imaan-hammam-over-haar-beautyrituelen-ik-gebruik-arganolie-voor-alles-zelfs-bij-mijn-ontbijt-261705
©Masha Maltsava

Ze is een van de grootste namen in de modellenwereld, heeft in talloze campagnes geschitterd en steelt altijd de show op de catwalks van Versace en Jacquemus. Nu verovert Imaan Hammam (26) ook de beautywereld als het nieuwe gezicht van Estée Lauder. Vogue spreekt het Nederlandse supermodel met Marokkaans-Egyptische roots over de samenwerking, de beste beautytips die ze van huis uit heeft meegekregen en haar nieuwste projecten die te maken hebben met women empowerment, een dj booth en acteerlessen.

Gezicht van Estée Lauder

Je bent het gezicht van Estée Lauder, kun je vertellen hoe deze samenwerking tot stand is gekomen?

“Om samen te werken met Estée Lauder is altijd een droom van mij geweest. Ik kan me nog herinneren dat ik op achtjarige leeftijd met mijn moeder aan het shoppen was in een groot winkelcentrum. Daar zag ik een enorm beeld van Liya Kebede in een campagne van Estée Lauder. In die tijd had ik nog niet veel representatie van mezelf gezien. Ik had echt zoiets van: wow, er zijn modellen die op mij lijken. Dat maakte mijn droom realistisch. De Estée Lauder-vrouw is een vrouw die ik graag zou willen zijn: bold en zelfverzekerd.”

Waarom is dit volgens jou een goede match?

“Omdat ik, net als Estée Lauder, het stimuleren van meer vrouwelijke leiders en rolmodellen over de hele wereld heel belangrijk vind. Dat is iets waar ik veel waarde aan hecht. Ik ben ook ambassadeur van She’s the First, een non-profitorganisatie met als missie ervoor zorgen dat vrouwen en meisjes overal worden opgeleid, gerespecteerd en gehoord. Daarnaast ben ik ook de eerste moslima – ik ben van Marokkaans-Egyptische afkomst – die het gezicht is van Estée Lauder. Dat is iets waar ik heel trots op ben, aangezien we die vorm van representatie hard nodig hebben. Alle jonge meiden die op mij lijken, kunnen mij zien en denken: dit is misschien ook iets wat ik kan bereiken.”

Wondermiddel

Wat is jouw favoriete beautyproduct?

“Arganolie, al is het eigenlijk meer een natuurproduct. Ik ben daarmee opgegroeid; mijn moeder is Marokkaans. Ik gebruik het letterlijk voor alles: voor mijn haar, huid en soms eet ik het zelfs bij mijn ontbijt – het is namelijk heel goed voor je immuunsysteem. Kortom, ik kan echt niet zonder.”

Over jouw haar gesproken: hoe verzorg je jouw waanzinnige bos krullen?

“Ook met arganolie! Het is niet alleen een wondermiddel als mijn haar beschadigd dreigt te raken, maar ook om het extra glans en hydratatie te geven. Daarnaast gebruik ik het ook om mijn hoofdhuid te verzorgen. De afgelopen jaren heb ik veel haar verloren door mijn werk, omdat ik constant van kapsel moest veranderen – van krullen naar steil en weer terug naar krullen. Arganolie zorgt ervoor dat mijn haar weer gezond wordt.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Daarnaast onderga ik hier in New York maandelijks een behandeling bij beautysalon Suite Reyad. Het is een hydratatiebehandeling die helpt mijn krullen te herstellen en glans te geven. Mijn haar lijkt sindsdien echt harder te groeien.”

Hoe ziet jouw skincareroutine eruit?

“Ik hou ervan om het simpel en licht te houden. Zowel in de ochtend als in de avond reinig ik mijn gezicht met de Advanced Night Repair Cleansing Balm van Estée Lauder. Die masseer ik in mijn huid, waarna ik het eraf was. Daarna gebruik ik het Advanced Night Repair Serum, gevolgd door een SPF. Zo start ik mijn dag. Misschien als ik meetings of iets dergelijks heb, gebruik ik een concealer, een blush en een beetje mascara, maar over het algemeen hou ik het zo natuurlijk mogelijk.”

