discussie-over-madonnas-gezicht-is-seksistisch-en-deprimerend-voorspelbaar-241703
©Getty Images

Op 64-jarige leeftijd leeft Madonna haar beste leven. De wereldwijde superster stal onlangs de show bij de Grammy Awards, waar ze het duivelse duo Sam Smith en Kim Petras – die later de eerste trans vrouw in de geschiedenis werd die een Grammy award voor beste popgroep/duo won – introduceerde.

In plaats van zich te concentreren op haar toespraak, die alles te maken had met zelfacceptatie en het vieren van hen die zich niet conformeren, besloten zowel pers als Twitteraars de focus te leggen op haar ‘onherkenbare’ gezicht, te midden van beschuldigingen van extreme plastische chirurgie. Maar – zoals we haar kennen – heeft Madonna daar geen boodschap aan.

Madonna over negatieve reacties ‘nieuwe’ gezicht

‘Opnieuw ben ik gevangen in een discussie over leeftijdsdiscriminatie en vrouwenhaat die de wereld waarin we leven doordringt’, schreef de superster op Instagram. ‘Een wereld die weigert vrouwen ouder dan 45 jaar te vieren en het nodig vindt haar te straffen als ze wilskrachtig, hardwerkend en avontuurlijk is.’

Madonna maakt een belangrijk punt: ondanks de toenemende roep om inclusiviteit en diversiteit lijken we nog steeds een probleem te hebben met vrouwen boven een bepaalde leeftijd die ervoor kiezen hun uiterlijk te verzorgen of veranderen. Eerst shamen we ze omdat ze rimpels hebben en vervolgens shamen we ze omdat ze er iets aan doen. Gelukkig hebben we vrouwen als Madonna die dit seksistische, ouderwetse en vrouwenhatende gedrag aan de kaak stellen.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

‘Gedegradeerd door de media’ 

‘Ik heb me nooit verontschuldigd voor creatieve keuzes die ik heb gemaakt, noch voor de manier waarop ik eruit zie of me kleed. En ik ga er ook niet mee beginnen’, vervolgt ze. ‘Sinds het begin van mijn carrière ben ik gedegradeerd door de media, maar ik begrijp dat dit allemaal een test is. Ik ben blij dat ik het voortouw kan nemen, zodat alle vrouwen na mij het de komende jaren gemakkelijker hebben. In de woorden van Beyoncé: ‘You won’t break my soul’.’