klaar-met-queen-charlotte-dan-wil-je-deze-series-over-royals-ook-zien-255944
©Netflix

Netflix heeft weer een grote hit te pakken met de recente release van Queen Charlotte: A Bridgerton Story. Aangezien de serie slechts zes afleveringen telt en deze net zo snel wegkijken als Bridgerton, is menig liefhebber er al lang en breed doorheen. Het volgende seizoen van Bridgerton laat nog even op zich wachten, dus welke series kun je kijken als je graag nog even blijft hangen in de weelderige levens van royals? Vogue zet een aantal favorieten voor je op een rij, van kostuumdrama’s tot moderne verhalen.

Series over royals

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Young Royals | 2 seizoenen | Netflix

Toe aan een mix van Élite en The Crown? Enter de Zweedse serie Young Royals. We volgen tienerprins Wilhelm die na een schandaal op een nieuwe prestigieuze kostschool begint. Daar wordt hij verliefd op zijn klasgenoot Simon, een situatie die het leven alles behalve makkelijk maakt voor de jonge prins. Er staan twee seizoenen op Netflix, maar het derde en tevens laatste deel is onderweg.

Die Kaiserin | 1 seizoen | Netflix

Kostuums, drama en royals komen samen in Die Kaiserin, de recente Netflixserie over het liefdesverhaal van Elisabeth (Sisi) en de Oostenrijkse keizer Franz Josef I. We zien hoe de twee historische figuren verliefd worden en met welke obstakels ze te maken krijgen – en dat zijn er nogal wat. Na een succesvol eerste seizoen, waarin de spanningen behoorlijk oplopen, heeft de streamingdienst bevestigd dat er een vervolg in de maak is.

The Romanoffs | 1 seizoen | Prime Video

Veel koningshuizen mogen dan niet meer bestaan, hun afstammelingen lopen echter nog wel rond op deze aardbol. Een uitzondering is de Russische tsarenfamilie Romanov, die na de Russische Revolutie in 1917 gevangengenomen en geëxecuteerd werd. Toch zijn er in de serie The Romanoffs mensen die geloven dat ze afstammen van de beruchte koninklijke familie, doordat een van de kinderen, Anastasia, zou zijn ontsnapt. Elke aflevering toont een afzonderlijk verhaal.

Queen Cleopatra | 1 seizoen | Netflix

Onlangs verscheen het docu-drama Queen Cleopatra op Netflix, een vierdelige serie geproduceerd en verteld door Jada Pinkett Smith met de Britse actrice Adele James in de hoofdrol. We zien – in de vorm van reconstructies en interviews met deskundigen – hoe zij als laatste farao van Egypte vecht om haar troon, familie en erfenis te beschermen. De serie kreeg veel kritiek: het zou historisch onjuist zijn, omdat de iconische Egyptische vorstin wordt voorgesteld als een zwarte vrouw met een gemengde afkomst.

The Windsors | 3 seizoenen | Netflix

The Crown, but make it funny. Dat is hoe we de komische serie The Windsors het beste kunnen beschrijven. De Britse sitcom is een parodie op de Britse koninklijke familie, de Windsors, en vertelt hun verhaal, maar dan opnieuw verbeeld als een soap. Hoewel de verhalen volledig fictief zijn, zijn ze geïnspireerd op echte gebeurtenissen.

The Last Czars | 1 seizoen | Netflix

The Last Czars speelt zich begin twintigste eeuw in Rusland af, wanneer er veel sociale onrust heerst in het land. De toenmalige tsaar Nicolaas II verzet zich tegen alle verandering, wat leidt tot een revolutie. Het begin van het noodlottige eind van de Russische monarchie. Deze serie is niet puur alleen fictie; ook komen historici aan het woord om context te geven aan de gebeurtenissen. Vermakelijk én informatief.

The Crown | 5 seizoenen | Netflix

Geen lijstje met series over royals zonder The Crown. De bekroonde serie over het reilen en zeilen van de Britse royal family telt inmiddels al vijf seizoenen. Het zesde en tevens laatste seizoen is onderweg en staat gepland voor aankomend najaar. Daarin wordt niet alleen de tragische dood van prinses Diana behandeld, maar krijgen we ook een glimp van de royal romance tussen prins William en Kate Middleton.

Liever nog in de wereld van Queen Charlotte blijven? Lees dan hier Vogue’s coverinterview met hoofdrolspelers India Amarteifio en Corey Mylchreest, ontdek het waargebeurde verhaal achter de turbulente romance van de echte Charlotte en George of bekijk hoe de cast van de serie er in het echt uitziet.