“Oh, en rozenwater! Niet alleen als toner na het wassen van mijn gezicht, maar ook als parfum. Ik hou van die geur!”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Imaan Hammam deelt haar beautytips
©Masha Maltsava

“Ook doe ik thuis wekelijks een soort van Moroccan hammam experience. Ik voel me er zo goed door. Het komt erop neer dat ik mijn lichaam onder de douche insmeer met zwarte zeep. Daarna gebruik ik een exfoliating handschoen om dode huidcellen te verwijderen. Mijn huid voelt hierdoor ontzettend zacht en glad aan. Vervolgens gebruik ik wederom – je raadt het al – arganolie.”

Beautytips van Imaan Hammam

Wat is jouw ultieme beautytip?

“Beauty betekent voor mij eigenlijk meer zorgen voor jezelf, voor je mentale gezondheid. Je kunt van alles op je gezicht smeren, maar wat voor mij echt werkt, is ’s ochtends na het wakker worden vijftien minuten mediteren en stretchen. Er is zoveel aan de hand in de wereld, je hebt dat moment nodig. Leg meer de focus op zelfliefde en luisteren naar je lichaam. Dan is iedereen op zijn mooist.”

Wie is jouw all-time beautyicoon?

“Mijn moeder. Ik ben heel erg fan van de jaren negentig en alle supermodellen van toen, maar voor mij is het toch mijn moeder, want bij haar is het allemaal begonnen. Toen ze in de jaren zeventig naar Nederland kwam, had ze een grote afro en droeg ze kleurrijke kleding. Als ik naar oude foto’s van haar kijk, denk ik iedere keer: wauw, ze was zo’n geweldige vrouw. Haar looks waren supergewaagd, van pailletten tot minirokjes. Als jong meisje had ik al veel bewondering voor haar gevoel voor mode en haar zelfverzekerde houding. Dat neem ik dagelijks mee.”

Van Versace-catwalk naar dj booth

Wat zijn je favoriete shows om te lopen?

“Shows zijn mijn favoriet. Het is een manier om mezelf te uiten. De gekte van backstage, haar en make-up, al de andere modellen… Ik ben gek op die energie. Een van mijn favoriete shows om te lopen is ongetwijfeld Versace: altijd prachtig, sexy en vol zelfverzekerde vrouwen. En natuurlijk Jacquemus; ik vind Simon geweldig. Elke keer als hij een show doet, is het zo’n spektakel – alleen al door de waanzinnige locaties.”

Je lijkt kieskeuriger te worden in welke klussen en shows je aanneemt. Welke filosofie zit daarachter?

“Ik ben al sinds mijn dertiende bezig met modellenwerk. Het is zo’n ongelooflijke reis geweest, maar ik wil me nu een beetje meer focussen op mijn werk voor She’s the First. Ik ben in mijn carrière constant bezig geweest met mode, werken en de wereld over vliegen, dus ik ben blij dat ik nu op een moment in mijn leven ben waarop ik echt de tijd kan nemen voor mezelf en voor de dingen die ik belangrijk vind, zoals women empowerment. Maar bijvoorbeeld ook bezig zijn met muziek; ik heb een dj booth in mijn huis geïnstalleerd en ik leer langzaam hoe ik muziek kan produceren. Dat is iets wat ik altijd al heb willen doen. Bovendien vind ik acteren interessant, dus neem ik ook acteerlessen.”

Dus we kunnen jou binnenkort bewonderen in een film of serie?

“Misschien wel, wie weet! Het zou heel leuk zijn. Ik heb ooit al eens in een film gespeeld, in 2014. Dat was zo’n leuke ervaring, dus daar zou ik graag meer mee willen doen.”

Waar ben je verder nog druk mee? Heb je leuke projecten in het vooruitzicht?

“Ik ben druk bezig met mijn ambassadeurschap voor She’s the First. In 2021 ben ik mee geweest naar Gambia, wat een levensveranderende ervaring was. Ik heb zoveel geleerd van de mensen die ik daar heb ontmoet. We gaan binnenkort een nieuwe reis organiseren, misschien weer naar Afrika of naar Zuid-Amerika. En verder natuurlijk campagnes schieten voor Estée Lauder!”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Imaan Hammam (@imaanhammam)