waarom-de-no-make-up-look-nog-lang-niet-verdwijnt-289256
©Getty Images

Met al die beeldige make-uplooks op de herfst/winter 2024-catwalks zou je haast die andere trend vergeten: de clean girl aesthetic. Breekt bij de gedachte dat je je make-upkwasten weer in het sop moet zetten het angstzweet uit? Niet nodig, zegt Vogue’s beauty director Dionne Pool. De no make-up-look gaat nergens heen.

De clean girl aesthetic

Make-up is having a moment op de herfst/winter 2024-catwalks. Zo populair als de clean girl aesthetic (een minimalistische benadering van make-up en kleding, red.) onlangs nog was, zo hard roept de mode dit seizoen “adieu” tegen de no make-up-look. Opvallend, want nog niet zo lang geleden werd voormalig glamour girl en Playboy-model Pamela Anderson door het volledige internet geprezen om haar “dappere” keuze om zonder make-up het fashion week-circuit te betreden.

En daar moeten we het dus even over hebben. Want, hoe fabelhaft en fantastisch de make-uplooks dit seizoen ook zijn (hello doll season), de no make-up-look is hier om te blijven – voor altijd. Waarom, vraag je? Heel simpel. Kijk voor de grap eens om je heen in een willekeurige supermarkt. Het liefst rond een ongoddelijk tijdstip. (Oké, vooruit, rond een uur of zes mag ook.) Tel even hoeveel personen je daar volledig dolled up tegenkomt. Punt gemaakt?

Spoiler: Pamela was niet de eerste

Maar dat is niet de enige reden dat de no make-up-squad niets te vrezen heeft. Want, besef even: over Pamela’s “heroïsche” keuze om geen make-up te dragen wordt al niet meer gesproken. En dat terwijl actrice Jamie Lee Curtis slechts een seizoen geleden nog tijdens fashion week op Instagram schreef (of eigenlijk: schreeuwde): “THE NATURAL BEAUTY REVOLUTION HAS OFFICIALLY BEGUN!” Haast in tranen vervolgde ze: “Ik ben zo onder de indruk van deze daad van moed en rebellie.” Actrice Selma Blair deed daar in de reacties graag nog een schepje bovenop: “Love this. Beautiful self-assuredness.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Dol op al deze vrouwen, maar merkwaardig is wel dat er makkelijk vergeten wordt dat tal van andere vrouwen, zowel met als zonder openbaar podium, Pam al eeuwen voorgingen. Het gros van mijn 23 tantes bijvoorbeeld, om over mijn twee oma’s en 27 nichten nog maar te zwijgen. En laten we ook even teruggaan naar het jaar 2016, toen zangeres Alicia Keys aankondigde aan geen make-up meer te zullen dragen omdat ze andere vrouwen wilde “helpen” zich prettiger in hun vel te voelen – dank Alicia, heel aardig. Weet trouwens ook dat de reden van Pamela Anderson om make-uploos door het leven te gaan niet werd ingegeven door een poging om feministisch te zijn, maar door rouw en verlies. In haar eigen woorden legde ze uit dat haar reden om make-upvrij door het leven te gaan onder meer te maken heeft met het overlijden van haar visagiste Alexis Vogel.

De no make-up-look gaat nergens heen

Laten we tot slot ook de immer make-uploze zangeres Tracy Chapman niet vergeten. Zij veroorzaakte een ware frenzy op het wereldwijde web toen ze smetteloos het podium besteeg tijdens de afgelopen Grammy Awards. En voor wie wil tegensputteren met: “Maar ze droeg poeder” (Danessa Myricks Yummy Skin Blurring Balm Powder in kleurnummer 9, welteverstaan) – Pamela droeg mascara! (Het exacte merk hou je even van me tegoed.)

Mijn punt? Make-upliefhebbers zullen net als fans van de no make-up-look voor altijd als een tandem blijven bestaan. Hand in hand, kameraden, enzovoorts. Doe dus vooral wat bij je past. Trendy of niet. Hoe saai zou de wereld immers zijn als iedereen er hetzelfde uitzag?