9-huidverzorgingstips-van-emily-ratajkowskis-go-to-beautyspecialist-248861
©Michael TRAN / AFP

Wat hebben Emily Ratajkowksi, Gigi Hadid en Irina Shayk allemaal gemeen? Een belachelijk goede huid, niet in de laatste plaats dankzij de in New York gevestigde beautyspecialist Fabricio Ormonde. Met meer dan vijftien jaar training in fysiologie, wellness en facials, wordt Ormonde geroemd om zijn op maat gemaakte behandelingen. De beautyspecialist deelt negen huidverzorgingstips.

Beautyspecialist Fabricio Ormonde

“Mijn filosofie is ‘progressief, niet agressief'”, zegt Ormonde. “Ik geloof dat een consistente, afgemeten benadering van huidverzorging betere en duurzamere resultaten oplevert dan agressieve behandelingen die vaak schade aan de opperhuid kunnen veroorzaken.”

In plaats van alleen te vertrouwen op snelle oplossingen zoals botox en fillers, geeft Ormonde de voorkeur aan een meer holistische methode. Zo richt hij zich op collageenstimulatie, het versterken en modelleren van de gezichtsspieren en het strakker maken van de huid met behulp van een verscheidenheid aan radiofrequentie-, LED-, microstroom- en ultrasone technologieën . “Na jaren te hebben gehoord dat een regime met meer dan tien stappen het beste was, realiseren consumenten zich dat een relatief eenvoudige benadering effectiever kan zijn en geschikter is voor de meeste huidtypes”, merkt hij op.

Hieronder deelt Ormonde zijn belangrijkste do’s en don’ts op het gebied van huidverzorging.

9 huidverzorgingstips

Draag dagelijks zonnebrandcrème

“Bescherm je huid tegen blootstelling aan de zon door dagelijks een zonnebrandcrème te gebruiken om voortijdige tekenen van veroudering, waaronder fijne lijntjes, rimpels en verkleuring, te voorkomen. Zoek een SPF die je prettig vindt, zodat je deze consequent zult gebruiken. Ik ben dol op de Le Prunier Plumscreen SPF31. Het combineert zonbescherming met de huidverzorgingsvoordelen van Plum Superfruit Complex, collageen beschermt tegen vervuiling, blauw licht en UV-schade. De formule laat ook geen witte waas achter, wat typerend is voor veel minerale zonnebrandcrèmes.”

Blijf van je huid af

“Het is verleidelijk om puistjes uit te knijpen, vooral als ze er groot uitzien. Weersta die verleiding. Het is een tijdelijke oplossing, maar op de lange termijn geen goed idee. Uitbarstende puistjes leiden tot korstvorming, wat in extreme gevallen littekens kan veroorzaken. Het kan er ook toe leiden dat bacteriën zich over je huid verspreiden, waardoor je uitbraak alleen maar erger kan worden.”

Verander van producten wanneer nodig

“Aangezien de huid het meest dynamische orgaan van het lichaam is, is het belangrijk om voortdurend te evalueren en aan te passen wat je doet op basis van seizoens- en levensstijlveranderingen (bijvoorbeeld zwangerschap of overgang).”

Exfolieer niet te veel

“Exfoliëren is een geweldige aanvulling op je huidverzorgingsroutine, omdat het dode huidcellen verwijdert en ruimte maakt voor een nieuwe, gezondere huid. Minder is echter zeker meer. Tussendoor moet je je huid de tijd geven om te rusten. Ik geef de voorkeur aan chemische exfoliaties in plaats van fysieke. Voor de meeste huidtypes is één tot drie keer per week scrubben voldoende. Doe je het vaker dan loop je het risico je huid te irriteren.”

Blijf gehydrateerd

“Hydratatie is de sleutel tot een vlekkeloze huid. Water spoelt alle onzuiverheden en gifstoffen uit je lichaam. Drink dagelijks minstens acht tot tien glazen water en introduceer hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur en glycerine in je huidverzorgingsroutine. Ik raad de Future 5 Elements Beauty Drops No 2 aan, een uniek serum op waterbasis voor het verjongen en herstellen van een uitgedroogde en beschadigde huid.”

Was je gezicht

“Je poriën raken de hele dag verstopt door vuil en olie. Elke ochtend en avond je gezicht reinigen is een goed idee om eventuele aanslag te verwijderen. Vermijd echter heet water en te veel wassen, omdat het je huid kan uitdrogen en irriteren.”

Zorg voor genoeg slaap

“Ze noemen het niet voor niets ‘schoonheidsslaapje’. Streef naar zeven tot acht uur slaap per nacht om je lichaam de tijd te geven op te laden voor de volgende dag. Als je dat niet doet, kun je last krijgen van wallen, donkere kringen, puistjes, rimpels, ontstekingen en meer.”

Investeer in retinol

“Ik ben dol op retinol. Hét ingrediënt als het gaat om huidverjonging, maar ik raad aan het langzaam en voorzichtig in je huidverzorgingsregime te integreren om roodheid en irritatie te voorkomen. Begin door het een paar weken twee keer per week te gebruiken, daarna drie keer per week, enzovoort, om tolerantie op te bouwen. Er zijn ook andere vormen van vitamine A die zachter en net zo effectief zijn.”

Zoek altijd professioneel advies

“Zoek naar een gediplomeerde schoonheidsspecialist of dermatoloog voor al je huidverzorgingsbehoeften en behandelingen. Het is moeilijk er zelf achter te komen wat het beste is als er zoveel opties zijn. Blijf bij de wetenschap en een gerenommeerde professional die het werk voor je zal doen. Het bespaart je op de lange termijn geld en tijd.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.