6-voorstellingen-die-je-dit-voorjaar-in-het-theater-wil-zien-242665

Een avondje theater plannen? Dan zijn tips altijd welkom. Eerder tipten we vijf voorstellingen voor de winter van 2022/2023, en dat vraagt mid-februari om een nieuwe lijst vol producties die ons enthousiast maken. Van musical tot ballet en van klassieke muziek tot toneel: in deze lijst vind je zes tips voor het theater in het voorjaar van 2023.

Tips voor theater in het voorjaar 2023

De één zoekt naar een ontspannende avond waarbij muziek de hoofdrol speelt, en de ander ziet graag een voorstelling waarin maatschappelijke thema’s worden aangesneden. Geef je eigen invulling aan een cultureel avondje uit met deze theatertips, te zien in de komende drie maanden.

Duif in Artis

Tijdens de Duitse bezetting hielden zo’n tweehonderd à driehonderd mensen zich (voor langere of kortere tijd) schuil in Artis. Daarbij werden zij geholpen door directeur en oppassers. Vergeleken met de meeste andere Nederlandse dierentuinen is Artis er tijdens de bezetting goed vanaf gekomen; het park is, op één enkele dag na, de gehele oorlog opengebleven en werd zelfs goed bezocht door zowel de Duitsers als door de Amsterdammers. Bezetter, onderduiker en personeel bewogen zo langs elkaar heen, met de dieren als ‘stille’ getuigen. Op 4 en 5 mei 2023 presenteert Theater Na de Dam de voorstelling Duif in Artis, een bijzondere voorstelling op locatie (in Artis, dus) die het vrijwel onbekende oorlogsverleden van deze dierentuin belicht.

Duif in Artis, 4 en 5 mei 2023

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Theater Na de Dam (@theaternadedam)

Laura H.

Of je nou het boek hebt gelezen of de podcast hebt geluisterd: de kans is groot dat je het verhaal van de jonge Nederlandse vrouw Laura H., die in 2016 met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapte, al kent. Schrijver en journalist Thomas Rueb sprak meer dan 150 uur met haar, las politieverslagen, WhatsApp-conversaties en reisde naar Koerdistan en Irak af om haar verhaal te reconstrueren. Aan de hand daarvan schreef hij het boek Laura H., dat audiocollectief SCHIK later vertaalde naar een podcast. In 2020 was het verhaal ook in het theater te zien. Nu is er goed nieuws voor iedereen die het gemist heeft: de spraakmakende theaterhit gaat dit voorjaar in reprise.

Laura H., 6 april 2023 t/m 28 mei 2023

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Theater Oostpool (@theateroostpool)

Candlelight Concerts

Ooit een concert bijgewoond bij kaarslicht? Dat kan dit voorjaar in vier Nederlandse steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Het concertinitiatief dat de hele wereld over gaat, strijkt in de maanden maart, april en mei namelijk neer in Nederland. Verwacht een zee aan kaarsen op bijzondere locaties (swipe voor een sfeerimpressie naar links: zo zag een recent concert in de Londense Southwark Cathedral eruit). Van ABBA-hits en Oscar-muziek tot een ode aan Coldplay: elk concert is in een modern, thematisch jasje gestoken en bevat herkenbare nummers voor iedereen.

Candlelight Concerts, 17 februari 2023 t/m 2 april 2023

BACH

Voor liefhebbers van klassieke muziek is het imposante oeuvre van de wereldberoemde componist Johann Sebastian Bach al reden genoeg voor een tripje naar het theater. Voor dansgezelschap Introdans is het oeuvre dit voorjaar dé inspiratiebron voor een nieuwe productie. In de voorstelling BACH zetten vier choreografen een eigen performance neer op, en geïnspireerd door, de muziek van de componist. Een lust voor het oog én oor.

BACH, 3 maart 2023 t/m 20 mei 2023

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Introdans (@introdans)

Messa da Requiem

In de categorie ‘het beste van twee werelden’: Het Nationale Opera en Het Nationale Ballet slaan opnieuw de handen ineen op het indrukwekkende podium in de grote zaal van het Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Na het succes van Missa in tempore belli – de gezamenlijke voorstelling die in september 2021 te zien was – bundelen de gezelschappen opnieuw hun krachten voor Messa da Requièm van Giuseppe Verdi. Te zien: dans van de dansers van Het Nationale Ballet. Te horen: zang – in het Latijns – van het koor van Het Nationale Opera, met begeleiding van vier solisten en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Kleine kanttekening: een échte voorjaarsvoorstelling is het niet; Messa da Requiem is al van 9 februari tot en met 25 februari te zien. Liever wél in de (echte) voorjaarsmaanden Het Nationale Opera en Ballet bezoeken? In maart is het klassieke Zwanenmeer in het Amsterdamse theater aan de Amstel te zien. Daarvoor zijn de kaarten helaas uitverkocht, maar soms komen er weer kaarten vrij.

Messa da Requiem, 9 februari 2023 t/m 25 februari 2023

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Christian Spuck (@christian_spuck)

Yara’s Wedding

Een musical mag in dit lijstje niet ontbreken. En dat hoeft ook niet want NITE brengt dit voorjaar een verfrissende productie naar de theaters: Yara’s Wedding. NITE (dat staat voor nationaal interdisciplinair theater ensemble) maakt elk jaar minstens één grote productie. Dat zijn altijd voorstellingen die verweven zijn met de wereld zelf. Zo ook Yara’s Wedding: de voorstelling gaat over de complexe relatie tussen het ‘Oosten’ en het ‘Westen’, en snijdt onder meer het onderwerp framing aan.

Yara’s Wedding, 6 februari 2023 t/m 11 juni 2023

Meer cultuurtips? Neem ook eens een kijkje in onze cultuuragenda met tips voor de mooiste tentoonstellingen en exposities in Nederland.