amy-winehouse-blijft-voor-altijd-de-koningin-van-de-retro-rockabilly-stijl-223198

Amy Winehouse’s unieke muzikale geluid – dat elementen van jazz, soul, ritme en blues mengt – werd weerspiegeld in haar persoonlijke stijl. Van haar kenmerkende opgestoken kapsel tot haar retro-rockabilly jurken, haar unieke look was een ware uitdrukking van haar persoonlijkheid. Vandaag zou Amy Winehouse 39 jaar zijn geworden. Ter ere van deze dag en haar immer authentieke stijl, blikt Vogue terug op de iconische persoonlijke stijl van de zangeres.

Amy Winehouse’s iconische stijl 

Sinds Amy Winehouse in 2003 furore maakte met haar debuutalbum Frank, is ze nooit afgeweken van haar authentieke karakter én stijl. Ze had een consistente liefde voor zowel retro-muziek als mode en dat is terug te zien in haar eclectische outfits. Voor haar looks haalde de zangeres vaak inspiratie uit de jaren vijftig, hoewel ze er altijd haar eigen grunge-twist aan toevoegde.

De rockabilly-stijl kwam op tijdens datzelfde decennium, toen rockmuziek steeds populairder werd. Vrouwen begonnen aansluitende halterjurken te dragen, vaak met polkadot prints. Maar ook kokerrokken met een hoge taille en het haar opgestoken met een bandana waren onderdeel van de look. Het is de stijl die we bij Winehouse zouden herkennen wanneer ze in 2006 haar tweede album Back to Black uitbrengt. Een invloedrijke plaat die haar wereldberoemd zou maken, dankzij hits als Rehab, Back to Black en You Know I’m No Good.

Retro-look 

Hoewel Winehouse de voorkeur gaf aan retro-silhouetten voor haar podiumlooks, is het misschien een verrassing dat veel van haar outfits niet uit vintage winkels kwamen. In plaats daarvan werden ze vaak op maat gemaakt door Winehouse’s kostuumontwerpster Naomi Parry – tevens een goede vriendin van de zangeres. In 2006 starte Perry als Amy’s styliste, en wilde de modestijl die ze toen al belichaamde versterken.

“Haar look begon zich te ontwikkelen tijdens haar eerste jaren in Camden, grotendeels beïnvloed door de mensen die daar woonden – de rockabillies, punkers, ska en indie kids,” stelde Parry. Winehouse’s casual off duty-looks bestonden vaak uit eenvoudige tanks, gecombineerd met skinny jeans en peep-toe pumps.

Voor Amy’s optredens koos Parry in eerste instantie voor items die in lijn waren met haar throwback-stijl. Tijdens de Brit Awards van 2007 bijvoorbeeld, koos ze voor een zuurgele Preen-jurk met een rode Moschino-tas met hart. Later verscheen Amy in een rood-zwart Armani Privé-look. Geplukt uit de archieven van het label, droeg de zangeres een rok met ruches en een haltertop.

“Wat ik haar ook aandeed, Amy was de architect van haar uiteindelijke verschijning,” vertelde Parry vorig jaar aan de Sydney Morning Herald. “Het maakte niet uit hoe gewapend ik was met het juiste ondergoed, boob-tape, naaisetje of veiligheidsspelden. Ze zou altijd het Amy-randje toevoegen. Het was die imperfectie die het uiteindelijke ingrediënt was dat haar look uniek maakte.” Winehouse’s kenmerkende satijnen ballerina’s, bijvoorbeeld, waren helemaal Amy.

Voor eeuwig een stijlicoon

Toen Amy Winehouse beroemder werd, begon Parry ook voor het podium stukken op maat te maken. Veel van deze looks werden tentoongesteld in 2020 in het Grammy Museum, in een expositie genaamd Beyond Black: The Style of Amy Winehouse. In 2011 ontwierp Parry verschillende retro mini-jurken voor Winehouse om te dragen tijdens haar Europese tournee, die uiteindelijk nooit doorging (de zangeres overleed in juli van dat jaar). Voor haar laatste optreden in Belgrado droeg de zangeres een gestreepte jurk van Naomi Parry.

Met de nieuwe Amy Winehouse biopic die momenteel wordt gemaakt, kunnen we alleen maar hopen dat ze de prachtige, unieke geest van de ster goed vastleggen. Haar kenmerkende persoonlijke stijl is modeontwerpers blijven beïnvloeden. Denk aan Jean Paul Gaultier’s couture-eerbetoon aan haar in 2012. Zelfs in 2022 leeft haar rock and roll-stijl duidelijk nog steeds voort.

Bekijk hier de beste modemomenten van Amy Winehouse die bewijzen dat de zangeres voor eeuwig een stijlicoon blijft.

Amy Winehouse
©Getty Images
1/12
Native Share
Amy Winehouse
©Getty Images
2/12
Native Share
Amy Winehouse
©Getty Images
3/12
Native Share
Amy Winehouse
©Getty Images
4/12
Native Share
Amy Winehouse
©Getty Images
5/12
Native Share
Amy Winehouse
©Getty Images
6/12
Native Share
Amy Winehouse
©Getty Images
7/12
Native Share
Amy Winehouse
©Getty Images
8/12
Native Share
Amy Winehouse
©Getty Images
9/12
Native Share
Amy Winehouse
©Getty Images
10/12
Native Share
Amy Winehouse
©Getty Images
11/12
Native Share
Amy Winehouse
©Getty Images
12/12
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.