beyonce-past-twee-nummers-van-renaissance-aan-dit-is-er-aan-de-hand-218356
©Carlijn Jacobs

Zes jaar moesten fans erop wachten, maar vorige week dropte Beyoncé dan eindelijk haar nieuwe album Renaissance. Hoewel die lancering gepaard ging met grote vreugde bij haar fanbase, is het een ietwat rumoerige week geweest voor Queen B. Zo kreeg de zangeres naast lof ook kritiek voor haar kiezen, waarop ze besloot enkele nummers aan te passen. Om welke nummers gaat het en wat is er precies aan de hand? Wij praten je bij.

Kritiek op nummers Beyoncé Renaissance

Nummer ‘Energy’

Het eerste nummer van het album dat onder vuur kwam te liggen, is het nummer Energy. Die kritiek klonk vanuit de muziekwereld, van niemand minder dan zangeres Kelis. Kort na de verschijning van het nummer liet Kelis weten dat er samples van haar muziek in het nummer van Bey te horen waren. Maar daar zou Beyoncé geen toestemming voor hebben gevraagd.

Het ging om fragmenten uit de nummers Milkshake en Get Along With You. Die ontdekking deden fans van Kelis, waarna de artiest – die de ophef al snel ter ore kwam – zichzelf uitsprak over de situatie. “Het is niet zo moeilijk om contact met me op te nemen, dat is gewoon een kwestie van fatsoen”, liet ze weten op Instagram. “We hebben elkaar ontmoet (Kelis en Beyoncé, red.), we kennen elkaar.”

De kritiek van Kelis kreeg de afgelopen dagen een staartje; de ophef kwam internationaal in het nieuws en ongetwijfeld ook bij Beyoncé terecht. En dus was het wachten op een reactie van Bey om het met haar collega goed te maken. Die stap lijkt de Renaissance-zangeres nu te zetten: verschillende Amerikaanse media melden dat Beyoncé het nummer heeft aangepast en de fragmenten van Kelis heeft verwijderd. Dat geldt overigens alleen voor de Tidal- en Apple-versie; op YouTube zijn de samples nog wel te horen.

Nummer ‘Heated’

De afgelopen dagen was er niet alleen veel te doen om het nummer Energy. Ook het nummer Heated, dat op het splinternieuwe album prijkt, kwam flink onder vuur te liggen. De aanleiding voor deze kritiekgolf? De zangeres zingt in het nummer “Spazzin’ on that ass, spaz on that ass”, waarin ‘spaz’ een verbastering zou zijn van het woord ‘spastisch’.

Onder meer de Britse organisatie Scope, die zich hard maakt voor mensen met een beperking, sprak de zangeres op het gebruik van het woord aan, dat voor mensen die last hebben van spasticiteit als beledigend kan worden ervaren. Daarnaast vroegen ze de zangeres de lyrics aan te passen.

Ook daar heeft Bey inmiddels gehoor aan gegeven. Hoewel ze via haar woordvoerder liet weten dat het woord niet gebruikt is in de context van spasticiteit – “In de VS heeft het woord verschillende betekenissen”, aldus de woordvoerder tegen BBC – heeft de zangeres beloofd het woord uit haar nummer te schrappen. Dat betekent dat ze weer de studio in zal moeten duiken om het nummer opnieuw op te nemen. Wanneer de zangeres dat gaat doen, is nog niet bekend.

Renaissance

Beyoncé’s nieuwe album Renaissance verscheen afgelopen vrijdag. In de nummers zitten veel verwijzingen naar housemuziek uit de jaren ’90 en bevatten grote invloeden van iconische artiesten als Robin S. en Donna Summer. Op het album prijkt onder meer het inmiddels welbekende nummer Break My Soul, dat de zangeres al in juni lanceerde.