visual-artist-derrick-ofosu-boateng-door-diversiteit-van-afrika-te-laten-zien-hoop-ik-op-meer-begrip-249535
©Jasmijn van Buytene

“Er is veel veranderd in de afgelopen paar jaar”, vertelt Derrick Ofosu Boateng over het beeld dat mensen hebben over Afrika. De jonge kunstenaar uit Ghana zet kleurrijke foto’s in om het Afrikaanse continent positief in beeld te brengen. “Veel mensen, van kunstcollectors tot liefhebbers, komen naar mij toe en zeggen dat ik hun beeld van het continent op een positieve manier heb veranderd. Dit doet mij goed.”

Met zijn unieke benadering van fotografie en het gebruik van kleurentherapie, is Boateng in staat niet alleen de schoonheid van Afrika vast te leggen, maar ook om een boodschap van begrip en acceptatie te verspreiden.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

‘Hueism’: soort kleurentherapie

Boateng is een iPhonefotograaf die niet alleen de schoonheid van het Afrikaanse continent vastlegt, maar ook de kracht van kleur en kleurentherapie gebruikt om zijn foto’s tot leven te brengen. “Elke kleur heeft zijn eigen unieke energie en het begrijpen en waarderen van de subtiele verschillen tussen tinten is essentieel”, legt hij uit. Door alleen natuurlijk licht te gebruiken en te fotograferen wanneer de zon schijnt, creëert Boateng foto’s die de ware kleuren van zijn onderwerp weergeven. “Elke tint is uniek en mooi op zijn eigen manier”, voegt hij toe.

Het gaat echter niet alleen om het maken van een mooi plaatje, maar om het veranderen van de perceptie van mensen over het Afrikaanse continent en de bevolking. “Afrika en zijn bevolking worden vaak verkeerd begrepen en voorgesteld. Door de diversiteit en rijkdom van de culturen te laten zien via mijn fotografie, hoop ik op meer waardering en begrip wat betreft Afrika.”

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Afrikaanse spreuken

Veel beelden die Boateng maakt zijn geïnspireerd door eeuwenoude Afrikaanse spreuken. “Het is interessant dat deze levenslessen vandaag de dag nog steeds relevant zijn”, vertelt hij. De fotograaf vertelt vol passie over een spreuk die hem vaak inspireert: ‘If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.’ Dus: als mensen samenwerken en elkaar steunen, bereiken ze veel meer dan alleen. Het belang van samenwerking en onderlinge afhankelijkheid is met name in Afrikaanse culturen belangrijk bij het bereiken van succes en het opbouwen van sterke relaties.

Instagram famous

Boatengs reis als visual artist begon nadat zijn foto’s door enkele prominente namen werden opgemerkt via Instagram. “Een voorbeeld is Vodafone. Iedereen in Ghana maakt gebruik van hun diensten, dus die samenwerking gaf een echte boost”, vertelt hij. “Ook Louis Vuitton nam contact op nadat ze mijn werk op sociale media hadden gezien. Het is ongelooflijk om met zulke grote namen te werken en te zien dat mijn werk een groter publiek bereikt.” Ook werkte Boateng samen met wijlen Virgil Abloh. “Toen ik vroeg wat hij wilde dat ik deed met zijn collectie zei hij: ‘Doe wat je wil’. Dit gaf veel zelfvertrouwen, ik werk namelijk het beste als mensen me vrij laten.”

Ook topmodel Naomi Campbell kwam Boatengs werk tegen op Instagram. “Dat iemand als Naomi in mijn werk geloofde en mij steunde, was ongelooflijk. Ze vloog me naar Qatar voor een grote veiling, echt een zegen was dat”, vertelt hij met een bescheiden glimlach.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Samenwerkingen

“Ik vind het geweldig om samen te werken met de lokale gemeenschap van Ghana”, vertelt Boateng. “Veel modellen in mijn foto’s zijn getekend bij een modellenbureau, daar ben ik trots op.” Momenteel werkt Boateng aan enkele toonaangevende projecten. Zo schoot hij voor modehuis Marni een campagne.

Ook voor de aankomende British Fashion Awards zal hij foto’s schieten. “Dat zal de eerste keer zijn dat ik witte mensen voor mijn camera heb”, zegt Boateng met een brede glimlach. Hij sluit af met een tip voor aankomende kunstenaars: “Als kunstenaar is het belangrijk dat je je eigen handtekening hebt en weet waar je geïnspireerd door raakt. Ook is het belangrijk, gewoon als mens, om een positieve houding te hebben.”

Dit jaar wordt nieuw werk van Derrick Ofosu Boateng tentoongesteld op diverse locaties in Amsterdam, in samenwerking met Homecoming Gallery. Zijn werken zijn tot 16 april te bezichtigen in het Mendo Hotel de l’Europe, van 4 mei tot en met 7 mei op de KunstRAI en van 21 september tot en met 24 september op fotobeurs Unseen.