klaar-met-die-kaiserin-dan-wil-je-deze-kostuumdramas-ook-zien-228160
©Netflix

Netflix heeft weer een kostuumdramahit te pakken met Die Kaiserin, de serie over het liefdesverhaal van Elisabeth (Sisi) en de Oostenrijkse keizer Franz Josef I. Met slechts zes afleveringen is menig bingewatcher er zo doorheen. Natuurlijk kunnen we je aanraden om de fameuze Sissi-trilogie met Romy Schneider (nogmaals) te bekijken, maar voor wie dat moment graag bewaart voor de feestdagen en van kostuumdrama’s smult, hebben we een aantal alternatieven op een rij gezet – allemaal te zien op Netflix.

Kostuumdrama’s op Netflix

Van een verhaal over de laatste gloriedagen van het Russische tsarenrijk tot een meeslepende serie waarin er flink door de tijd wordt gerezen, deze kostuumdrama’s op Netflix wil je zien.

Serie | Outlander | 6 seizoenen

Wie de fantasieromans van Diana Gabaldon heeft gelezen, kon hoogstwaarschijnlijk niet wachten toen in 2014 het eerste seizoen van Outlander verscheen. Inmiddels zijn we acht jaar en zes seizoenen verder, die allemaal op Netflix te zien zijn. De dramaserie vertelt het meeslepende verhaal van twee geliefden die zijn gescheiden door de tijd. Verwacht een hoop romantiek (en het tegenovergestelde), prachtige Schotse landschappen en veel tijdreizen.

Film | Mary, Queen of Scots

Margot Robbie en Saoirse Ronan transformeren in deze film in roodharige royals die elkaar rivalen worden. In het verhaal, dat gebaseerd is op werkelijke gebeurtenissen,  keert de jonge koningin Mary (Ronan) terug om over haar geboorteland Schotland te heersen. Met als gevolg dat ze de strijd moet aangaan met haar nicht koningin Elizabeth I (Robbie), die haar ziet als een bedreiging wegens haar aanspraak op de Engelse troon.

Serie | The Last Czars | 1 seizoen

The Last Czars speelt zich begin twintigste eeuw in Rusland af, wanneer er veel sociale onrust heerst in het land. De toenmalige tsaar Nicolaas II verzet zich tegen alle verandering, wat leidt tot een revolutie. Het begin van het noodlottige eind van de Russische monarchie. Deze serie is niet puur alleen fictie; ook komen historici aan het woord om context te geven aan de gebeurtenissen. Vermakelijk én informatief.

Film | The King

Timothée Chalamet en Robert Pattinson schitteren in deze bejubelde Netflix-film, een op Shakespeare geïnspireerd drama van regisseur David Michôd. Chalamet vertolkt de hoofdrol van prins Hal, die de fles moet laten staan en een machtig koning moet worden als hij tijdens de strijd om Engeland te maken krijgt met vijandigheden binnen en buiten de kasteelmuren.

Serie | The Cook of Castamar | 1 seizoen

Voor de Spaanse dramaserie The Cook of Castamar (La Cocinera de Castamar) gaan we terug naar het Madrid van 1720. We volgen een hertog die weduwnaar is en net weer deel gaat nemen aan het adellijke leven. Dan krijgt hij plots gevoelens voor een van zijn personeelsleden: de prachtige kokkin Clara Belmonte. Het verhaal, dat gebaseerd is op een roman van de Spaanse auteur Fernando J. Múñez, is het schoolvoorbeeld van verboden liefde.

Serie | Downton Abbey | 6 seizoenen

Het inmiddels iconische Downton Abbey over het wel en wee van de familie Crawley en hun bedienden mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. In de maar liefst zes seizoenen die de serie telt, wordt het snobisme en de intriges van een verdwijnend klassensysteem blootgelegd. Een echte must-watch voor liefhebbers van het kostuumdramagenre.

Film | Sense and Sensibility

Het bekende verhaal van Jane Austen werd in 1995 verfilmd met onder anderen Emma Thompson, Kate Winslet, Alan Rickman en Hugh Grant. In de film zien we hoe drie zussen geconfronteerd worden met armoede na de dood van hun vader. Ze zijn verplicht een beroep te doen op de vrijgevigheid van anderen. Sense and Sensibility ontving lovende kritieken en viel meerdere keren in de prijzen.

Serie | Bridgerton | 2 seizoenen

We sluiten af met de grote Netflix-favoriet in het genre kostuumdrama. Dan hebben we het uiteraard over Bridgerton. De serie van Shonda Rhimes is gebaseerd op Julia Quinns bestseller romans die zich afspelen in de Regency-periode. Over-de-top kostuums, meeslepende liefdesverhalen en een hoop drama en geroddel: excentrieker dan Bridgerton wordt het niet. Momenteel zijn de opnames voor het derde seizoen in volle gang. Daarin staat de verwachte romance tussen Colin – de derde Bridgerton die aan bod komt – en Penelope centraal.