skin-cycling-de-tiktok-beautytrend-die-dermatologen-ook-daadwerkelijk-goedkeuren-228450
©Philippe Vogelenzang, Vogue Nederland, september 2022

Skin cycling is al enige tijd een ware beautyhype op TikTok. De trend – waarvan de hashtag al miljarden keren bekeken is – wordt in tegenstelling tot vele andere rare beautytechnieken die op het Gen-Z-platform circuleren ook daadwerkelijk door huidexperts en dermatologen goedgekeurd. Maar wat is skin cycling precies?

Skin cycling is de nieuwe TikTok-beautytrend

“Skin cycling is een vorm van een nachtelijke skincareroutine waarbij je alleen op bepaalde dagen actieve ingrediënten gebruikt, gevolgd door ‘rustdagen'”, legt de bekende Britse dermatoloog dr. Alexis Granite uit. “Een cyclus van vier dagen is het populairst, waarbij je twee avonden van de week actieve ingrediënten gebruikt, gevolgd door twee avonden rust. En dat herhaal je dan.”

Het idee is dat een skin cycling-routine kan helpen voorkomen dat de huidbarrière wordt aangetast door overmatig gebruik van actieve ingrediënten. Daarnaast is het een manier om een consistente en effectieve routine te creëren die de huid optimaal laat werken.

Het concept van skin cycling werd op TikTok geïntroduceerd door de New Yorkse dermatoloog dr. Whitney Bowe, die in een reeks video’s haar visie op de ultieme skin cycling-routine deelt. Voor een cyclus van vier dagen adviseert Bowe de volgende routine.

Vierdaagse skincareroutine

Avond 1: exfoliant

“Reinig de huid, dep ‘m droog en breng een exfoliërend product aan”, legt Dr. Bowe uit. Ze adviseert daarbij een leave-on product – dus eentje die je er niet afwast, maar op je gezicht laat. Kies voor chemische peelings, die ingrediënten bevatten zoals AHA, BHA en PHA, in plaats van fysieke scrubs. Deze zijn effectiever en beter voor de huidbarrière.

Avond 2: retinoïde (retinol)

Breng op de tweede dag – nadat je de huid hebt gereinigd – een retinoïde (retinol) aan. Als retinoïden (of een skincareroutine in het algemeen) nieuw voor je zijn, kun je het beste eerst een hydraterend product aanbrengen op de gevoelige delen van je gezicht om uitdroging en irritatie te voorkomen – dus onder de ogen, rond de neushoeken en op de marionetlijnen. Breng vervolgens de retinoïde aan op het hele gezicht en in je hals, tot aan je decolleté.

Avond 3 en 4: rust en herstel

Op de derde en vierde avond is het tijd om ervoor te zorgen dat je de huid voldoende hydrateert. Volgens dr. Bowe kun je het beste de huid een beetje vochtig houden na het reinigen van je gezicht. Dep ‘m dus niet helemaal droog. Breng vervolgens een serum aan met ingrediënten als hyaluronzuur, glycerine en/of niacinamide. Sluit af met een moisturizer. “Kies een crème die voedend is en de huidbarrière ondersteunt”, aldus dr. Bowe. “Als de huid heel droog is, breng dan rozenbottel- of squalaanolie aan op de wangen.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.