vogues-yeliz-moest-een-sollicitatiegesprek-doen-met-anna-wintour-ik-wist-niet-wat-ze-ging-vragen-211224
©Milan Gino

Vogue’s hoofdredacteur Yeliz Çiçek moest een sollicitatiegesprek doen met Anna Wintour, de welbekende hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue. En Marc de Groot wist na één nachtje slapen precies hoe hij dé shoot van Vogue’s Wedding Issue wilde neerzetten. Dat verklappen beiden in de modepodcast van Bastiaan van Schaik en Fiona Hering, De Bastiaan en Fiona Show. In twee losse afleveringen van in totaal anderhalf uur geven de twee een ‘kijkje’ achter de schermen bij Vogue Nederland.

Sollicitatiegesprek met Anna Wintour

Yeliz en Marc schuiven afzonderlijk van elkaar aan in de podcast. In de aflevering met Yeliz vertelt Vogue’s hoofdredacteur over het pad dat ze moest bewandelen voor haar functie. Onderdeel daarvan: een job interview van een half uur met the Anna Wintour. De laatste stap tot ze zich officieel Vogue’s nieuwe hoofdredacteur mocht noemen, dus een afwijzing zat nog maar in een klein hoekje – maar toch.

“Zij gaat niet een half uur vrijmaken voor iemand waarvan je denkt: wordt die het wel? Je weet al een beetje dat je al binnen bent. Iedereen zei ook tegen mij: dat gaat wel goed komen. Maar als Anna Wintour zegt: wat een afschuwelijke vrouw, dan gaat dat natuurlijk niet gebeuren. Dus ik had zoiets van: oké, ik ben al heel ver, maar je weet niet wat ze gaat vragen. Zij heeft zoveel kennis van zaken, je valt zo door de mand als je iets niet weet.”

In de podcast vertelt Yeliz hoe het uiteindelijke gesprek verliep. “Ik had er van alles van verwacht, maar het was echt een heel leuk gesprek. Eerst vijf minuten chitchat, daarna twintig minuten to the point. Ze vroeg bijvoorbeeld of ik veel digitale expertise had, welke onderwerpen ik belangrijk vind en wat ik op de cover zou zetten – en wat niet. Ik noemde natuurlijk geen namen, maar ik zei dat ik bijvoorbeeld twijfel over vrouwen op de cover die hevige plastische chirurgie zijn ondergaan. Daar was ze het wel mee eens.”

Of het mode-icoon haar ook een onverwachte vraag stelde? “In het begin vroeg ze waar ik woonde, hoe mijn leven eruitziet en mijn hobby’s. Ook wilde ze weten hoe mode hier leeft, en of de creatieve scene groot genoeg is om uit te putten.”

De shoot van Vogue’s Wedding Issue

In een andere aflevering is modefotograaf Marc de Groot te gast, om onder meer te vertellen over de shoot met Nella Roz en Arantxa Oosterwolde voor Vogue’s The Wedding Issue. Nadat de fotograaf gevraagd was voor de shoot, wist hij binnen 24 uur hoe hij het stel wilde neerzetten. “Ik dacht: ik ga er een nachtje over slapen, en toen – boem – de volgende ochtend wist ik het.”

Ook overlegde hij met fashion director Linda Gumus Gerritsen. “Ik dacht: ik ga helemaal crazy met de kleren. Dat voelde zij ook. Maar nee, er was geen gestructureerd moodboard. In anderhalve dag heb ik het geschoten.” Het team vloog daarvoor naar Portugal. “Je werkt met een klein team, heel intensief. Iedereen is bezig iets moois te maken.”

De modepodcast van Nederland

Ook vertelt Yeliz in de podcast over wat er allemaal komt kijken bij het samenstellen van haar day to day outfits. Het kost haar inmiddels zoveel tijd, dat het haar niet altijd meer alleen lukt. Wat voor looks dat zijn, en wie haar dan helpt, luister je in deze aflevering van De Bastiaan en Fiona show. De aflevering met Marc de Groot luister je hier terug.