben beschadigd zijn door factoren als hitte, overbewerking en natuurlijk het weer, dan trekken ze los van de haarschacht.

Omdat krullend haar van nature droger is, is het kwetsbaarder voor deze schade. “De textuur van je haar, dus de schubbenlaag, is van belang bij het kiezen van producten voor je haar”, zegt Jennie Roberts, celebrity-hairstylist. “Hoe gladder de textuur, hoe minder hydratatie en hold je nodig hebt. Hoe hoger de schubbenlaag, wat een natuurlijke hoeveelheid gezonde kroes geeft, hoe meer hydratatie en sterker houdbare stylingproducten je wilt gebruiken.” Een algemene vuistregel? “Hoe poreuzer en brozer het haar, hoe meer het beschadigd kan raken door kleuring of warmtestyling”, aldus François.

“Poreusheid is erfelijk of wordt veroorzaakt door beschadiging”, voegt Roberts toe. “Bij een lage poreusheid lijkt het haar waterdicht – het duurt erg lang voor je haar echt goed nat is – dus zijn er meer hydraterende producten nodig. Als het haar een hoge poreusheid heeft, wordt het gemakkelijk nat en kan het slap worden door overhydratatie.”

Verschillende soorten krullen

Golvend, Type 2A tot 2C

“Type 2 haar heeft over het algemeen een gladde buitenlaag en een zachte S-vorm”, legt Roberts uit. Binnen het A-C spectrum gaat het om “hoe gedefinieerd de golf is”, zegt François. “A is langgerekt en C meer een duidelijke S-vorm”, voegt hij eraan toe. Omdat type 2 vaak minder houvast nodig heeft, raadt hij een volumegevende mousse aan op pas gewassen, nat haar. “Laat de golven aan de lucht drogen terwijl je ze zachtjes omhoog duwt met een vlakke handpalm”, legt hij uit. “Gebruik voor een optimale gezondheid een sulfaatvrije shampoo en conditioner. Voed de punten met een herstelolie om het haar er gezond en gehydrateerd uit te laten zien en voelen.”

Krullend, type 3A tot 3B

“Type 3 is meestal echt krullend haar”, zegt François. Binnen deze vorm vind je verschillende soorten kurkentrekker krullen. Hij stelt voor je te concentreren op de textuur van de buitenlaag om te bepalen hoeveel vocht of hold je nodig hebt. “Sulfaatvrije shampoos zijn een must, want hoe intenser de krullen, hoe droger ze kunnen zijn. Ideaal is om het haar zachtjes te wassen en het vocht te houden waar het nodig is; in de strengen. Voor een lichte conditioning tussen de wasbeurten door kun je een leave-in conditioner gebruiken. Voor niet-plakkerige, zachte en flexibele krullen is een stylingcrème of lichtgewicht gel je beste keuze.

Kroeshaar, Type 4A tot 4C

“Type 4 haar heeft superveel textuur”, legt Roberts uit. “De schubbenlaag is erg verhoogd. Dit type haar kan op zoveel manieren worden gevormd en gebeeldhouwd.” Qua verzorging heeft type 4 haar veel hydratatie nodig, want het kan droog worden en gemakkelijk breken. “Glibberige, vochtinbrengende producten zijn geweldig voor deze textuur, omdat ze helpen bij het ontwarren, wat een grote uitdaging kan zijn op ‘wasdag’.” Voor het stylen kan een sterk houdbaar product “de krul vangen” die is gevormd als het nat is.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.