sisi-en-franz-het-echte-verhaal-achter-hun-gecompliceerde-verloving-225923
©Netflix

Netflix-kijkers en liefhebbers van royals zijn volledig in de ban van Die Kaiserin – het nieuwe Duitse koninklijke drama gebaseerd op het leven van de Oostenrijkse keizerin Sisi. In de eerste twee afleveringen zien we haar gecompliceerde verloving met Franz Joseph I. Hoeveel is daar van waar? 

‘Die Kaiserin’

In de Netflix-serie zien we dat keizer Franz oorspronkelijk was beloofd aan Sisi’s oudere zus, Helene. Maar toen de twee families een weekend samen doorbrachten, was het in plaats daarvan de jongere Beierse prinses die de aandacht van de keizer trok. Na enige tijd met elkaar te hebben doorbracht, kondigen Sisi en Franz hun verloving aan, tot ongenoegen van Helene. De liefdesdriehoek zorgt voor een boeiende en dramatische aflevering. Maar hoe staat deze verhaallijn in verhouding tot de realiteit?

Echte verhaal

Helene was inderdaad de oorspronkelijk beoogde bruid van Franz Joseph. Prinses Ludovika, de moeder van Sisi, was de zus van de moeder van Franz, aartshertogin Sophie. De twee vrouwen besloten hun kinderen te laten trouwen om de stabiliteit van de Habsburgse dynastie te verzekeren. Vroom en ingetogen als Helene was, werd de oudste 18-jarige dochter gezien als de ideale keuze voor een koninklijke vrouw en de strenge eisen van het Habsburgse hof. (Hoewel ze één slechte eigenschap zou hebben: ze was altijd te laat.)

De Beierse familie reisde naar het grote koninklijke huis van Bad Ischl om elkaar te ontmoeten. Een van hun rijtuigen met koffers kwam echter nooit aan. Gekleed in rouwkleding vanwege de recente dood van een familielid, werden de twee meisjes gedwongen om zwart te dragen. Het was een ongelukkige kledingkeuze voor Helene. Ze was niet blond, zoals de serie laat zien, maar had in plaats daarvan donkerbruin haar. Hierdoor deed de rouwjurk ‘het lange donkerharige meisje er nog strenger uitzien’, volgens het boek The Imperial Style: Fashions of the Hapsburg Era door Polly Cone. Sisi was daarentegen donkerblond (al zou ze later zou haar kapsel veranderen in haar kenmerkende kastanjekleur).

Verloving Sisi en Franz

Franz Joseph ontmoette zijn nichten tijdens de afternoon tea. Vanaf het eerste moment was hij alleen geïnteresseerd in de jonge Elisabeth, die ‘nietsvermoedend en onbeschaamd aan tafel zat’, schrijft Cone. Hun verloving werd aangekondigd vanaf hun verblijf op het platteland. Volgens bronnen was Sisi verrast en een beetje in verlegenheid gebracht door de hele beproeving, terwijl Helene er kapot van was. Ze zou in een depressie zijn beland.

Verwoed probeerde Sisi’s familie haar voor te bereiden op het Habsburgse leven. Ze voorzagen haar van nieuwe kleren en gaven haar bijles in vakken als vreemde talen en geschiedenis. Toch had niets haar kunnen voorbereiden op het intense, strikte en eenzame leven dat haar stond te wachten. Terwijl duizenden mensen de straten verdrongen voor haar trouwdag, huilde ze in haar glazen koets, overweldigd door haar toekomst.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.