9-dingen-die-je-waarschijnlijk-nog-niet-wist-over-beyonce-215414
©Bey in 2015 bij de TIDAL launch. Theo Wargo

Terwijl ze schittert op de julicover van de Britse Vogue lees je hier alles wat je misschien niet weet over de 28-voudig (!) Grammy-winnares. Van de bijenkorven in haar achtertuin tot het echte verhaal achter haar naam: deze feiten over Beyoncé wil je kennen.

De leukste feiten over Beyoncé

Beyoncé kreeg haar naam om moeders familienaam voort te zetten

Ooit afgevraagd waar de ongebruikelijke naam Beyoncé vandaan komt? Het blijkt dat haar moeder, Tina Knowles-Lawson, werd geboren als Celestine Beyoncé. Als de trotse vrouw die ze is, maakte ze zich zorgen dat haar meisjesnaam niet door toekomstige generaties zou worden gedragen nadat ze met Beyoncé’s vader, Mathew Knowles, was getrouwd. Later legde Tina in een podcast uit dat alleen haar naam met een ‘o’ in het midden wordt geschreven. De andere broers en zussen hebben de spelling ‘Beyincé’, vanwege een schrijffout op hun geboorteaktes.

Tina: “Toen we volwassen waren vroeg ik mijn moeder waarom hun namen anders gespeld werden. Haar antwoord was: ‘Dat is wat ze op hun geboorteaktes hebben gezet.’ Toen ze dat wilde laten corrigeren kreeg ze als antwoord: ‘Wees blij dat je een geboorteakte krijgt’. Ooit kregen zwarte mensen geen geboorteaktes… omdat het betekende dat je niet echt bestond en niet belangrijk was.'”

Beyonce Knowles
©Bey met haar zus Solange. Foto: Kevin Mazur

 

De dansleraar ontdekte haar zangkwaliteiten

Bey – en wij – heeft veel te danken aan Darlette Johnson, de danslerares uit haar kindertijd. “Ik neuriede een nummer, zij maakte het af en blies me compleet omver”, vertelde Johnson in 2013 aan CNN. “Toen ik haar vroeg het nog een keer te zingen, was ze heel verlegen. Nadat ik haar omkocht met een dollar zong ze het nog een keer.” Toen Bey’s ouders haar die avond kwamen ophalen, vertelde Johnson hen dat hun dochter kon zingen. Maar dan ook écht zingen.

Beyonce
©Een jonge Bey tijdens een optreden. Foto: Fred Duval

 

Ze won haar eerste talentenjacht op zevenjarige leeftijd

In 2004 vertelde Bey aan Rolling Stone dat diezelfde danslerares haar had aangemoedigd op zevenjarige leeftijd mee te doen aan een talentenjacht op school. “Ik was doodsbang en wilde niet, maar zij zei: ‘Kom op schat, doe het gewoon'”, herinnert Bey zich. “Doodsbang was ik, maar toen de muziek begon, veranderde ik gewoon.” Ze kreeg een staande ovatie en won.”Het was geweldig en op dat moment wist ik dat ik zangeres wilde worden. Eigenlijk daarvoor al, maar ik had nooit eerder op een podium gestaan.” Daarna nam haar vader haar mee naar meer lokale talentenjachten, waar ze 35 keer op rij won.

Bey
©Bey tijdens een optreden met Destiny’s Child in Hyde Park in 2000. Foto: Mick Hutson

 

Getal vier heeft een belangrijke betekenis in haar leven

Voor veel mensen is zeven een geluksgetal, maar niet voor Bey. Vier is haar nummer. Niet alleen zelf is ze op de vierde jarig, (4 september), dit geldt ook voor Jay-Z (4 december) en moeder Tina (4 januari). Haar huwelijksdag is op 4 april – de vierde maand van het jaar – en haar vierde studioalbum noemde ze 4. Zeer oplettende fans weten ongetwijfeld dat zowel zij als Jay-Z het Romeinse cijfer IV op hun ringvinger hebben getatoeëerd én dat de middelste naam van dochter Blue Ivy ernaar verwijst.

