in-gesprek-met-carista-ik-wil-mensen-met-mijn-muziek-een-goed-gevoel-geven-271928
©Ashley Röttjers

Je ziet Carista zelden zonder een glimlach achter de draaitafel staan. De reden? “Ik word erg gelukkig van wat ik doe”, vertelt de dj. “Ik heb er hard voor gewerkt; succes komt niet vanzelf. Het begon als een hobby, en nu kan ik ervan leven – dat is een privilege.”

De in Utrecht geboren en getogen Carista is inmiddels een begrip geworden in de muziekwereld. Haar succes begon allemaal in 2011, na het winnen van een mixtapewedstrijd in Rotterdam. “Nadat ik de mixtapewedstrijd in BIRD had gewonnen, ging het heel snel”, herinnert ze zich. Binnen de kortste keren stond ze op grote Nederlandse muziekfestivals als Lowlands, Dekmantel en Down the Rabbit Hole. Nu treedt ze ook regelmatig in het buitenland op, waaronder op Ibiza, in Londen en in São Paulo. Dit weekend is ze op verschillende podia te bewonderen tijdens Amsterdam Dance Event (ADE). Wij spreken de dj over de start van haar carrière, haar draaistijl en de kracht van muziek.

In gesprek met Carista

Fans van Carista weten nooit wat ze nu weer zullen meemaken. De dj is als een kameleon en maakt verschillende genres eigen, van garage en soul tot funk, disco en electronic. Een mix van oude geluiden in een hedendaags jasje. “Ik weet van tevoren nooit wat ik ga draaien”, vertelt ze. Wat je wél weet bij Carista, is dat je een geweldige tijd zult hebben. “Ik heb een soort zesde zintuig ontwikkeld om het publiek aan te voelen.” Voor Carista draait alles om het creëren van een goede sfeer. Ze doet wat ze goed kan en geeft daarmee ook nog eens mensen een geweldige tijd. En dat, zegt ze, “is eigenlijk al een geluk op zich.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Net als de legendarische dj Theo Parrish uit Detroit, die bekendstaat om zijn genre-overschrijdende draaistijl, gelooft Carista niet in het draaien van slechts één genre. “Muziek is een stemming, het is een vibe. Het is niet per se in een hokje te plaatsen. Het gaat meer om het gevoel. Ik wil met mijn muziek mensen een goed gevoel geven, zodat ze hun negatieve gedachten vergeten. De wereld is al wreed en verschrikkelijk genoeg.”

De tekst gaat verder onder de video.

De carrière van Carista

Doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid en sociale vaardigheden hebben Carista gebracht waar ze nu is. Ze vertelt over de periode vóór ze doorbrak: ze studeerde rechten en had verschillende banen. Zo werkte ze onder meer in de detailhandel en had ze een tijdje een 9-tot-5-kantoorbaan. Maar ze wist: haar toekomst ligt elders.

Haar familie en vrienden steunden haar sinds het begin, vooral haar moeder. “Mijn moeder heeft me altijd gestimuleerd om te doen wat ik zelf wil. Maar ze zei wel altijd: een diploma is belangrijk, dus haal je diploma.” Dat deed Carista. Pas na het behalen van die diploma zocht ze naar een creatieve uitlaatklep. “Ik heb gefotografeerd en gedanst – daarom had ik ook bijbaantjes nodig, om deze hobby’s te bekostigen. Ik ging zelfstandig naar steden als Rotterdam, Amsterdam en Londen om inspiratie op te doen in het nachtleven daar.” In 2017 begon ze United Identities.

United Identities

Wat ooit begon als een bescheiden clubavond in 2017, is uitgegroeid tot het meesterwerk van Carista: United Identities. Het is nu een maandelijkse radioshow op NTS, een reeks evenementen en een platenlabel. Ook is het een platform voor jong talent uit Nederland met een passie voor muziek. Bij United Identities, wat als springplank dient, krijgt talent de kans om te schitteren.

Carista is niet alleen een soort mentor voor deze talenten, maar creëert hiermee ook een community, bestaande uit gelijkgestemden zonder grote ego’s en met veel liefde voor muziek. “Ik werk graag met underdogs, mensen die aan de vooravond van hun grote doorbraak staan. Zo begon het ook voor mij. Er waren mensen die in mij geloofden.”

De tekst gaat verder onder de foto.

©TARONA

Amsterdam Dance Event

Wil je Carista zien tijdens Amsterdam Dance Event (ADE)? Donderdag 19 oktober speelt ze met United Identities in DOKA, en zondag 22 oktober draait ze tijdens Gou Talk x DGTL.

“Aanstaande donderdag vormen Sadar Bahar uit Chicago, Chima Isaaro uit Lissabon, Suze Ijó uit Rotterdam en ikzelf de line-up”, vertelt ze over United Identities. Er zijn geen headliners, want daar gelooft Carista niet in. “Elke artiest draagt op gelijkwaardige wijze bij.” Op zondag draait ze onder meer samen met dj Peggy Gou op DGTL ADE. “Ik heb al een paar keer met haar gedraaid en we hebben een goede klik”, vertelt ze over haar collega.

United Identities vindt tijdens ADE op donderdag 19 oktober plaats, van 22.00 uur tot 06.00 uur in DOKA. Carista speelt ook zondag 22 oktober op het uitverkochte DGTL (ADE).