nicola-coughlans-reactie-op-bodyshaming-is-te-perfect-en-hilarisch-voor-woorden-301240
©Getty Images

Bridgerton-ster Nicola Coughlan staat er inmiddels bekend om dat ze buiten beeld net zo grappig is als in de Netflix-hit Derry Girls. Haar goede gevoel voor humor werd vorige week echter op een nogal ongelukkige manier op de proef gesteld. Nicola Coughlan kreeg namelijk een bodyshaming-opmerking toegeworpen.

Nicole Coughlan reageert op bodyshaming

Ze kreeg ‘m tijdens een Q&A in Dublin over het derde seizoen van Bridgerton. Hier merkte een mannelijke journalist op dat ze “erg dapper” is om de rol van Penelope Featherington te spelen. Ik dacht dat wij, als maatschappij, officieel hadden vastgesteld dat het onbeleefd is mensen dapper te noemen omdat ze hun lichaam durven te laten zien, bovendien is het nogal saai. Maar blijkbaar zijn we nog steeds niet zover.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Coughlan reageerde scherp op de vreemde uitspraak. Haar respons was zo briljant en grappig, dat ik baal dat ik het niet als eerste bedacht had. “Weet je, het is moeilijk omdat ik denk dat vrouwen met mijn lichaamstype – vrouwen met perfecte borsten – niet genoeg op het scherm te zien zijn”, zei ze. “And I’m very proud as a member of the perfect breasts community. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om ze te zien.” De reactie voelde spiritueel verwant aan mijn favoriete songtekst van Reneé Rapp: “Ik wil gewoon wat erkenning voor het hebben van goede tieten en een groot hart.” Maar het was ook een perfecte manier om het gesprek verder te brengen. En dat zonder écht in gesprek te hoeven gaan met een man die denkt dat het moedigste wat een vrouw kan doen is het lichaam laten zien waarin ze geboren is. Nicola Coughlan for president!

‘Niet dapper’

Om ook ene mevrouw Lena Dunham te citeren. Zij schreef ooit over het uitlichten van haar naakte lichaam op het scherm: “Het is niet dapper om iets te doen waar je niet bang voor bent. Skydiven is dapper, een leprakolonie bezoeken, een zaak bepleiten voor het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten of naar CrossFit gaan. Seksscènes doen die ik zelf regisseer of een flits van mijn rare gezwollen tepel laten zien, die dingen vallen niet in mijn zone of terror.”

Ik weet niet of naakt verschijnen in Bridgerton in Coughlans zone of terror valt. Maar als volle vrouw en iemand met het vermogen tussen de regels door te lezen zie ik dat Coughlan er klaar mee is vragen over haar lichaam te beantwoorden. Misschien is het gewoon tijd voor ons allemaal om te stoppen met het stellen van dit soort vragen. En dan vooral mannelijke journalisten.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.