naaz-is-terug-na-heftige-periode-ik-schitterde-op-het-podium-maar-backstage-stortte-ik-in-elkaar-235870
©Paul Bellaart, Vogue Nederland, januari/februari 2023

De Rotterdamse Naaz Mohammad (24) verdween twee jaar geleden plots van het toneel. Om dit jaar de muziekwereld opnieuw te bestormen met haar nieuwe album Never Have I Ever. In Vogue’s januari/februarinummer deelt ze voor het eerst én voor het laatst waarom ze zich volledig uit de muziekwereld terugtrok.

De comeback van Naaz

De eerste vraag aan Naaz ligt voor de hand. Namelijk waar ze de afgelopen twee jaar was. Naaz sleepte op negentienjarige leeftijd prijs na prijs binnen nadat ze in 2018 haar ep Bits of Naaz had uitgebracht, met daarop prachtige zelfgeschreven liedjes. Zelf noemde ze haar muziek quirkpop: vrolijke indiesounds. De Volkskrant kroonde haar als talent van het jaar, ze won twee 3FM Awards, twee Edisons, was te zien als artiest op elk cool modefeestje, genomineerd voor een MTV EMA en trad op tijdens het prestigieuze Pitchfork. Muziekcritici, televisiemensen, iedereen leek betoverd door het uitzonderlijke talent van Naaz. En toen ineens, poef, weg was ze. 

Zo plots als ze van het toneel verdween, is ook de aankondiging van haar terugkomst. In mei van dit jaar is daar haar comebacksingle, genaamd Sad Violins, met een aankondiging op social media. Er is ook een videoclip, die haar comeback bekrachtigt. Het antwoord op die ene vraag is niet eenvoudig, zegt Naaz als ik haar voor de eerste keer spreek. Het is nodig om er een aantal uur voor uit te trekken. Haar verhaal is nogal “heftig”, laat ze me weten. Ook wil ze één keer haar verhaal doen – en de vraag beantwoorden die iedereen haar blijft stellen – en dan dóór, zich richten op de toekomst. Zoals haar optreden in Carré, waar ze eind januari weer voor het eerst te zien zal zijn.

Hart onder de riem

Het korte antwoord op de vraag krijg ik al bij de eerste keer koffie, want ze wil graag laten weten waar ze het over zal hebben en waarom. De afgelopen twee jaar belandde Naaz in een rollercoaster van emoties en onderging ze een zwaar en lang traject om haar trauma’s te boven te komen, waardoor ze niet anders kon dan zich geheel uit de muziekwereld terugtrekken, de wereld die haar veel schade had berokkend. Naaz vertelt: “Ik ben van mijn zestiende tot mijn eenentwintigste misbruikt, waardoor ik twee jaar financieel, mentaal en fysiek aan de grond zat en niet meer door kón.”

Ik ben er even stil van en vraag wat ze graag in dit interview kwijt zou willen, waarom het belangrijk voor haar is. “Ik wil jonge mensen met een soortgelijke afkomst inspireren, een hart onder de riem steken, zeggen dat het goedkomt, ook als je de afschuwelijke dingen hebt meegemaakt die ik heb meegemaakt. Wangedrag kan ik niet voorkomen, maar ik kan wel bewustzijn creëren bij potentiële slachtoffers, door bijvoorbeeld signalen te herkennen, maar ook bij anderen die om het slachtoffer heen staan. We hebben geen idee hoeveel biculturele mensen het slachtoffer zijn van dit soort wangedrag, ze zijn de perfecte prooien. Uitspreken is namelijk veel lastiger, door het commentaar en het onbegrip dat je zult krijgen vanuit de gemeenschap.”

Hoopvolle boodschap

Ze drukt mij ook op het hart dat ze een hoopvolle boodschap wil overbrengen, want ze is geen slachtoffer en wil ook absoluut niet in die rol gedwongen worden. “Mijn verhaal, dat ik ook deel op mijn nieuwe album, is een verhaal over de ongekende veerkracht die we allemaal in ons hebben, waardoor je alles te boven kunt komen.” Naaz is sinds een halfjaar weer up and running, heeft nieuwe muziek gemaakt, een gloednieuw album en staat dus op 27 januari in Carré. Ook dáár moet het over gaan, want “dat geeft jonge mensen zoals ik kracht”.

Lees het volledige interview met Naaz in Vogue’s nieuwe januari/februarinummer, dat vanaf 22 december in de winkels ligt en hier online te bestellen is.

Worstel je met suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand? Praat erover. Bel 0800-0113 of ga naar 113.nl. 113 Zelfmoordpreventie is 24/7 bereikbaar.