lizzo-geeft-een-verklaring-na-beschuldigingen-van-haar-voormalige-tourdansers-263988
©Getty Images

Het is een teleurstellende week voor Lizzo-fans: dinsdag werd een civiele rechtszaak aangespannen door drie van haar voormalige dansers. De dansers beweren dat de 35-jarige zangeres zich schuldig heeft gemaakt aan seksuele intimidatie en een vijandige werkomgeving heeft gecreëerd. De beschuldigingen komen vooral als een schok voor degenen die Lizzo al lang hebben gevierd vanwege haar toewijding aan body positivity. Hieronder lees je alles wat we weten over de situatie.

Waar wordt Lizzo specifiek van beschuldigd?

Drie van Lizzo’s voormalige dansers – Crystal Williams, Arianna Davis en Noelle Rodriguez – klagen Lizzo aan. Zij beweren dat ze het slachtoffer waren van seksuele, raciale en religieuze intimidatie, aanranding, vrijheidsberoving en discriminatie op grond van handicap, naast andere vormen van mishandeling. Zo zou Lizzo een van de dansers, Arianna David, tijdens een avondje uit in Amsterdam in februari 2023 onder druk zou hebben gezet om interactie te hebben met een naakte performer in een bar.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Ook wordt Lizzo beschuldigd van het creëren van een toxic werkomgeving door Davis’ toewijding aan haar werk in twijfel te trekken. Dit deed ze door toespelingen te maken op haar gewichtstoename. Williams en Davis beweren allebei dat ze ten onrechte zijn ontslagen. Rodriguez nam vervolgens uit protest ontslag.

Hoe is de aanvoerder van het dansteam van Lizzo, Shirlene Quigley, erbij betrokken?

Lizzo is niet de enige die wordt aangeklaagd. Volgens NBC News wordt Quigley ervan beschuldigd “mensen op te roepen om zich te bekeren en degenen te bespotten die seks voor het huwelijk hadden. Dit terwijl ze onzedelijke seksuele fantasieën deelde en orale seks simuleerde. Ook besprak ze de maagdelijkheid van een van de eisers.” De advocaat van de eisers, Ron Zambrano, zegt dat de eisers geloven dat Lizzo op de hoogte was van hun klachten over Quigley. “De verbluffende aard van hoe Lizzo en haar managementteam hun dansers behandelden, lijkt in te gaan tegen alles waar Lizzo in het openbaar voor staat. Achter de schermen beschaamt en vernedert ze haar dansers. Dit doet ze op een manier die niet alleen illegaal is, maar ook absoluut demoraliserend,” zegt Zambrano in een verklaring.

Wat voor gevolgen heeft de rechtszaak tegen Lizzo tot nu toe gehad?

Lizzo wordt normaal gesproken genoemd in de tekst van Beyoncé’s nummer Break My Soul (Queen’s Remix). Maar tijdens een concert in Boston op dinsdag leek Beyoncé de naam van de zangeres over te slaan. Ondertussen uiten veel fans van Lizzo hun ongenoegen over het vermeende ongepaste gedrag van de artiest op sociale media.

Hoe reageert Lizzo op de beschuldigingen?

Op donderdag 3 augustus deelde Lizzo een reactie op de beschuldigingen via Twitter en Instagram.

“De afgelopen dagen waren hartverscheurend moeilijk en overweldigend teleurstellend”, schrijft ze. “Mijn arbeidsethos, moraal en respect zijn in twijfel getrokken. Mijn karakter is bekritiseerd. Meestal koos ik ervoor om niet te reageren op valse beschuldigingen, maar deze zijn net zo ongelooflijk als ze klinken en te schandalig om niet te reageren.”

Ze vervolgt: “De sensationele verhalen zijn afkomstig van voormalige werknemers die al publiekelijk hebben toegegeven dat hen werd verteld dat hun gedrag tijdens de tour ongepast en onprofessioneel was.”

De zangeres legde verder uit dat ze niet ‘als slachtoffer wil worden beschouwd’.

“Er is niets dat ik serieuzer neem dan het respect dat we als vrouwen in de wereld verdienen. Ik weet hoe het voelt om dagelijks te worden beschaamd en zou absoluut nooit een werknemer bekritiseren of ontslaan vanwege diens gewicht.”

“Ik ben gekwetst, maar ik zal het goede werk dat ik in de wereld heb gedaan hierdoor niet laten overschaduwen. En ik wil iedereen bedanken die contact heeft opgenomen om me te steunen in deze moeilijke tijd.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lizzo (@lizzobeeating)

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.