5-hoogtepunten-van-dutch-design-week-die-je-niet-mag-missen-228483

Dutch Design Week 2022 is momenteel in volle gang. Het jaarlijkse evenement in Eindhoven, dat een podium biedt aan Nederlands ontwerptalent, staat ook deze editie weer bol van de tentoonstellingen, lanceringen en nieuwe samenwerkingen op het gebied van design. Omdat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet, zetten we een aantal hoogtepunten voor je op een rij: van gevestigde namen tot upcoming talenten.

De hoogtepunten van Dutch Design Week 2022

Of je nu het werk van Duran Lantink voor het Zeeuws Museum wil bewonderen, of graag het Piet Hein Eek verkent waar een heleboel te beleven valt: hier wil je naartoe als je Dutch Design Week 2022 gaat bezoeken.

Zeeuws Museum x Duran Lantink

Het Zeeuws Museum sloeg de creatieve handen ineen met modeontwerper Duran Lantink. Tijdens Dutch Design Week is het project van Lantink met Het Middelburgse Pennywafelhuis te bewonderen. De ontwerper (wiens designs populair zijn bij onder anderen Beyoncé) geeft een inkijkje in zijn karakteristieke proces van deconstrueren en reconstrueren, gebruikmakend van beeldmateriaal uit het Zeeuws Museum en lokaal verworven kledingstukken. Daarbij staat de veranderende betekenis van lokaal gedragen kleding centraal en de duurzame mogelijkheden ervan.

Zeeuws Museum x Duran Lantink, Things that Matter @ Microlab Hall, Kastanjelaan 400, Eindhoven

Zeeuws Museum x Duran Lantink
©Zeeuws Museum x Duran Lantink
1/5
Native Share

Daphna Laurens x FEST

Interieurmerk FEST en ontwerpstudio Daphna Laurens presenteren nieuw design tijdens Dutch Design Week. De focus ligt op verlichting. Zo creëerden ontwerpers Daphna Isaacs Burggraaf en Laurens Manders twee hanglampen gemaakt van bamboe die – dankzij een handgeweven kap – voor een mesmerizing effect zorgen in elke ruimte. Naast de nieuwe verlichting laat FEST een deel van haar herfst/winter 2022-collectie zien en toont Daphna Laurens onder meer haar nieuwe label M S MSH P (met producten van designers Carole Baijings Studio for Design, Raw Color en Jeroen Erosie), haar Kingpin-lamp in drie nieuwe kleuren voor designcollectief JAPTH en de B.for studio-bloempot voor elho, designlabel voor bloemen en planten.

Daphna Laurens x FEST, Strijp-T Building TAB, Achtseweg Zuid 161D, Eindhoven

FEST x Daphna Laurens
©FEST x Daphna Laurens
2/5
Native Share

Kiki & Joost

Voor Dutch Design Week focust ontwerpersduo Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk zich op de fysieke ervaring van design, vóór de komst van digitalisering. Die gecreëerde offline ervaring, die de toepasselijke titel Low Resolution heeft gekregen, bestaat onder meer uit een samenwerkingen met het Italiaanse keukenbedrijf Very Simple Kitchen, glasmaker Omnidecor, glaskunstenaar Sommer en met textielstudio byBorre. Maar er is meer: waar Joost stukken in staal met gedurfde vormen presenteert, exposeert Kiki haar nieuwste werk in keramiek en textiel waarbij historische ambachten als tuften en het Japanse Raku centraal staan.

Kiki & Joost, Gabriël Metsulaan 1 – entree Kanaaldijk Zuid, Eindhoven

Kiki & Joost tijdens Dutch Design Week 2022
©Kiki & Joost
3/5
Native Share

Piet Hein Eek

Zoals iedere editie is er ook weer het nodige designspektakel gaande in Piet Hein Eek. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de nieuwe studio van Tweek Eek, het innovatieve sieradenmerk van tweelingzussen Roos en Geertje Eek. Of bezoek de showroom op de eerste verdieping, waar je onder meer de expositie Going Circular in a Straight Line van het duurzame label Freitag vindt. En dat is nog lang niet alles, want ook is er een designerexpo met dertig (!) deelnemers en worden nieuwe producten uit Piet Hein Eeks eigen collectie tentoongesteld.

Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30, Eindhoven

Freitag expositie bij Piet Hein Eek
©Nick Bookelaar
4/5
Native Share

Design Academy Eindhoven Graduation Show

Een van de grootste highlights van Dutch Design Week? Dat is ongetwijfeld de Graduation Show van de Design Academy Eindhoven. De jaarlijks terugkerende show biedt bachelor- en masterstudenten de gelegenheid hun afstudeerprojecten te presenteren aan duizenden bezoekers. Laat je inspireren door nieuwe, innovatieve ideeën die hier in overvloed aanwezig zijn. Het is niet voor niets een van ’s werelds meest invloedrijke tentoonstellingen waar werk van nieuw talent te bewonderen is.

Graduation Show 2022, Microtuin, Professor Doctor Dorgelolaan 2, Eindhoven

Graduation Show tijdens Dutch Design Week
©Tengbeh Kamara
5/5
Native Share