een-exclusief-kijkje-in-het-tassenatelier-van-cartier-zo-wordt-lily-collins-panthere-graphique-gemaakt-241173
©Cartier

De tassen van Cartier worden, net als de sieraden van het van oorsprong juwelenhuis, met oog voor detail gemaakt. Zo ook de nieuwe Panthère de Cartier-lijn, waarvan Lily Collins het gezicht is. Wij kregen een exclusief kijkje in het tassenatelier in Parijs waar alle Cartier-tassen worden ontworpen. Ook spraken we na afloop met Marlin Yuson, Cartier’s Creative Director of Leather Goods, en Lily Collins herself over de designs. Want waar en waarover kan je ‘Emily’ beter spreken dan in Paris over mode-accessoires?

Geschiedenis van het huis

Eerst even kort de geschiedenis van Cartier. Zoals gezegd ontstond het bedrijf als sieraden- en horlogemaker, toen Louis-François Cartier in 1847 de Parijse werkplaats van zijn leermeester overnam. In 1904 ontwikkelde Cartier het allereerste polshorloge, en in 1914 verscheen voor het eerst een pantermotief op een Cartier-ontwerp.

Het was destijds heel bijzonder dat Maison Cartier in 1920 een vrouwelijke creatief directeur kreeg. En niet zo maar een: Jeanne Toussaint, ook wel ‘de Panter’ genoemd, had een kenmerkende, eigen stijl. Haar ontwerpen waren kleurrijk, volumineus en modern. Vorig jaar was haar werk nog uitgebreid te zien in de tentoonstelling Here We Are! Women in Design 1900 – today in de Kunsthal in Rotterdam, wat wel aantoont hoe belangrijk zij en haar werk waren.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Cartier bleef een familiebedrijf tot 1964, toen de familie Cartier het bedrijf verkocht. Vanaf de seventies introduceerden de nieuwe eigenaren de nieuwe lijn Les Must de Cartier, en vanaf 1973 werden er ook leren accessoires gemaakt. Die Les Must de Cartier-tassen werden meteen heel populair, zo wordt ons in het Parijse atelier – onderdeel van het hoofdkantoor van Cartier – verteld. Ze hadden ook een heel expliciete, herkenbare look: gemaakt van wijnrood leer en suède, met het uit die tijd bekende C-logo én goudkleurige hoekjes. Oftewel: tassen met de flair van sieraden.

Het maakproces van de Panthère Graphique de Cartier-tas
©Cartier
Het maakproces van de Panthère Graphique de Cartier-tas

Tassenatelier van Cartier

Fast forward naar deze eeuw. In 2018 werd een heel nieuwe tas geïntroduceerd: de Guirlande de Cartier-tas – ook weer wijnrood en klassiek. Maar vanaf vorig jaar besloot Cartier het over een andere boeg te gooien. De Panthère de Cartier-lijn werd geïntroduceerd, met Lily Emily in Paris Collins als smaakvol uithangbord. Een goede match, zullen zowel de actrice als designer na ons atelierbezoek bevestigen: beiden zijn klassiek en très Parisienne, maar ook modieus en fris.

De Panthère-tassen worden gekenmerkt door hun hardwear, oftewel: de gesp en het hengsel. Deze zijn ontworpen en gemaakt met het oog van geoefende sieraden- en leermakers. Daarnaast hebben de tassen natuurlijk het gebruikersgemak dat je kan verwachten bij dit luxe accessoire. Zo vertelt Marlin Yuson, Cartier’s Creative Director of Leather Goods: “Ik wil dat vrouwen de tas ‘blind’ kunnen sluiten, dus zonder te kijken, met één hand. Ook kan de tas zowel over een schouder als crossbody worden gedragen, doordat het hengsel eenvoudig langer gemaakt kan worden.”

Panthère Graphique de Cartier-tas
©Cartier
Panthère Graphique de Cartier-tas

Panthère de Cartier

Terug naar het tassenatelier van Cartier en naar de gesp van de Panthère Graphique-tas. Gezien de naam is het misschien geen verrassing, maar de gesp is een grafische weergave van een panterkop. Dit zijn werkelijk een soort beeldhouwwerkjes: eerst wordt de vorm bepaald en gemaakt van was; vervolgens maakt een 3D-designer daarvan een afdruk met een 3D-printer, die de vorm laag voor laag print; en tot slot wordt hiervan weer een mal gemaakt, waarin messing wordt gegoten.

Die panterkop wordt gedoopt in goud of palladium, waarmee het de uitstraling krijgt van, bijvoorbeeld, een kettinghanger. Hierop worden met de hand stukjes leer geplakt in een diamantachtig patroon, waardoor er een glimmend-mat design ontstaat. Na dit zelf geprobeerd te hebben, kunnen we stellen: dit is een klusje dat echt geduldig en aandachtig moet worden uitgevoerd, zo nauw luistert het.

Overigens is de inspiratiebron – die panter – ook subtieler terug te zien: de klauw van het dier is vrij vertaald in een soort vorm die de zijkant van de tas heeft. Ook is de tas zacht als een panter, maar ook sterk.

Tussendoor worden de tassen enorm vaak getest. Zo wordt er een gewicht van 20 kilo aan de tas gehangen om te kijken of de tas het gewicht houdt. Ook worden de zijkanten handmatig afgewerkt met vijf lagen van een soort rubberachtige ‘verf’, die niet barst. Het ijzerwerk wordt meerdere keren gedoopt in goud, zodat het niet oxideert en er dus geen roest ontstaat als je er vaker mee in de regen loopt. Best handig in ons land.

Panthère Graphique de Cartier-tas
©Cartier
Het maken van de gesp van de Panthère Graphique de Cartier-tas

Lily Collins

De nieuwe Panthère Graphique-tas is recentelijk gelanceerd en nu al enorm populair. Dat komt mede door het gezicht, Lily Collins. De actrice is natuurlijk wereldberoemd sinds haar hoofdrol in Emily in Paris, die haar naam meteen vestigde als mode-icoon. Collins draagt de tassen niet alleen in de campagne, maar ook regelmatig in haar vrije tijd én in de serie: Emily draagt de mini-bag (sowieso een nieuwe favoriet van het huis) aan een riem. Als wij haar spreken, geeft Collins aan enorm enthousiast te zijn over de samenwerking. “I love them!”

Wie dat ook is, is Marlin Yuson. De ontwerpster maakt al twintig jaar de designs van de Cartier-tassen, waarbij ze altijd gaat voor klassieke, tijdloze en kwalitatief hoogwaardige items die ook nog eens praktisch zijn. Maar Collins inspireert haar ook, vertelt ze. “She is amazing. Zo lief en genereus, echt een geweldig persoon. En ze belichaamt alles waar we voor staan bij het Maison. Ze is mooi en intelligent – echt de perfecte ambassadeur.”

Lily Collins Cartier
©Cartier
Lily Coolins met de Panthère Graphique de Cartier-tas