idolen-met-idealen-8-beroemde-vrouwen-die-strijden-voor-waar-ze-in-geloven-273183

Van de rode loper tot de A12: celebs met een mening zijn tegenwoordig overal. Ze gebruiken hun bekendheid om aandacht te vragen voor het klimaat, voor gelijke rechten of voor schrijnende misstanden. Maar op applaus hoeven deze actievoerende beroemdheden niet altijd te rekenen. 

Reputatie op het spel

Waarom zouden celebs eigenlijk? Activisme is gedrag van een kleine minderheid, weet hoogleraar sociale verandering en conflict Jacquelien van Stekelenburg van de Vrije Universiteit. “Al doen we tegenwoordig alsof het de normaalste zaak van de wereld is.” Uit onderzoek blijkt dat gewone stervelingen als jij en ik drie beweegredenen kunnen hebben om ons tóch uit te spreken over netelige kwesties. Dat zijn instrumentaliteit (je denkt een doel te behalen door in actie te komen), identiteit (je identificeert je met de mensen die zich inzetten of ergens het slachtoffer van zijn) en expressie (je wil je verontwaardiging uitdrukken omdat je morele kompas zegt dat het zo niet langer kan). En soms is het een mengelmoes van die motieven, zegt Van Stekelenburg. 

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Volgens de hoogleraar is er alle reden toe om aan te nemen dat deze motieven ook voor actievoerende beroemdheden gelden. Zij moeten alleen met iets meer zaken rekening houden dan het gemiddelde Extinction Rebellion-lid. “Als een ster zich aan een beweging of een thema verbindt, wordt daar vaker over geschreven en gepraat. Het geeft de beweging legitimiteit. En het zorgt ervoor dat meer mensen zich aansluiten.” De reputatie van de celeb wordt als het ware op het thema of de actiegroep geplakt. Dat kan veel goeds brengen, maar er zit ook een afbreukrisico aan vast. Misschien zijn fans het helemaal niet eens met wat hun idool plots van de daken schreeuwt. Of nog erger: het publiek vindt de acties van de ster niet oprecht. 

Actievoerende beroemdheden

Er moet dus een zekere match zijn tussen de celeb en diens/dier activisme. Maar hoe goed het ook ‘klopt’, alleen maar positieve reacties verwachten is volgens de hoogleraar volstrekt onrealistisch. Iedereen die zich durft uit te spreken over maatschappelijke thema’s krijgt te maken met een “argwanende, kritische tegenstroom”. Ook je buurvrouw dus, of die ene collega die zo graag zonnepanelen op het kantoordak wil. Juist omdat celebs zo onder een vergrootglas liggen, “zeker ook op sociale media”, moeten zij misschien nóg wel sterker in hun schoenen staan als ze hun stem laten horen.

Deze actievoerende beroemdheden hebben daar ervaring mee en laten zich niet zomaar tegenhouden door boze tongen.

Jane Fonda

De filmkoningin heeft het actievoeren haast uitgevonden. Nog voordat ze aan Vietnamdemonstraties door heel Amerika deelnam, zette Jane Fonda (86) zich al in voor gelijke rechten voor zwarte Amerikanen en kwam ze naar protesten van native Americans tegen het verwaarlozen van hun reservaten. En ook de laatste jaren is de actrice op de barricades te vinden. Ze demonstreerde tegen de verkiezing van president Trump en sloot ze zich aan bij de Black Lives Matter-protesten. Sinds 2019 organiseert ze klimaatprotesten onder de naam Fire Drill Fridays, waarbij ze al meerdere keren in de boeien geslagen werd. 

Jane Fonda is een van de actievoerende beroemdheden
©Getty Images
1/8
Native Share

Olivia Wilde

Don’t Worry Darling-regisseur Olivia Wilde (39) is bepaald geen groentje als het gaat om maatschappelijke betrokkenheid. In 2008 sprak ze haar steun uit voor toenmalig Amerikaans presidentskandidaat Barack Obama en was ze actief voor een organisatie die jongeren aanspoorde te gaan stemmen. Toen Donald Trump in 2016 de verkiezingen won, moedigde Wilde vrouwen aan om voor hun rechten op te komen. Zelf liep ze mee in vrouwenmarsen in Washington en Los Angeles. Ook begon ze een podcast waarin ze feministen en vrouwelijke politici interviewde.

Olivia Wilde bij het filmfestival van Venetië van 2022
©Getty Images
2/8
Native Share

Emma Watson

Dat haar naam al zo jong gevestigd is door haar rol in de Harry Potter-films weerhoudt Emma Watson (33) er niet van om verder te kijken dan haar neus lang is. In 2014 wordt ze goodwill ambassador voor de Verenigde Naties, daarmee in de voetsporen tredend van Hollywoodcollega Angelina Jolie. De speech over gelijke rechten voor vrouwen en meisjes die ze datzelfde jaar geeft in het VN-hoofdkwartier in New York inspireert Nobelprijswinnaar Malala Yousafzai om zichzelf als feminist te beschouwen. Niet slecht. Haar functie brengt Watson naar dorpjes in Malawi en vergaderingen van de G7.

