in-gesprek-met-rijzende-ster-walt-klink-acteren-staat-voor-mij-gelijk-aan-het-gevoel-van-een-eerste-zoen-266067
©Jorin Koers, Vogue Nederland, september 2023

Walt Klink komt café-restaurant De Plantage binnen met zijn skateboard onder zijn arm. Het is zijn favoriete vervoersmiddel, en niet alleen in Amsterdam. Hij neemt hem overal mee naartoe, ook naar de Amerikaanse filmsets waar de acteur de afgelopen tijd te vinden was. Met meerdere internationale producties op zijn naam is Walt een rijzende ster in Hollywood. Hij speelde in de succesvolle Scandinavische dramaserie Arctic Circle en in de Prime Video-serie The English (in Nederland te zien op Disney+), een westerndrama met Golden Globe-winnaar Emily Blunt als een Britse dame die de dood van haar zoon wil wreken. 

Vogue spreekt Walt Klink

Onlangs verscheen op SkyShowtime ook de thrillerserie Rabbit Hole, met grote namen als Charles Dance (Game of Thrones), Rob Yang (Succession) en, in de hoofdrol van spion, Emmy Award-winnaar Kiefer Sutherland. Walt speelt ‘The Intern’, de stagiair van de spion, die aanvankelijk een onschuldig type lijkt, maar een dubbele agenda blijkt te hebben. “Best een grote en zware rol, omdat het personage een enorme karakterontwikkeling doormaakt”, vertelt Walt, “maar heel vet om te spelen.” 

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hij leefde de afgelopen jaren vooral uit zijn koffer; het gevolg van werken in het buitenland en een overspannen Amsterdamse woningmarkt waardoor hij lang geen vast verblijfadres had. Een goede training in non-attachment, zegt Walt. Zijn weinige spullen bestaan uit een handbagagetas, twee broeken, drie shirts en zijn skateboard. Handig, als je zoals Walt ter voorbereiding op een serie (The English) bijvoorbeeld in een paar weken in Friesland moet leren paardrijden als een cowboy en tijdens het draaien twee maanden in Madrid woont. 

Skateverslaafd 

Zo meer over hoe Walt dit Hollywoodsucces voor elkaar heeft gekregen (terwijl hij zo jong is, geen native speaker is, en de rij acteurs die het in Hollywood willen maken eindeloos is). Maar eerst waarom skaten voor hem zo belangrijk is. (Zelfs zó belangrijk dat Walt het interview even staakt, “sorry hoor”, omdat zijn oog valt op een los schroefje in zijn skateboard, dat hij echt even moet vastdraaien met zijn mes.) Het laat zich niet makkelijk uitleggen, dat heerlijke gevoel dat skaten hem geeft, maar hij wil wel een poging doen. Walt (die overigens een witte tuinbroek en zwarte Vans draagt) vergelijkt het met surfen, zijn andere verslaving. En met acteren. 

Walt: “Stel je voor, je bent aan het surfen. Je pakt een golf en je staat op. En dat moment van vijf, tien seconden dat je de golf rijdt. Of de halfpipe, whatever you want to do. Dat moment staat gelijk aan het gevoel dat je van je eerste zoen krijgt. Het is een soort van totale… Je hoofd gaat gewoon uit. Drie seconden en dan… Het is heel gek. Iedere surfer die dit leest begrijpt het, maar het is iets wat ik niet kan uitleggen. Je moet het ervaren.”

Op een theatervooropleiding in Groningen, waar Walt zich inschreef op advies van zijn stiefmoeder, ontdekte hij als vijftienjarige puber dat acteren hem datzelfde onbeschrijfelijke gevoel gaf dat hij van surfen en skaten kreeg. In de jaarlijkse kerstmusical op school, A Christmas Carol van Charles Dickens, speelde hij zijn eerste hoofdrol: Scrooge. “Alles viel weg als ik acteerde. Ik voelde me helemaal vrij. Ik mocht alles zijn, alles proberen. Spelen. Alsof ik weer een klein kind was”, vertelt Walt. 

Het volledige interview met Walt Klink lees je in Vogue’s septembernummer, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.