8-sieraden-uit-de-collectie-van-kate-middleton-die-ooit-zijn-gedragen-door-prinses-diana-232626

Sinds ze in september prinses van Wales werd, eert Kate Middleton haar overleden schoonmoeder regelmatig – vooral als het om haar sieraden gaat. Bekijk hier de meest betekenisvolle stukken in Kate’s sieradencollectie die ook ooit door Diana zijn gedragen.

Kate Middleton eert prinses Diana

Kate Middleton droeg tijdens de officiële rouwperiode na de dood van koningin Elizabeth II pareloorbellen van prinses Diana. Ook leende ze een parelketting die van de voormalige prinses van Wales was, voor de begrafenis van Hare Majesteit.

Voor een herdenkingsdienst deze maand koos Kate ervoor om Diana’s diamanten en Zuidzee-pareloorbellen met hoefijzermotief te dragen. Meest recentelijk, tijdens het eerste staatsbezoek van koning Charles, debuteerde de prinses met een verenbroche die een aantal keer werd gedragen door haar wijlen schoonmoeder.

Natuurlijk heeft Kate door de jaren heen al vaker hulde gebracht aan Diana, ook voordat ze haar nieuwe titel aannam. Het bekendste sieraad is de verlovingsring met saffier en diamanten die werd gedragen door de voormalige prinses van Wales. Andere momenten waarop Kate Middleton Lady Di eerde met haar sieraden, zetten we hieronder op een rij.

8 sieraden van Diana, gedragen door Kate

De saffieren en diamanten verlovingsring

Misschien wel het meest bekende stuk in Kate’s sieradencollectie is haar verlovingsring van saffier en diamant, die eerder toebehoorde aan prinses Diana. Nadat de toenmalige prins Charles haar ten huwelijk had gevraagd, koos Diana de ring uit bij koninklijk juwelier Garrard in 1981. Het sieraad is een 12 karaats Ceylon-saffier, omringd met een halo van diamanten in 18 karaats witgoud. Prins William stelde Kate in 2010 voor om de verlovingsring van zijn moeder te gebruiken. “Het is heel speciaal voor mij en Kate is nu ook heel speciaal voor mij”, zei hij na hun verloving. “Dit is mijn manier om ervoor te zorgen dat mijn moeder vandaag niets heeft gemist.”

prinses diana kate middleton sieraad
©Getty Images
1/8
Native Share

De saffieren en diamanten oorbellen in de vorm van een dubbele druppel

Saffieren speelden een belangrijke rol in de sieradencollectie van prinses Diana. Zo had zij een paar saffieren oorbellen in de vorm van een dubbele druppel in haar bezit. Dit paar maakte deel uit van een suite die haar werd geschonken door kroonprins Fahd van Saoedi-Arabië toen ze met prins Charles trouwde. Lange tijd werd aangenomen dat de nieuwe prinses van Wales het stuk had omgevormd tot een paar oorbellen in de vorm van een enkele druppel, die ze vaak draagt, als eerbetoon aan Diana. Totdat Kate met Diana’s originele oorbellen in de vorm van een dubbele druppel werd gezien. Ze droeg dit paar tijdens de Trooping the Color-parade die het platina jubileum van de koningin in juni markeerde.

kate middleton prinses diana sieraad
©Getty Images
2/8
Native Share

The Lover’s Knot-tiara

Deze tiara werd oorspronkelijk in opdracht van Garrard voor Queen Mary in 1917 gemaakt. Later werd de Lover’s Knot-tiara – die zo genoemd werd vanwege de knopen van diamanten die historisch een symbool zijn van onbreekbare liefde – een favoriet van Diana. De tiara heeft negentien hangende parels en een rij diamanten (die oorspronkelijk parels waren) aan de bovenkant, gezet in zilver en goud. Koningin Elizabeth II erfde de tiara van haar moeder, voordat ze hem in 1981 aan prinses Diana uitleende. De nieuwe prinses van Wales heeft de Lover’s Knot-tiara gedragen tijdens een reeks spraakmakende evenementen. Zo droeg ze ‘m tijdens een staatsbanket voor koning Willem-Alexander en koningin Maxima in 2018. Daarna droeg ze de tiara tijdens het eerste staatsbanket van koning Charles in 2022.

