kunsthistoricus-cathelijne-blok-smeert-zich-elke-dag-van-top-tot-teen-in-met-creme-geleerd-van-moeder-en-oma-217583
©Passian Smit, Vogue Nederland, mei 2022

Elke slaapkamer wordt vrolijk van een (klein) spektakelstuk: een fijn nachtkastje is daarom een must. Vintage, modern, bomvol (mode)boeken, kaarsen of favoriete beautyproducten? Het kleine item naast het bed wordt door iedereen ánders gebruikt. Wij willen van deze vrouwen weten hóe, en natuurlijk wat erin of op ligt.

Deze week het nachtkastje van kunsthistoricus en oprichter van intersectioneel feministisch kunstplatform The TittyMag, Cathelijne Blok.

Wat voor nachtkastje heb je?

“Dat heb ik eigenlijk niet. In mijn bed zitten een aantal lades vol items, die als een soort eclectisch nachtkastje fungeren. Daarnaast gebruik ik de vensterbank om spullen op te leggen, zoals sieraden. Maar eigenlijk zit alles in die enorme lades. De dingen die op mijn nachtkastje liggen, zijn spullen en kleine herinneringen op te leggen, zoals sieraden, die belangrijk voor mij zijn. Maar eigenlijk zit alles in die enorme lades.

De dingen die op mijn nachtkastje liggen, zijn spullen die ik ook meeneem ergens naartoe om mij thuis te voelen. Sieraden van mijn beide oma’s, maar ook die ik van vrienden heb gekregen en kleine objecten, die ik verzameld heb tijdens het reizen of andere mooie momenten. Verder een paar dingen die ik heel fijn vind: sowieso lavendelolie van De Tuinen, maar ook de Rosebud Salve Lippenbalsem, Palmer’s Shea Formula Hand Cream en Prescription van Soap Treatment Store. Dat druppel ik voor het slapengaan op oneffenheden op m’n huid, de volgende dag is het dan verdwenen. Ook ligt er een stapel (kunst) boeken, twee kleine kunstwerkjes die ik van een vriend heb gekregen en een muziekbox. Ik luister graag naar de radio of een podcast als ik wakker word.”

Welk boeken?

“Ik ben een enorme lezer. Meestal fictie, maar ook graag gedichten. Soms kan ik in bed wegdromen bij een boek. Als ik te weinig tijd heb lees ik korte gedichten. Voor het slapengaan en ook als ik wakker word, lees ik twee of drie gedichten. Ik ben momenteel bezig in Borsten en Eitjes van de Japanse schrijver Mieko Kawakami. Een dichtbundel van M. Vasalis ligt ook naast mijn bed en een van mijn favorieten op dit moment is een bundel van Anne Carson.”

Hoe ziet jouw skincareroutine eruit?

“Ik haal echt altijd mijn make-up eraf. Verder smeer ik me elke ochtend en avond helemaal in met kokoscréme. Dat heb ik geleerd van mijn moeder en oma. Sinds kort heb ik van Soap Treatment Store een nieuwe routine op maat gemaakt voor mijn huid van Prescription. Ik gebruik dan de vegan edelweiss crème en cleanser. Als laatste doe ik altijd Rosebud op mijn lippen en druppel ik lavendelolie op mijn kussen. Soms gebruik ik ook nog weleens een gezichtsmasker van Sisley.

Snoozen of showtime?

“Ik ben eigenlijk geen ochtendmens, meer een avondmens. Ik slaap mijn hele leven al vrij kort, zo’n vijf à zes uur. Dat gaat gewoon prima. Mijn opa had dat ook, grappig genoeg. Ik heb een hekel aan haasten, dus ik sta liever heel vroeg op. Als ik wakker word, ga ik even met mijn hondje Syb naar buiten. Omdat ik nu een hondje heb, moet ik er wel meteen uit en snooze ik dus niet echt meer. Na het rondje met de hond ga ik vaak een koffietje halen bij mijn buurman Willem, lees ik een krantje en luister ik Radio 1 of ga ik naar de Vondelgym. Hierna start de werkdag pas!”

Ik droom nog van…?

“Een reis naar Tokyo of Zuid-Korea, dat lijkt me echt fantastisch. Landen met zo veel vette kunst, historie en verhalen. Ik wil ook graag weer lekker lang naar Parijs. Mijn droom is daar ooit permanent te wonen. Maar ik hoop ook The TittyMag groter en internationaler te maken samen met het team. Verder ben ik bezig met een boek over kunst bij Uitgeverij Podium, wat volgend jaar uitkomt. Ik droom eigenlijk van zo veel. Dat hoeven niet per se grote dromen te zijn. Kleine dromen kunnen ook al fantastisch zijn!”