negin-mirsalehi-de-arts-zei-dat-ik-hormonaal-gezien-bijna-in-de-menopauze-zat-ik-kon-alleen-maar-huilen-211292
©Jouke Bos, Vogue Nederland, juni 2022

Als het in Nederland half januari is, de dagen kort, donker en koud zijn, zijn Negin Mirsalehi (33) en haar verloofde Maurits Stibbe (36) in Dubai, waar de zon altijd schijnt en de dagen nou eenmaal anders kleuren. Het is hier dat Negin, dan iets meer dan vier maanden zwanger (maar op hun intieme cirkel na weet niemand dat nog) zich voor het eerst in maanden weer zichzelf voelt worden. “We zeiden tegen elkaar: ‘Als het goed voelt, kan dit weleens de plek zijn om de zwangerschap aan te kondigen.'”

Droom in vervulling

Het eerste trimester heeft ze net achter de rug. Maanden waarin ze voortdurend uitgeput was en geplaagd werd door kleine en grotere kwalen. Maar vooral een periode waarin ze maar nauwelijks kan genieten van de zoon die in haar groeit.

“We hebben relatief lang gewacht met de aankondiging, omdat ik zo onzeker was over alles wat in mijn lijf gebeurde. Ik heb altijd veel gesport, maar durfde dat niet meer, was als de dood dat het de zwangerschap in de weg zou zitten. Wist ik veel of je van een squat opeens je baby kwijt kunt raken. Maar toen we hier waren, verdwenen die angsten. Ik hervond de relatie met m’n lijf, en alles voelde gewoon goed.”

Maurits en Negin in Vogue juni 2022
©Jouke Bos, Vogue Nederland, juni 2022

Negin en Maurits poseren op het strand. Zij in een strak roze jurkje waarin haar buik goed zichtbaar is en Mau, zoals degenen die haar volgen hem kennen, achter haar. Zijn armen liefdevol om haar middel. Twee gelukzalige gezichten die passen bij mensen wier grootste droom eindelijk in vervulling is gegaan. “Het was zo fijn om het met iedereen te kunnen delen, om al die lieve berichten te lezen, en om trots met mijn buik naar voren rond te kunnen lopen in plaats van ’m voortdurend te moeten verstoppen.”

Onzekere weg

’s Avonds vanaf hun hotelkamer gaat de foto de wereld in, naar de miljoenen mensen die haar volgen op Instagram. ‘New chapter: BABY’ staat eronder. Meer dan een miljoen mensen drukten op de like-knop. Het is een moment dat ze al zo lang hoopte te kunnen delen, te mógen delen, maar waar een lange en onzekere weg aan voorafging.

Die weg begon anderhalf jaar eerder, als ze via een Zoom-gesprek van een Amerikaanse vruchtbaarheidsarts te horen krijgt dat zwanger worden voor haar misschien niet is weggelegd. Sterker nog, bepaalde onderzoeken wijzen uit dat ze op dat moment, ze is dan 31, hormonaal gezien maar weinig is verwijderd van de menopauze. “Het was alsof mijn wereld in elkaar klapte, wekenlang kon ik alleen maar huilen. Alles lag opeens in duigen.”

Lees het volledige interview met Negin Mirsalehi in Vogue’s nieuwe juninummer, dat vanaf 19 mei in de winkels ligt en hier online te bestellen is.