Beyonce
©Jay-Z en Bey on tour. Foto: Larry Busacca/PW

 

Ze speelde bijna de hoofdrol in de remake van A Star Is Born

We hebben allemaal al een miljoen keer naar de soundtrack geluisterd sinds deze in 2018 op het grote scherm verscheen – en Lady Gaga zit in ons hoofd als Ally Maine. Maar het was Bey die aanvankelijk werd benaderd om de hoofdrol te spelen in de remake van A Star Is Born. In 2012, voordat Gaga en Bradley Cooper zich ermee bemoeiden, was het script in handen van de bekende regisseur Clint Eastwood. “Maandenlang probeerden we onze schema’s te coördineren om deze remake te realiseren, maar het was gewoon niet mogelijk”, bevestigde Bey in een verklaring aan E! Nieuws in 2012.

Beyonce
©Beyoncé op het 2016 Met Gala in New York. Foto: Larry Busacca

 

Haar filmsalaris schonk ze aan een afkickkliniek

Na haar vertolking van de legendarische blues- en jazzzangeres Etta James – een begaafde, maar getroebleerde ziel die in de jaren zeventig voortdurend in en uit een afkickkliniek zat voor heroïneverslaving – in de film Cadillac Records opende Bey in 2010 een gelijknamige kliniek in Phoenix House, een revalidatiecentrum in Brooklyn.

“Door hun verhalen realiseerde ik me dat we allemaal onze eigen worstelingen hebben en dat we allemaal iets te overwinnen hebben”, zei ze na een bezoek aan een afkickcentrum ter voorbereiding op haar rol. “Verslaving, vervolgde Bey, heeft een stigma waar we van af moeten. Het is een ziekte en de mooie vrouwen die ik ontmoette hebben er niet voor gekozen verslaafd te raken. Ze hebben ervoor gekozen beter te worden.”

Beyonce
©Bey in 2015 bij de TIDAL launch. Foto: Theo Wargo

 

Ze evenaarde een record van Mariah Carey

Naast Mariah Carey is Bey de enige soloartiest die in vier verschillende decennia nummer 1-hits heeft behaald: de jaren negentig, de jaren 2000, de jaren 2010 en de jaren 2020. Nog voordat ze Black Is King lanceerde, scoorde ze haar eerste nummer één van 2020 met haar samenwerking met Megan Thee Stallion op hun Savage-remix.

Beyonce
©Bey bij het 2015 Met Gala in New York. Foto: Dimitrios Kambouris

 

Twitter explodeerde door haar

In 2011 zorgde Bey voor een explosie op Twitter toen ze onthulde dat ze zwanger was tijdens een onvergetelijke uitvoering van Love On Top bij de MTV Video Music Awards. “Ik wil dat jullie de liefde voelen die in me groeit”, vertelde ze het publiek, voordat ze haar met lovertjes bezaaide blazer losmaakte en pronkte met haar babybuik. Dit vreugdemoment vestigde het Guinness World Record voor de meeste tweets per seconde tijdens één evenement: 8.868. De prijsuitreiking werd ook de meest bekeken show in de geschiedenis van MTV.

Beyonce
©Bey tijdens de 2011 VMAs. Foto: Anthony Harvey/Getty Images

 

Niet voor niets heet ze Queen Bey

“Beetje apart misschien, maar ik heb twee bijenkorven. Echte”, vertelde ze de Britse Vogue in een coverinterview in december 2020. “Ik heb ze al een tijdje in huis. Het zijn ongeveer 80.000 bijen en we maken honderden potten honing per jaar. Met de bijenkorven ben ik begonnen omdat mijn dochters, Blue en Rumi, allebei vreselijke allergieën hebben. En honing heeft talloze helende eigenschappen.”

Beyonce
©Bey tijdens de 2016 Super Bowl 50 Halftime Show. Foto: Matt Cowan

 

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.