kate middleton prinses diana sieraad
©Getty Images
3/8
Native Share

De diamanten en Zuidzee-pareloorbellen

Prinses Diana droeg haar oorbellen met diamanten en Zuidzee-parels bij een aantal gelegenheden, waaronder tijdens een bezoek aan Australië in 1996. De oorbellen hebben een hoefijzermotief aan de bovenkant en zijn verbonden met marquise-geslepen diamanten aan de onderkant. Kate werd voor het eerst gefotografeerd met de oorbellen tijdens de BAFTA Awards in 2019, maar dan met kleinere parels eraan.

kate middleton prinses diana sieraad
©Getty Images
4/8
Native Share

De parel- en diamanten choker van vier rijen

Deze choker maakte koninklijk juwelier Garrard met behulp van parels die door de Japanse regering aan de koningin waren geschonken. De parelketting heeft vier rijen en een grote diamanten sluiting in het midden. Hare Majesteit leende de ketting uit aan prinses Diana voor een staatsbanket ter ere van koningin Beatrix in 1982. Kate Middleton droeg de choker voor het eerst tijdens een diner ter gelegenheid van het zeventigjarige huwelijk van koningin Elizabeth en prins Philip in 2017. Recentelijk droeg Kate de ketting bij de begrafenis van prins Philip in april 2021. In september 2022 droeg ze de chocker nog een keer bij de begrafenis van koningin Elizabeth II.

kate middleton prinses diana sieraad
©Getty Images
5/8
Native Share

De parel- en diamanten armband met drie rijen

De parelarmband van drie rijen van prinses Diana werd ontworpen door Nigel Milne. Het sieraad had een speciale band met een van haar liefdadigheidsinstellingen, Birthright. Die instelling werd opgericht om te voorkomen dat vrouwen en baby’s sterven tijdens de zwangerschap en de bevalling. De armband, met tussenstukken van parels en diamanten, maakte deel uit van een driedelige collectie die in 1988 werd ontworpen om geld in te zamelen voor het goede doel. Diana droeg het sieraad op het Birthright Ball in 1989. De nieuwe prinses van Wales heeft het stuk gedragen op een aantal gelegenheden, onder meer tijdens een bezoek aan Jamaica in mei 2022.

kate middleton prinses diana sieraad
©Getty Images
6/8
Native Share

De Collingwood-pareloorbellen

Deze pareloorbellen werden door juwelier Collingwood aan Diana geschonken. De oorbellen bevatten twee ronde diamanten aan de bovenkant en drie rijen kleinere diamanten aan de onderkant. Ze werden gedragen door de toenmalige prinses van Wales als onderdeel van haar vakantie-outfit, na haar bruiloft met Prins Charles in 1981. Ze droeg de oorbellen ook tijdens een avondreceptie in Hong Kong in 1989. Toen combineerde ze de pareloorbellen met een witte jurk van Catherine Walker met kralen, die de Elvis-jurk werd genoemd. De Collingwood-oorbellen zijn ook favoriet bij Kate. Zo draagt ze de sieraden op twee portretten ter ere van haar veertigste verjaardag, gemaakt door Paolo Roversi in november 2021 en onthuld in januari.

kate middleton prinses diana sieraad
©Getty Images
7/8
Native Share

De verenbroche van de Prins van Wales

Toen ze prinses van Wales werd, debuteerde Kate de verenbroche voor het staatsbezoek van de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa in november 2022. Het stuk heeft drie struisvogelveren en een kroon in het midden. Het insigne van de Prins van Wales wordt omgeven door een reeks diamanten en smaragden, met een smaragdgroene druppel eronder. De broche werd voor het eerst in 1863 aan koningin Alexandra gegeven door haar echtgenoot, koning Edward VII. Zij was toen nog de prinses van Wales. Prinses Diana werd gefotografeerd terwijl ze het stuk als hanger droeg tijdens een aantal spraakmakende evenementen. Camilla, nu koningin-gemalin, heeft de broche in het verleden ook gedragen.

kate middleton prinses diana sieraad
©Getty Images
8/8
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.