caroline-de-maigret-deelt-de-tips-voor-parijs-die-we-allemaal-willen-hebben-van-een-ubercoole-parisienne-300074
©Getty Images

Caroline de Maigret (49) is voor velen synoniem aan de iconische Parijse je ne sais quoi-stijl, die ze al jarenlang – op moeiteloze wijze en met een vleugje edgy charme – begeerlijk weet te maken. In haar eerste boek How to Become a Parisian uit 2014 wist ze de kunst daarvan perfect vast te leggen. Maar De Maigret – stijlicoon, model, Chanel-muze, muziekproducer en videograaf – blijkt een hyphenate ten top; ze bewijst keer op keer dat je meer kunt zijn dan één ding. Ruim tien jaar na haar eerste boek, en talloze andere inspirerende projecten verder (waaronder een tweede boek), heeft Caroline de Maigret zich opnieuw gevestigd als een toonaangever van goede smaak. En dat heeft alles te maken met een ander aspect uit de Franse cultuur: eten. Samen met vrienden Manu Payet, Gwilherm de Cerval en Zazie Tavitian schreef ze het boek, Dwars door Parijs (La Traversée de Paris), een “totaal niet objectieve gids” die onthult waar je het best kunt eten in de stad. We spreken Caroline de Maigret over haar boek, favoriete eetplekken in Parijs, hoe haar stijl in de loop der jaren is veranderd en welke nieuwe projecten we van haar in de toekomst kunnen verwachten.

Caroline de Maigret over mode, eten en haar nieuwe boek

Hoewel het misschien verrassend is dat een Chanel-model een boek schrijft over eten en restaurants, is Caroline’s antwoord op de vraag waarom ze voor dat onderwerp koos verfrissend eenvoudig: “Ik hou van eten”, lacht ze. “En ik hou van de mensen met wie ik het boek heb gemaakt.” Waarom ze het boek juist nu uitbrengt en niet eerder, heeft net zoals met alle dingen die Caroline de Maigret doet te maken met de fase in haar leven waarin ze zich bevindt. Voor De Maigret was het boek een manier om plezier te hebben met vrienden, nieuwe plaatsen te verkennen en nieuwe gerechten te proberen. “Als je eet, ben je in het moment. Je stopt even met alles en concentreert je op wat en wie er met je aan tafel zit. Het is misschien wel een van de weinige momenten waarop iedereen echt stopt.”

Wonend in Parijs, een stad die naast mode en cultuur ook bekendstaat om z’n culinaire kwaliteiten, wilde De Maigret de insidertips delen waar zowel reizigers als locals vaak naar op zoek zijn. “We kwamen net uit COVID toen we begonnen met het boek. Het was een manier om die bijzondere plekken in onze stad te eren”, legt Caroline uit. “Door – naast bekende plekken – ook kleine, minder bekende restaurants in elk arrondissement te belichten, wilden we de harde werkers in de schijnwerpers zetten die bijdragen aan de levendige eetcultuur van Parijs.”

Het boek gaat niet alleen over eten; het gaat over de verhalen achter de gerechten en de mensen die ze maken. “Het gaat niet per se over onze eetcultuur, maar veel meer over hoe je je tijd wilt doorbrengen in Parijs. Waar kun je het best naartoe voor een date? Waar kun je fijn eten met een grote groep? Wij Parijzenaars blijven lang zitten in een restaurant, voeren lange gesprekken”, stelt ze. “Het gaat net zoveel om de mensen als om het eten, en het creëren van een sfeer die aanvoelt als thuis.”

De tekst gaat door onder de afbeelding.

De kunst van balans

Als iemand die vele petten draagt — mode-icoon, muziekproducent en auteur — benadrukt De Maigret het belang van balans. Voor haar boek heeft ze veel verschillende gerechten geproefd, van gezond tot iets minder gezond, maar (over balans gesproken) dat betekent niet dat ze daarom opeens vijf dagen per week in de sportschool staat. “Ik hou niet zo van sporten. Wel doe ik aan Kobido”, grapt ze over de Japanse massagetechniek die helpt haar huid stevig te houden. “Dat doet echt wonderen voor mijn huid. Verder wandel ik veel en loop ik overal naartoe. Dus dat balanceert enigszins mijn minimale sportactiviteiten.”

