hoe-creeer-je-de-grootste-make-uptrends-ter-wereld-in-gesprek-met-make-upartiest-peter-philips-287125
©FANNY LATOUR- LAMBERT, Vogue Nederland, maart 2024

Al meer dan dertig jaar zit de van oorsprong Belgische make-upartiest Peter Philips in het vak, waarvan hij al tien jaar Creative and Image Director for Dior Makeup is. Een intens mooie baan, met ook een aanzienlijke verantwoordelijkheid. Met zijn visie bepaalt hij namelijk de grootste make-uptrends ter wereld, en welke producten daarbij horen. Een van die producten is het vernieuwde Rouge Dior, dat vanaf deze maand wereldwijd verkrijgbaar zal zijn in maar liefst zeventig tinten.

In gesprek met Peter Philips van Dior Makeup

In samenwerking met Vogue Nederland geeft hij samen met model Lieve Siemons en fotograaf Fanny Latour-Lambert beeld aan zijn visie, in markant rood. Je ziet het resultaat in het nieuwe maartnummer van Vogue Nederland. Vijf vragen aan de make-upmeester. 

Je bent een van de creatiefste make-upmeesters in het vak. Was je niet liever kunstschilder geworden?

“Nee zeg! Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op kunst. Maar ik ben heel blij met het pad dat ik gekozen heb. De wereld van make-up is dynamisch en spannend. Ik reis de hele wereld over, ontmoet elke dag de interessantste mensen en iedereen is altijd blij als ik op set kom. Aan het eind van de werkdag heb je meteen schitterend resultaat in de vorm van beeld. Ook dat is een vorm van kunst, hoewel dit niet altijd een creatief proces hoeft te zijn. Onderdeel van mijn baan is ook ervoor zorgen dat iemand comfortabel is en zich de meest fantastische versie van zichzelf voelt. De juiste foundation, een beetje concealer en wat kleur hier en daar kan voor sommigen life-changing zijn. Dat ik dat met wat kleur en penselen voor iemand kan betekenen voelt voor mij heel bevredigend.”

Het is belangrijk voor je om mensen een goed gevoel te geven?

“Als je je goed voelt, straal je beauty uit. Wie zich niet goed of zelfverzekerd voelt, kan onmogelijk schoonheid uitstralen. Beauty is alleen belangrijk als het je helpt je goed te voelen.” 

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wat was het idee achter deze shoot?

“Het is een creatief gesprek tussen de verschillende teamleden op set. Vogue is niet bang om buiten de lijntjes te kleuren en dat geeft veel ruimte voor speelsheid. We hebben gefocust op de tint rood omdat het over de Rouge Dior-lipstick gaat. Model Lieve was hierin een enorme inspiratie. Ze is een beetje quirky en we wilden die kant van haar benadrukken. Niet elk model kan hiermee omgaan. Maar Lieve voelde het meteen en bracht onze visie mooi tot leven. Uiteindelijk was het vooral fun.”

Wanneer is iemand voor jou het mooist?

“Een zwanger persoon is voor mij meestal het mooist. Je voelt je misschien niet altijd fantastisch, maar er ontstaat een bepaalde glow die niets met make-up te maken heeft. Het is de ultieme vorm van innerlijke schoonheid die naar buiten straalt. En dat is misschien wel de essentie van schoonheid. Aan de andere kant zijn mensen het mooist als ze het verouderingsproces gracieus omarmen. Als je jong bent, ben je meestal zo kritisch op jezelf. Het is nooit goed genoeg. Kijk je later op deze periode terug, dan waardeer je meestal pas de schoonheid die je toen bezat. Alles krijgt een nieuw perspectief. Gracieus ouder worden betekent omarmen wat je gegeven is. Daar heb je zelfvertrouwen en vrijmoedigheid voor nodig. Je gegeven schoonheid omarmen zonder opsmuk vergt lef. Dat is voor mij het mooiste wat er is.”

Hoe ga je om met een oudere versus een jongere huid?

“Voor een oudere huid zou ik zeggen: less is more. Ga voor goede huidverzorgingsproducten die de huid voeden en gebruik make-up spaarzaam. Het hoopt zich immers alleen maar op in de lijntjes. Bij een jongere huid kun je laag over laag aanbrengen en spelen met make-up zonder dat het clownesk wordt. Beweeg en verander mee met het seizoen van je leven, ook als het om make-up gaat.”

Vogue’s Dionne sprak ook met Peter Philips over de beautylooks van de Dior couture lente/zomer 2024-show, met in de hoofdrol de ‘little black liner’. Dat interview lees je hier.

Dit interview is oorspronkelijk gepubliceerd in het nieuwe maartnummer van Vogue Nederland, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.