statisch-haar-wat-te-doen-aan-die-ongewenste-elektrische-toestanden-op-je-hoofd-281337
©Jorin Koers voor Vogue Nederland, juni 2023

Het is inmiddels serieus winter en voor velen van ons betekent dat (ook) het seizoen van knetterend haar waar geen land mee te bezeilen is. Hoog tijd om voor eens en voor altijd van die statische manen af te komen. Vogue vroeg topkapper Bert Visser om raad. “Gebruik in ieder geval een nylon of houten borstel.”

Statisch haar: dit is de oorzaak en zo kom je ervan af

“Sowieso heeft het te maken met de tijd waarin we nu zitten. De kou in combinatie met bepaalde stoffen van onze kleding in aanraking met haar zorgt voor statische elektriciteit. En dat heeft weer te maken met de luchtvochtigheid die in deze periode van het jaar hoger is, kijk bijvoorbeeld naar de mist in de vroege ochtend. Die luchtvochtigheid zorgt voor een soort waterlaagje op je haar, dat blijft er op liggen en veroorzaakt een elektrische reactie”, legt Visser uit.

Wat te doen aan die ongewenste elektrische toestanden op je hoofd? Visser adviseert in ieder geval een kam of borstel van plastic of metaal links te laten liggen. Deze materialen geleiden elektriciteit waardoor een statische reactie meer geactiveerd wordt. Beter is een borstel van hout of nylon. “Wat ik altijd adviseer is om iets van haarspray of lak in je borstel te sprayen – niet iedereen waardeert immers een totale wetlook waardoor je er helemaal geen last van hebt – en daarmee door je haar te borstelen. Ik gebruik zelf altijd de Foundation Mist van Oribe, een soort primer die zorgt dat elektriciteit uit het haar gaat waardoor het haar rustig wordt en niet dat statische effect krijgt. In dit product zit centrimonium chloride en dat heeft antistatische eigenschappen. Zorg dus dat je een product gebruikt met dat ingrediënt.”

‘Hoe gezonder, hoe statischer’ 

Elk haar kan statisch zijn, wel heeft de een er meer last van dan de ander. “Mensen met droog haar hebben er vaak wat minder last van omdat droog haar vocht uit de lucht sneller aantrekt. Bij gezonder haar blijft het vocht op het haar liggen waardoor je sneller een elektrische reactie krijgt. Hoe gezonder het haar, hoe statischer. Je ziet het vaak bij jonge kinderen of mensen die hun haar niet kleuren of stylen; het is dan veel statischer.

Het is sowieso belangrijk om je haar goed te verzorgen met een shampoo en conditioner. Het borstelen met een spray of primer zorgt voor een laagje op het haar die het beschermt tegen elektrische reacties. Zo’n product maakt het haar rustiger en je kunt het meerdere keren per dag doen.”

statisch haar
©Foto: Kubilay Altintas, haar: Bert Visser