make-up-die-van-kleur-verandert-hoe-werkt-dat-eigenlijk-292802
©Marc de Groot, Vogue Nederland, April 2024

Het eerste compliment dat ik op de Vogue-redactie kreeg, was te danken aan een impulsaankoop bij de drogisterij. Ik kocht kleurveranderende make-up – oftewel: een make-upproduct dat van kleur verandert wanneer je deze aanbrengt. Het gebeurde tien jaar geleden, tijdens mijn eerste dagen als beautyassistent op ons kantoor op Times Square. Terwijl ik me een weg baande door een gang die erom bekendstaat dat je daar sterren tegen het lijf loopt (Julianne Moore glimlachte daar ooit naar me), kwam ik een collega tegen.

Het was Chioma Nnadi, die ik door redacteuren had horen omschrijven als de stijlvolste persoon op de planeet. “Jij hebt altijd de perfecte lipkleur”, zei ze, en ze vroeg me wat het was. Ik voelde me gevleid en vertelde haar over het MoodMatcher-lippotlood. Deze kocht ik in een vluchtige bui naast de kassa van de Hudson Square Pharmacy. Bij het aanbrengen veranderde de kleur van lichtblauw naar roze, waarna ik alles eraf veegde en alleen een kersenkleurige tint achterbleef die de hele dag bleef zitten. Nog steeds wordt MoodMatcher aangeprezen als ‘de originele lipstick met kleurverandering’ die ‘werkt op jouw pH-waarde om een volledig unieke tint te creëren die echt van jou is’.

Kleurveranderende make-up

Ik herinnerde Nnadi onlangs aan dit gesprek. Ze onthulde dat ze het product nog steeds ergens heeft liggen – en ik ook. De laatste tijd zijn er echter nieuwere ‘pH-matching’ en kleurveranderende formules gelanceerd. Sommige bevatten ingrediënten die zó goed zijn dat je er bij wijze van spreken zelfs mee zou kunnen slapen. Eén van die producten is bijvoorbeeld de Youthforia BYO Blush Oil.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ook de Rosy Lip Enhancer van Hermès Beauty is zo’n product. Creative director van Hermès Beauty Gregoris Pyrpylis bracht het product aan op modellen die meeliepen in de lente/zomer 2024-show van het modehuis. Zoals Gregoris zelf beweert, heeft de tint het vermogen om “één te worden met de huid, net als de collectie”.

Maar nog vóór mijn Times Square-dagen ontwierp Dior Beauty al de unieke Lip Glow Color Awakening Balm in 2009. “Het was de eerste keer dat de color-reviver-technologie werd gebruikt in een meer gevestigd product”, zegt Peter Philips, de creatief en image director van Christian Dior Makeup. Hij merkt hierbij op dat de luxueuze status en geloofwaardigheid van Dior ervoor zorgde dat het kleurveranderende product minder aanvoelde als “een gimmick”. (Jaren later zou ik Lip Glow dragen op mijn bruiloft – ik deed mijn eigen make-up in de badkamer van mijn ouderlijk huis.)

Hoe werkt kleurveranderende make-up?

Het is 01.00 uur ’s nachts in New York als ik eindelijk bel met Michelle Wong. De in Sydney gevestigde chemicus en docente van Lab Muffin Beauty Science, wiens populaire TikToks verhelderend en informatief zijn. “Het klinkt veel cooler dan het is”, zegt ze over de technologie achter make-up met pH-waarde.

“Voor zover ik weet, gebruiken de meeste producten op de markt Red 27.” De kleurloze kleurstof verandert naar een pure rode tint boven een pH-waarde van 2,5. Een ander veelgebruikt ingrediënt, Red 21 – de kleurstof die wordt gebruikt in Lip Glow en Estée Lauder’s Pure Color Envy Color Replenish Lip Balm – verandert van beige naar roodachtig tussen pH-waarden 0 en 3. Red 27 ruilt ook wat Wong “dekkracht” noemt (het vermogen om te bedekken wat eronder zit) in voor houdbaarheid. “In make-up zitten pigmenten en kleurstoffen”, legt ze uit. Wong vergelijkt pigmenten met olieverf en kleurstoffen met aquarelverf. “Pigmenten zijn kleine, vaste deeltjes die een dekkend vermogen hebben.”

“In gewone lippenstiften en oogschaduw zitten dus meestal pigmenten. In kleurveranderende make-upproducten zit een transparante kleurstof. Het zakt in de huid en geeft een beetje kleur af”, gaat Wong verder. Het effect speelt in op de kleur die al in je lippen zit – of in je wangen, mocht je het daar graag dragen. Dit is dus op basis van de pH-waarde van je huid. Wees wel voorzichtig waar je kleurveranderende make-up aanbrengt; als het gaat om gevoelige gebieden zoals de oogleden, wordt het gebruik van Red 27 en Red 21 afgeraden (door de Amerikaanse FDA).

Een product voor iedereen

Door lagen aan te brengen, kun je de tint zelfs nog een beetje manipuleren – een aanpak die Rihanna graag gebruikt. De oprichter van Fenty Beauty heeft slechts één Match Stix Color-Adaptive Cheek + Lip Stick (in de kleur Strawberry Pop) toegevoegd aan haar vaste collectie. “Ik hou van het gemak”, vertelt Rihanna me via e-mail als ik vraag hoe ze het zelf gebruikt. Ze neemt hem “overal mee naartoe” en veegt de zachte formule graag “op de appeltjes van haar wangen en brengt hem zelfs naar haar slapen om een frisse kleur te geven, maar met wat drama”. Drama dat ze kan aandikken of verminderen “met het aantal lagen dat ze aanbrengt”. Zo kun je er zelf voor kiezen of je gaat voor een natuurlijke make-uplook, of wat extra drama wil toevoegen.

Nadat Fenty in 2017 de industrie veranderde met een lijn aan foundations in veertig tinten, voelt één product dat iedereen kan gebruiken een beetje futuristisch aan. “Ik ben helemaal voor beauty voor iedereen – opties creëren die echt werken voor mensen en hun huidtinten, hun huidtypes, hun stijl”, zegt Rihanna. “Wat is er mooier dan een kleur die uniek wordt voor jou?”

Onze favorieten

Lip Enhancer van Hermès Beauty

Lip enhancer van Hermès Beauty
©Hermès

Kleurveranderende lippenstift, € 70

Blush Oil van Youthforia

Kleur veranderende blush van Youthforia
©Youthforia

Kleurveranderende blush, € 40

Lip Glow van Dior

Dior Addict Lip Glow verandert van kleur wanneer je deze aanbrengt.
©Dior

Transparante lippenbalsem die van kleur verandert, nu € 34,95

Pure Color Envy van Estée Lauder

Lippenstift die van kleur verandert van Estée Lauder
©Estée Lauder
Ontwerp zonder titel (24)

Lippenbalsem op basis van pH-waarde, nu € 37,95

Match Stix Color Adaptive Cheek + Lip Stick van Fenty Beauty

Make-up stick die van kleur verandert van Fenty Beauty
©Fenty Beauty

Make-upstick, € 39

BFF-cream met SPF 30 van Trinny London

Dagcreme met SPF en een tintje die aanpast aan je huidskleur van Trinny London
©Trinny London

Dagcrème met SPF en een kleur die zich aanpast aan je huid, € 46

MoodMatcher-lippenstift

Kleur veranderende lippenstift van Moodmatcher
©Moodmatcher

Kleurveranderende lippenstift, € 5,95

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.