nog-even-over-de-fantastische-vintage-yves-saint-laurent-jurk-van-miley-cyrus-239284
©YouTube

Ergens in de (als die bestaat) vintage hall of fame hangt een plaquette met de naam van Miley Cyrus aan de muur. Nadat de superster het nieuwe jaar verwelkomde in niet één maar twee vintage jurken, heeft iedereen het over haar nieuwste vintage moment: in de videoclip van Flowers draagt Miley een glanzende, gouden jurk van Yves Saint Laurent.

Miley Cyrus draagt vintage jurk in videoclip

De jurk in kwestie? Een laag uitgesneden, gedrapeerde jurk uit de herfst/wintercollectie 1991/92 van Yves Saint Laurent. Miley draagt de in metallic lamé uitgevoerde jurk terwijl ze danst over de kronkelende straten van Los Angeles in haar nieuwe video Flowers.

Het nieuwste nummer van Miley is een antwoord op When I Was Your Man van Bruno Mars. Waar Bruno zingt dat hij bloemen had moeten kopen voor zijn geliefde, zingt Miley dat ze haar eigen bloemen kan kopen. En waar Bruno zingt dat hij de hand van zijn geliefde had moeten vasthouden, zingt Miley – je raadt het al – dat ze haar eigen hand kan vasthouden. De reden voor deze verklaring van onafhankelijkheid? Miley’s ex-man Liam Hemsworth zou dit nummer ooit hebben opgedragen aan Miley tijdens hun huwelijk.

Miley Cyrus going for gold in her newly released Flowers video
©YouTube

Fans suggereren nu dat ook de jurk een verwijzing is naar Hemsworth. Op TikTok doen video’s de ronde waarin Liam Hemsworth de rode loper bewandeld met Jennifer Lawrence aan zijn zijde. De Hunger Games-medespeler draagt hier een gouden jurk. Andere fans zijn ervan overtuigd dat de jurk verwijst naar een ander rode loper-moment van haar ex. In november 2022 maakte Hemsworth namelijk zijn gezamenlijke rode loper-debuut met vriendin Gabriella Brooks. Tijdens deze gelegenheid koos Brooks voor een gouden jurk.

Yves Saint Laurent

Of het nu een verwijzing is of niet, Cyrus is geen onbekende voor Yves Saint Laurent. Naast haar liefde voor vintage heeft de zangeres een ruime keuze aan rock’n’roll-stukken die werden ontworpen door de huidige creatief directeur van het Franse modehuis, Anthony Vaccarello. Neem bijvoorbeeld de gebloemde mini-jurk uit de herfst/winter-collectie van 2018 die ze droeg tijdens Saturday Night Live in dat jaar. En in 2021 droeg Miley een spandex catsuit uit de lente/zomer-collectie van 2022 tijdens een optreden in de show van Jimmy Fallon.

De huidige lente/zomer 2023-collectie van het merk valt ook volledig in het straatje van Cyrus’ stijl. Deze collectie is gedeeltelijk een eerbetoon aan de historische silhouetten met capuchon. Sterren als Olivia Wilde, Kate Moss, Blackpinks Rosé en Jenna Ortega werden er al mee gespot op de rode loper en tijdens fashion week.

Het lijkt erop dat de garderobe waarmee Cyrus haar aankomende album Endless Summer Vacation promoot, gevuld is met vintage schatten. Met een podiumgarderobe boordevol Bob Mackie, Versace en Yves Saint Laurent is het de vraag in welk geweldig stuk ze voor een volgend mic drop moment zal zorgen.

Image may contain Dance Pose Leisure Activities Human and Person
©Daniel SIMON/Getty Images

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.