kim-kardashian-koopt-gigantisch-sieraad-van-prinses-diana-239270
©Michael Tran / AFP

Deze week ging een sieraad uit de collectie van prinses Diana onder de hamer tijdens een veiling in Londen. De hanger werd verkocht voor 197.453 dollar. De gelukkige eigenaar die drie andere bieders versloeg? Kim Kardashian.

Kim Kardashian koopt ketting van prinses Diana

Het sieraad in kwestie is het Attallah-kruis, een hanger gemaakt van vierkant geslepen amethisten geaccentueerd door ronde diamanten. ‘Dit is een gedurfd sieraad door zijn grootte, kleur en stijl, dat niet anders kan dan een levendig statement maken. Of het nu gaat om geloof of mode, of beide’, zegt Kristian Spofforth, Sotheby’s Londons hoofd sieraden, in een persbericht. ‘We zijn verheugd dat dit stuk een nieuw leven is ingeblazen in de handen van een andere wereldwijd bekende naam.’ De uiteindelijke verkoopprijs van Karashian is meer dan het dubbele van de waarde van voor de veiling.

Het Atallah-kruis

Het Attallah-kruis werd in de jaren 1920 gemaakt door Garrard, een van prinses Diana’s meest gedragen juweliers. Naim Atallah, een vriend van prinses Diana, kocht de hanger in de jaren tachtig. Hij leende het sieraad vervolgens voor verschillende optredens aan de koninklijke familie uit. Het meest opvallende was dat Diana het stuk droeg in oktober 1987, toen ze het combineerde met een jurk van Catherine Walker tijdens een liefdadigheidsgala van Birthright in Londen. De ketting werd naar verluidt alleen ooit door haar gedragen. “Toen ik opgroeide, hadden we het altijd op tafel tijdens de kerstlunch, maar het werd nooit gedragen door iemand anders dan Diana. Het is ook niet meer in het openbaar gezien sinds ze stierf”, zei Ramsay Attallah, de zoon van Naim, in december.

Garrards sieraden

Garrard maakte in de loop der jaren ook vele andere sieraden voor prinses Diana. Zo is ook haar ovale saffieren verlovingsring uit 1981 van de juwelier. En tijdens haar laatst bekende publieke optreden, een voorstelling van het Zwanenmeer in de Royal Albert Hall in Londen in 1997, droeg ze Garrards Swan Lake-ketting. Deze ketting van diamant en Zuidzee-parels stond in 2021 te koop voor 12,1 miljoen dollar, maar er waren geen bieders.

De Attallah-halsketting van prinses Diana is niet het enige stuk uit de koninklijke collectie dat deze maand wordt geveild. Een baljurk van auberginefluweel gedragen door de royal voor een officieel portret in 1991 en een Vanity Fair-spread uit 1997 zullen ook bij Sotheby’s te koop worden aangeboden. Het past bij de amethisten aan het kruis, mocht Kim Kardashian die ook willen kopen.