De eerste keer dat ik merkte dat mijn cyclus onregelmatig werd, was in 2020, nadat ik de Covid-vaccinatie had gekregen. Ik sloeg een paar periodes over, maar toen ik met klanten praatte die hetzelfde hadden, dacht ik er verder niet over na. Helaas bleef het daar niet bij, en rond september vorig jaar miste ik weer drie periodes op een rij. Ik ging me neerslachtig voelen, mijn humeur was vreselijk en ik kreeg last van brain fog. Het was als PMS voor een ongesteldheid die maar uitbleef.
Wat je wil weten over de overgang
Op mijn werk zie ik dagelijks vrouwen van mijn leeftijd. De overgang komt vaak ter sprake, maar meestal op een abstracte manier. Het is dat ‘ding’ dat veel later in het leven gebeurt – niet als je 46 bent. Ik wist dat de overgang je humeurig maakt, maar niet op deze manier. En waar waren de opvliegers?
Na een paar weken begon ik me nog slechter te voelen. Negatieve gedachten als: ‘Ik wil stoppen met mijn carrière’ en ‘Ik ben niet goed genoeg meer om dit te doen’ slopen mijn hoofd binnen. Mijn zin in seks verdween, ik voelde me de hele tijd in de war, wilde alleen maar slapen en werd angstig. Moest ik antidepressiva gebruiken? Wat gebeurde er? En dan was er nog mijn huid, die ervoor zorgde dat ik eruitzag als iemand die honderd jaar oud is.
Pas tijdens mijn routinecontrole bij de gynaecoloog kwam ik erachter dat ik in de perimenopauzale periode zit, een fase in de overgang voorafgaand aan de menopauze, de laatste menstruatie. Volgens deskundigen kan de perimenopauze vier tot tien jaar duren en begint het meestal als je begin veertig bent. Hoewel het per persoon verschilt, kunnen symptomen zijn: stemmingswisselingen, brain fog, pijntjes en kwalen, hartkloppingen, pijnlijke borsten, gewichtstoename, slapeloosheid, opvliegers, nachtelijk zweten, algehele droogheid en verlies van libido. Ook kun je je angstig en depressief voelen.