Wat zijn verder onderdelen van haar vaste beauty- en wellness-regime? “Ik probeer de afgelopen tijd vroeger naar bed te gaan zodat ik genoeg slaap krijg.” Vroeg is voor De Maigret om 0.00 uur, verduidelijkt ze. “Ja, ik ben echt een avondmens. Om 07.00 uur ga ik er weer uit.” Daarnaast zorgt ze goed voor haar huid, vertelt ze. “Nou ja, ik heb geen keuze, ouder word je vanzelf”, lacht ze. Dat was tevens het thema van haar tweede boek: Older but Better, but Older, uit 2019, waarin ze opmerkte dat ze plots haar haar moest gaan kammen omdat haar gezicht vaker dan normaal ‘in de kreukels’ zat – om haar nonchalante look te compenseren, zo stelt ze.

Een evolutie van persoonlijke stijl

Toch staat De Maigret vooral bekend om haar moeiteloze stijl – die je het best kunt omschrijven als een combinatie van een klassieke en moderne look – die ze met de perfecte dosis zelfspot onder de loep nam in haar eerste boek. Door de jaren heen is haar stijl consistent gebleven, zij het met enige ontwikkeling, vertelt ze. “Ik ontdekte vrij vroeg wat het best bij mijn lichaam, gezicht en persoonlijkheid past”, stelt ze. “Denk aan oversized overhemden, tijdloze blazers en jeans, maar wel altijd met een onverwachtse twist.” Hoewel ze wat kleurrijker is geworden, is haar garderobe – vol tijdloze stukken waarin ze zich comfortabel voelt – niet veel veranderd. “Over het algemeen draag ik nog steeds dezelfde kleren als tien jaar geleden. Het voelt voor mij echt als een schild, waarin ik volledig mezelf kan zijn.”

De tekst gaat door onder de afbeelding.

Favoriete restaurants in Parijs

Het komt er eigenlijk op neer dat we massaal tips willen van deze stijlvolle en übercoole Parisienne, of het nu om beauty, mode of eten gaat. “Ik reis veel waardoor mijn vrienden me altijd gebruiken als een soort gids voor tips waar te eten. Het boek was eigenlijk een manier om ervoor te zorgen dat ze me niet zouden blijven appen”, lacht ze grappend.

Haar eigen favoriete eetplekken in Parijs? Ten eerste: A Mi-Chemin. “Dat is een plek waar je couscous en tajine kunt krijgen. Het is geweldig. Als ik na een reis terugkom in Parijs, neem ik mijn vrienden altijd mee daarheen.” Racines is ook een grote favoriet. “Een Italiaans restaurant dicht bij mijn huis. Het is klein en mooi, in een van die oude straatgalerijen van Parijs. Er is iets heel magisch aan. Hun pasta bolognese is geweldig. Ik ga er graag naartoe voor een date met mijn vriend of met mijn beste vriendin.” Dan is er Bistrot Paul Bert. “Ik hou van de klassiekers; Franse brasserieën waar je alle gerechten van je moeder en grootmoeder hebt. Het is een heel fijne plek, en perfect voor dat zondagavondgevoel met comfort food op het menu.”

Haar nieuwe ‘hyphenate’-project: een band

Wat ze in de toekomst op de planning heeft staan? “Ik heb net een band opgericht”, lacht ze. Natúúrlijk heeft Caroline de Maigret ook nog een band opgericht, want waarom ook niet? “We zijn met z’n tweeën. Hij zingt en ik speel op de keyboards. We heten Cala San. We zijn bezig met ons eerste album, dat in het najaar uitkomt. Uiteindelijk gaat het erom dat je dingen doet in het leven die je inspireren en je plezier geven, of dat nu mode, muziek of eten is. Heel cliché misschien, maar: leef in het moment. Een neem jezelf niet te serieus, fun is zo belangrijk. It adds to the flavour.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door CALA SAN (@cala.san)