Een gebrek aan energie, de neiging om te huilen, moeite hebben met opstaan, verlangen naar koolhydraten en totaal geen zin om te socializen: als dit je bekend voorkomt, dan heb je waarschijnlijk last van een Seasonal Affective Disorder (SAD). Oftewel: een serieuze winterdip. Er wordt geschat dat één op de vijftien mensen last heeft van SAD, ook wel de ‘winterblues’ genoemd. Toch is slechts 12 procent van deze groep zich daar ook bewust van. Bij die andere 88 procent kunnen de onverklaarbare klachten, die vaak plotseling komen opzetten, tot (nog meer) onrust leiden. Wat is SAD precies? En hoe kun je de winterblues vermijden – of verminderen? In dit artikel lees je alles over Seasonal Affective Disorder en geven we tips tegen een winterdip.
Wat is SAD?
SAD wordt veroorzaakt door de kortere, donkere dagen van de herfst en de winter. Een gebrek aan zonlicht zou ervoor zorgen dat onze hersenen minder goed werken. Dat leidt tot een toenemende productie van het slaapverwekkende hormoon melatonine, en een verminderende productie van het gelukshormoon serotonine. Daarnaast kan ons biologisch ritme ontregeld raken.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
SAD komt vier keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen, een feit dat in verband wordt gebracht met “de cyclische afscheiding van vrouwelijke geslachtshormonen, oestrogeen en progesteron”, legt psychiater Natasha Bijlani uit. Een andere trigger is het vitamine D-tekort in de wintermaanden, bevestigt een reeks studies; dankzij het gebrek aan zonlicht in deze tijd van het jaar kan ons lichaam niet genoeg vitamine D aanmaken.
De klachten die gepaard gaan met de winterblues zijn echter geen pretje. De volgende negen dingen kun je doen om een winterdip tegen te gaan.