liya-kebede-over-het-supermodellenbestaan-de-wereld-verbeteren-en-haar-liefde-voor-boeken-216604
©Coliena Rentmeester, Vogue Nederland, juli/augustus 2022

Het kostte 419 mails en drie pittige meetings om de shoot met Liya Kebede (44) zeker te stellen – heel even leek het alsof het helemaal nooit zou gebeuren. Schema’s die niet matchten, fotografen die niet beschikbaar waren, eisen waar we niet aan konden voldoen, ga zo nog maar even door. Maar een shoot en interview met Liya Kebede laten schieten? Geen optie! Hoewel ik sinds het eerste mailverkeer wel drie rimpels rijker ben.

In gesprek met Liya Kebede

We hebben het hier namelijk over Liya Kebede, een van de mooiste vrouwen ter wereld. De vrouw aan wie de Franse Vogue twintig jaar geleden een heel nummer wijdde. De vrouw die voor elk groot modehuis heeft gelopen en die door iedere grote modefotograaf is gefotografeerd. Middels talloze L’Oréal Paris-campagnes (ze tekende in 2011 bij het merk) vertelt ze ons al meer dan tien jaar keer op keer ‘dat we het waard zijn’, en als zij het zegt geloven we het ook. De vrouw is genetisch gezien tot het belachelijke aan toe gezegend. Ambassadeur voor mieters goede doelen als de onlangs gelanceerde Stand-UP-campagne tegen straatintimidatie, al sinds haar 27ste VN-ambassadeur en de lieveling van Tom Ford bovendien. Nee, Liya Kebede laat je niet zomaar even gaan. 

Gelukkig bleken de beautygodinnen ons goed gezind en konden we in alle rust op een van de mooiste stranden die de staat New York rijk is een van de mooiste vrouwen ter wereld fotograferen voor Vogue Nederland. Zelf vloog ik niet naar New York voor dit interview. Maar, troost ik mezelf, via WhatsApp bellen met een vrouw van wereldformaat is ook best bijzonder. Toch? 

Hello?” klinkt het gedecideerd aan de andere kant van de digitale lijn. Even lijkt het alsof ze helemaal geen zin heeft in het gesprek. Blijkt dat ze net een griepje heeft gehad. Door de lange stiltes die ze tijdens het gesprek vaak laat vallen komt ze sereen en bedachtzaam over. Bijwijlen klinkt ze opgewekt en gepassioneerd, als ze het over boeken heeft of over haar eigen kledinglijn Lemlem bijvoorbeeld. 

Wat doe je eigenlijk als je niet met modellenwerk bezig bent?

“Veel! Tijdens de pandemie heb ik het Instagramaccount Liya_brairie gelanceerd, gewijd aan boeken. Daar ben ik best druk mee.” 

Een IG-account voor boeken?

“Ik had altijd de droom ooit mijn eigen boekwinkel te openen. Tijdens de lockdowns had ik opeens zeeën aan tijd, dus ben ik langzaam begonnen met het delen van lievelingsboeken. Een beetje het idee van een coffeeshop vol boeken, maar dan online. Ik vind het opwindend nieuwe boeken te ontdekken en ben altijd op zoek naar boeken die omgezet kunnen worden in film. Ooit hoop ik mijn eigen film te maken.”

Hoeveel boeken lees je?

“Dat verschilt. Ik denk niet dat er momenten zijn waarop ik niet lees. Ik zit op dit moment midden in Born in Blackness van Howard W. French. Een eyeopener voor mij. Het gaat over Afrika, Afrikaanse mensen en de slaven- en suikerhandel. French omschrijft hoe de wereld zoals we hem nu kennen is ontstaan en hoe Afrika in de dertiende en veertiende eeuw eruitzag. Het zijn de verhalen die ik zelf ook graag wil vertellen.”

Je doet veel liefdadigheidswerk. Waarom vind je dat zo belangrijk?

“Het is belangrijk voor me om terug te geven. Ik denk dat het met mijn culturele achtergrond te maken heeft. In Ethiopië, waar ik ben opgegroeid, is armoede onderdeel van de harde realiteit. Ik weet hoe armoede eruitziet.”

Lees het volledige interview met Liya Kebede in Vogue’s nieuwe juli/augustusnummer, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.