serena-williams-zegt-vaarwel-tegen-tennis-ik-ben-heel-slecht-in-afscheid-nemen-221270
©ANP

Begin deze maand onthulde de Amerikaanse Vogue de gloednieuwe cover van het september issue. De ster van het belangrijkste nummer van het jaar? Serena Williams, gekleed in een lichtblauwe jurk van Balenciaga met sleep, die wordt vastgehouden door haar dochter Olympia (is dit niet de schattigste uitklapcover ooit?). De 23-voudig grandslamwinnaar ziet er onwijs krachtig uit terwijl ze poseert voor de lens van Luis Alberto Rodriguez op het strand. Haar boodschap is even krachtig: ze stopt met tennis.

Serena Williams stopt met tennis

In het openhartige coverinterview vertelt Serena Williams dat ze de moeilijke beslissing heeft genomen om tennis achter zich te laten. “Ik wil jullie vertellen dat ik evolueer, weg van tennis, naar andere dingen die belangrijk voor me zijn”, zegt Williams. Ze vervolgt: “Ik ga eerlijk zijn. Er is geen blijdschap voor mij rond dit onderwerp. Ik weet dat het niet het gebruikelijke is om te zeggen, maar ik voel heel veel pijn. Het is het moeilijkste wat ik me ooit kon voorstellen. Ik haat het dat ik op dit punt sta. Ik wil niet dat het voorbij is, maar tegelijkertijd ben ik klaar voor wat komen gaat.”

Zoals blijkt uit de emotionele monoloog, valt afscheid nemen de tennisster zwaar. “Ik ben terughoudend geweest om aan mezelf of iemand anders toe te geven dat ik verder moet van het tennissen. Mijn man Alexis en ik hebben er nauwelijks over gesproken; het is een taboe-onderwerp. Ik kan dit gesprek niet eens met mijn vader en moeder voeren. Het is alsof het niet echt is totdat je het hardop zegt. Het komt ter sprake, ik krijg een ongemakkelijke brok in mijn keel en ik begin te huilen. De enige persoon met wie ik dat echt heb gedaan, is mijn therapeut”, aldus Williams tegen Vogue.

Laatste wedstrijd

Hoe haar afscheid er precies uit gaat zien, bleef voor een tijd onduidelijk. Het tennisicoon onthulde namelijk niets over waar en wanneer ze haar laatste wedstrijd speelt. Het zal hoe dan ook binnenkort zijn, aangezien Williams in een post op Instagram al aangaf dat “het aftellen is begonnen” en dat ze zou gaan “genieten van de komende weken”.

Momenteel komt de tennisster in actie op het centercourt van Flushing Meadows in New York, waar de US Open plaatsvindt. Grote kans dat Williams daar afscheid neemt, aangezien de US Open normaal gesproken haar laatste toernooi van het jaar is. Mocht dat zo zijn, dan heeft Williams haar vaarwel in ieder geval uitgesteld. Zo heeft het tennisicoon de tweede ronde van het toernooi bereikt na haar zege op Danka Kovinic. Dat deed ze in een speciale tennisoutfit van Nike met diamanten, doorschijnende mouwen en een rok bestaande uit zes lagen – waarbij elke laag een winst op de US Open symboliseert.

Een vaarwel buiten de spotlights is ook nog een optie. “Ik zoek niet een ceremonieel laatste on-court afscheid”, zegt ze in het interview met Vogue. “Ik ben heel slecht in afscheid nemen, de slechtste van de wereld.”