doe-als-de-francaises-en-skip-je-concealer-donkere-kringen-mogen-207882
©Getty Images

Tijdens Paris Fashion Week mogen ze er gewoon zijn: donkere kringen onder de ogen. “Ik ben helemaal into French beauty. Het is heel sexy om die mooie tonen op en onder je ogen juist te laten zien”, zegt make-up artist Hannah Murray backstage bij Chloé, waar ze Amber Valetta’s ietwat moody, maar natuurlijke look laat voor wat het is.

Zonder mascara, gekrulde wimpers, aangezette wenkbrauwen en vooral zónder zware concealer. “Te veel concealer verandert de vorm van je gezicht, je raakt de dimensie kwijt”, zegt ze.

French beauty

De ‘eerlijkheid’ van donkere kringen onder de ogen zien we tijdens fashion month meer. Onder anderen bij Loewe, Meryll Rogge, Anne Isabella en zelfs bij de (Rihanna-blessed) Dior-show. Hier sloeg make-up artist Peter Philips de concealer over voor een ‘ongestoorde’, natuurlijke look. Make-up die past bij een collectie die een toekomst vertegenwoordigt waarin vrouwen de baas zijn en hun eigen beautycodes creëren.

Donkere kringen bij Dior en Chloé
©Acielle/Style Du Monde/Getty Images
Donkere kringen bij Dior (links) en Chloé.

Murray noemt haar make-upkeuze bij Chloé rauw, stoer en sterk. “Ze moeten er cool uitzien”, zegt ze over de cast vol personalities. Backstage in Parc André Citroën begint ze de make-up met Tata Harper facials en vervangt Restorative Eye Creme de allesbedekkende concealer. “Doel is de natuurlijke schoonheid van het model te versterken”, legt Murray uit. “Voor mij is een gezonde huid de beste make-up. Er zijn echt goede manieren om het gezicht op te frissen en tot leven te brengen met huidverzorgingsproducten, zonder het ‘te plamuren’.”

De in de UK geboren make-up artist verhuisde onlangs naar Parijs en vindt de looks van de Françaises “heerlijk”. “Ik ben gefascineerd door de Franse schoonheid, die schijnbaar moeiteloos lijkt.”

Donkere kringen mogen

Model Helene Diap vertelt in de showroom van Cool TM in Galerie Vivienne dat ze haar eigen make-up heeft gedaan. Ontwerper Thomas Monet is haar vriend, dus het is een drukke week met weinig slaap. Diap is solo model voor de presentatie én het enige pasmodel voor de hele collectie. “Ik wil deze items letterlijk elke dag dragen”, zegt ze over de collectie vol fluffy, shiny, oversized en genderloze kledingstukken.

Op de vraag of ze concealer gebruikt, antwoordt ze: “Ik gebruik het strategisch, maar probeer het zo natuurlijk mogelijk te houden. Ik wil mijn persoonlijkheid niet bedekken en accepteer gewoon dat ik moe ben.” Lachend voegt ze daaraan toe: “Het laten doorschijnen van de donkere kringen onder mijn ogen is ook een subtiele manier om anderen te laten weten me met rust te laten.”

“Je kunt make-up gebruiken om uit te drukken hoe je je voelt. Ben je humeurig of voel je je juist sterk? Laat het zien. Je hoeft niet perfect te zijn”, aldus het model.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.com.