beauty-esthetiek-succubus-chic-gaat-viral-op-tiktok-maar-is-het-ook-problematisch-241472
©ANP

Als je een TikTok-gebruiker bent, heb je het vast wel gemerkt: een opvallende esthetiek is populair op het platform. Succubus chic, zo heet de nieuwste look waar influencers als Kylie Jenner (werp even een blik op haar Instagram), Gabriette Bechten en Amelia Gray aan gekoppeld worden. Maar wat is het precies? En is de look te linken aan een problematisch schoonheidsideaal à la heroin chic? Vogue’s Susan vindt er wat van.

Wat is succubus chic?

De hashtag #succubuschic heeft meer dan 411.5 miljoen weergaven op TikTok en is daarmee op dit moment een van de populairste ‘beautytrends’ op het platform. DAZED noemt het de look van “de dodelijke en verleidelijke nieuwe it-girl”, met ingevallen wangen en donkere wallen, en Harper’s Bazaar India bestempelt de TikTok-trend als “het omarmen van de donkere kant van je vrouwelijkheid”. Ik heb veel video’s waarin de esthetiek leidend is bekeken zodat jij dat niet hoeft te doen, en kan concluderen dat, volgens de esthetiek, de échte femme fatale geen uitdrukking van leven op het gezicht moet hebben.

Angelina Jolie in de jaren negentig

Velen beweren dat de succubus chic-esthetiek de comeback is van de typerende duistere look van Angelina Jolie in de jaren negentig. Eind jaren negentig en begin nougties had de actrice namelijk de ultieme succubus chic-look. Te weten: een heel slank gezicht, bleke huid en nauwelijks aanwezige wenkbrauwen. Critici stellen dat de look lijkt op heroin chic – je weet wel, de esthetiek die een ongezonde levensstijl en ingevallen look promootte.

 

Geen onschuldig TikTok-esthetiek

Maar dat was toen. Fast forward naar 2o23, waar talloze beautyliefhebbers op TikTok make-uptips delen om een succubus chic-look te creëren, een look die lijkt op een ‘gewone’ grunge-look. De esthetiek wordt gekenmerkt door ultradunne of gebleekte wenkbrauwen, zwarte smokey eyes, een bleke huid die nog extra benadrukt wordt door gitzwart haar en de illusie van uitgeholde wangen door scherpe contouren.

Een grunge-geïnspireerde look? Fine. Op het eerste gezicht lijkt de look onschuldig; in feite kun je tegenwoordig veel bereiken met make-up. Maar wanneer dat niet zo is, zoals in dit geval – bijvoorbeeld omdat je een donkere huidskleur hebt of een rond gezicht – wordt het problematisch. Kijkend naar het verleden (en wederom naar de heroin chic-esthetiek) zou dat jonge mensen kunnen beïnvloeden om drastischere en wellicht zelfs ongezonde maatregelen te nemen om de beautylook te bereiken. Dat mensen daar nog steeds gevoelig voor zijn, bewijst deze nieuwe cosmetische trend, die onder anderen Chrissy Teigen onderging.

Gabriette Bechtel en Amelia Gray
©Gabriette Bechtel (links) en Amelia Gray (rechts) worden als ultieme influencers van de succubus chic-esthetiek gezien. Beeld: ANP.

Ongezonde look

Daarnaast is de beauty-esthetiek anno 2023 extra problematisch te noemen. Zo worden jonge mensen door social media continu aangemoedigd om aan de nieuwe populaire esthetiek te voldoen. De ‘For You’-pagina van TikTok heeft bijvoorbeeld een ijzersterk algoritme dat ervoor zorgt dat je, na het bekijken van een onschuldige make-upvideo, voortdurend video’s over de esthetiek voorbij ziet komen.

Een populair onderzoek meldt dat wanneer een specifieke look die een bepaald lichaam of gezichtsvorm aanmoedigt viral gaat op het internet, dit vooral bij jongeren voor onzekerheid zorgt – en in het ergste geval er dus voor kan zorgen dat je denkt dat je onder het mes moet. Uit onderzoek van NPO3 in samenwerking met Nederlandse artsen blijkt dat één op de drie cosmetische chirurgen aangeeft dat social media een grote inspiratiebron zijn voor de meeste cliënten tussen de 18 en 35 jaar.

Lichamen zijn géén trends

Dit moeten we toch niet willen? We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: (vrouwen)lichamen zijn géén trends. Ik vind de succubus chic-look dan ook allesbehalve cool. De populariteit van deze beauty-esthetiek is, net zoals bij heroin chic, een hellend vlak naar plastic chirurgie en een ongezonde levensstijl. Laten we problematische looks in de jaren negentig achterlaten, shall we?