Emma Watson is een van de actievoerende beroemdheden
©Getty Images
3/8
Native Share

Imaan Hammam

Het in Amsterdam geboren model met Marokkaans-Egyptische roots heeft in de industrie de top der toppen bereikt. Imaan Hammam (27) liep shows voor vrijwel alle grote modehuizen, haar Vogue-covers zijn niet meer op twee handen te tellen en dit jaar werd ze het gezicht van beautymerk Estée Lauder, als eerste moslima ooit. “Iets waar ik heel trots op ben, aangezien we die vorm van representatie hard nodig hebben”, zei Hammam eerder tegen Vogue. De positie van meisjes en vrouwen in het algemeen is een zaak waarvoor het model zich graag inzet. Ze vervult sinds 2019 het ambassadeurschap van She’s The First, een Amerikaanse stichting die ervoor zorgt dat jonge vrouwen wereldwijd worden opgeleid en gehoord.

Imaan Hammam is een van de actievoerende beroemdheden
©Getty Images
4/8
Native Share

Carice van Houten

Hollands trots in de internationale filmwereld bij een aandeelhoudersvergadering van de Rabobank: je verwacht het niet. Maar toch stond Carice van Houten (47) daar, in mei van 2023. Ze had een certificaat van de bank gekocht om aanwezig te mogen zijn en stelde tijdens de vergadering de vraag hoe het er in 2030 precies zal voorstaan met de uitstoot in de hele keten van het bedrijf. Het antwoord hoopt Milieudefensie, waar de actrice vrijwilliger is, te kunnen gebruiken in toekomstige rechtszaken over internationale klimaatafspraken. Ze deed dit na het bezoeken van een bijeenkomst van Extinction Rebellion, waar ze een openbaring had over de klimaatproblemen. Nu wil ze bij protesten zijn en bestookt ze bekende collega’s met voicememo’s om ze ook zover te krijgen.

Carice van Houten is een van de actievoerende beroemdheden
©Getty Images
5/8
Native Share

Billie Eilish

Ze beschikt niet alleen over zeven Grammy Awards, maar ook over een flinke dosis principes. Billie Eilish (22) spreekt zich regelmatig uit over het belang van mentale gezondheid en bodypositivity. Maar ze is ook klimaatactivist, politiek geëngageerd en overtuigd vegan. In al die hoedanigheden voegt ze de daad bij het woord. In 2021 kreeg ze de directeur van Oscar de la Renta zover volledig te stoppen met bont in de collecties, door te zeggen dat ze alleen een jurk van het huis naar het Met Gala zou dragen als aan die voorwaarde voldaan werd. Eerder al bracht ze het nummer All the Good Girls Go to Hell uit over klimaatverandering (‘hills burn in California’) en probeerde ze haar wereldtournee te verduurzamen.

Billie Eilish is een van de actievoerende beroemdheden
©Getty Images
6/8
Native Share

Quannah Chasinghorse

Opgroeien zonder op televisie, in films of in bladen ooit mensen te zien zoals jij. Dat was de realiteit voor Quannah Chasinghorse (21), dat behoort tot de Hän Gwich’in-stam en de Sicangu Oglala Lakota-stam. Dat ze later verschillende Vogue-covers zou sieren, grote campagnes zou binnenslepen en het Met Gala zou bezoeken, was dan ook nooit bij haar opgekomen. Allemaal leuk en aardig, maar het Amerikaanse model heeft een missie. Ze laat haar modellenwerk ten dienste staan van het actievoeren voor de rechten van de oorspronkelijke bewoners van de VS. Zo lobbyde ze in Washington voor een wet die heilige gronden van stammen moet beschermen en demonstreert ze tegen aantasting van reservaten en natuurgebieden.

Quannah Chasinghorse op het Met Gala van 2022
©Getty Images
7/8
Native Share

Nikkie de Jager

In januari 2020 onthulde YouTube-grootheid en visagist van de sterren Nikkie de Jager (29) noodgedwongen dat ze transgender is. Ze werd al een tijd gechanteerd door iemand die dreigde haar verhaal naar de pers te lekken. Na haar coming-out was ze bang dat haar carrière erdoor overschaduwd zou worden. Haar angst bleek ongegrond; De Jager wist haar nare ervaring om te zetten in een krachtige aanwezigheid. Ze bereikte alleen maar nieuwe hoogtes, zoals het co-presenteren van het Eurovisie Songfestival, waar al haar looks knipoogden naar de transvlag. Ze zet zich intussen in voor de rechten van de lhbti-gemeenschap wereldwijd, onder meer bij de VN.

Nikkie de Jager bij het Met Gala van 2021
©Getty Images
8/8
Native Share

Dit is een ingekorte versie van het oorspronkelijke artikel over actievoerende beroemdheden uit Vogue’s november 2023-nummer, dat hier online te bestellen is.