dutch-heroes-maak-kennis-met-de-hollandse-helden-van-dit-moment-204685

Acteur, couturier, regisseur – wat deze Dutch heroes, want dat zijn ze stuk voor stuk, gemeen hebben? Ze hebben de regie over hun eigen leven. Kwestie van kracht en gedrevenheid. Maak kennis met de Hollandse helden die in het eerste nummer van de nieuwe Vogue Nederland schitteren.

Dutch heroes

Caro Derkx & Nora El Koussour

Twee veelbelovende toneeltalenten, de wereld aan hun voeten, vinden elkaar in het grotere project dat feminisme heet, en maken er hun eigen project van.

Caro Derkx en Nora El Koussour voor Vogue Nederland
©Philippe Vogelenzang, Vogue Nederland, maart 2022
1/4
Native Share

‘Het is makkelijker om een vrouw voor de bus te gooien dan een cultuur’, schreef Rebecca Solnit. Ze doelde op de onmogelijke taak waarvoor het feminisme zich gesteld ziet: het creëren van een wereld waarin vrouwen gelijke rechten hebben als mannen, ga er maar aan staan. Regisseur Caro Derkx (27) doet het. Haar nieuwe theatervoorstelling Emma Watson – The Play is een ode aan vrouw zijn en vooral aan het feit dat dat net zo veel vormen kan aannemen als dat er vrouwen zijn.

Neem alleen al haarzelf en Nora El Koussour (28), haar tegenspeler in dit stuk, waarin ze de dialoog aangaan met Emma Watson. Caro en Nora hebben veel dingen gemeen. Beiden zijn veelbelovend talent op de bühne en het doek. Beiden zijn bekend van televisie: Caro van Rundfunk en SpangaS, Nora van Mocro Maffia. Ook zijn beiden gelauwerd: Nora kreeg onder andere een Gouden Kalf voor haar rol als radicaliserende moslima in de film Layla M. Caro ontving voor haar solovoorstelling Me, Myself and Sir Roger Scruton Het Debuut, een prijs voor jonge theatermakers met lef en scherpzinnigheid.

Mo Benchellal

Een couturier die filmsterren betovert met zijn vakmanschap, internationale awards wint en dan ook nog duurzaam werkt: wie is er niet trots op Mo Benchellal?

Mo Benchellal voor Vogue Nederland
©Philippe Vogelenzang, Vogue Nederland, maart 2022
2/4
Native Share

“Echte glamour is het gevoel van ultieme vrijheid, vertaald naar een kledingstuk,” zei Mo Benchellal (37) vorig jaar tegen Vogue Arabia. “Met geld heeft dat niets te maken.” Hoewel voor couture vaak exclusieve stoffen worden gebruikt, weet hij dat het ook anders kan. De Amsterdamse couturier van Marokkaanse afkomst bewees al eerder hoe mooi en feestelijk duurzaam kan zijn, toen hij tijdens Amsterdam Sustainable Fashion Week in 2018 modellen de catwalk op stuurde in vintage legeruniformen die hij ingenieus tot gala- en cocktailjurken had getransformeerd. Het was een hit, en niet alleen dankzij uitbundige toevoegingen van tule en satijn, maar ook dankzij Benchellals subtiele gevoel voor detail (trenchcoatgespen en klittenband toegepast als decoratie) en niet te vergeten zijn kleermakerskennis. “Deadstock en gerecycled materiaal verwerken kan een uitdaging zijn. Ik heb geleerd zo gunstig mogelijk te knippen.”

Martijn Lakemeier

De Zwijndrechtse acteur die schitterde in De Oost en als jongen in Oorlogswinter, speelt in 2022 in de internationale tv-serie Marie-Antoinette én een nieuwe film.

Martijn Lakemeier voor Vogue Nederland
©Philippe Vogelenzang, Vogue Nederland, maart 2022
3/4
Native Share

Als je op je veertiende een grote filmrol krijgt en er meteen een Gouden Kalf voor wint, kun je daar zeker bepaalde conclusies uit trekken. Zo niet Martijn Lakemeier (28). Hij had dat Kalf gewonnen voor zijn rol van Michiel in Oorlogswinter uit 2008, naar het stukgelezen boek van Jan Terlouw. “Toen ik auditie deed, had ik nog nooit geacteerd,” vertelde hij afgelopen jaar in een interview. Dat interview werd gehouden in het kader van Shooting Stars, het promotieprogramma voor de Europese filmindustrie dat jaarlijks tien aanstormende sterren uit heel Europa in de schijnwerpers zet. Onder wie in 2021 dus Martijn Lakemeier, vanwege zijn rol in de film De Oost, als jonge Nederlandse soldaat die in Indonesië in de horror van de politionele acties verzeild raakt.

Daria Bukvić

Verhalen over (vrouwen)levens zijn soms om te lachen, soms niet. Deze gelauwerde regisseur durft de waarheid te vertellen, met staande ovaties tot gevolg.

Daria Bukvic voor Vogue Nederland
©Philippe Vogelenzang, Vogue Nederland, maart 2022
4/4
Native Share

“Wees meester en vormgever van jezelf”, luidt de kortste peptalk ooit. Filosoof Nietzsche deed de uitspraak, die door velen wordt gezien als het perfecte levensmotto. Logisch, want wie wil het niet, z’n eigen lot bepalen; zelf een richting kiezen in het leven? Alleen moet die kans je dan wel gegund zijn.

Het is een terugkerend thema in het werk van regisseur Daria Bukvić (32). Ze heeft er ook persoonlijk ervaring mee. Haar ouders – moeder Bosnische moslim, vader Kroatische katholiek – vluchtten uit voormalig Joegoslavië toen ze nog klein was en de oorlog daar uitbrak. Daria heeft met haar moeder twee jaar in een asielzoekerscentrum in Limburg gezeten. Ze was een zeldzame vreemdeling in een vrij xenofobe gemeenschap. Ze vluchtte in haar fantasie, wat uiteindelijk iets moois opleverde: een regieopleiding aan de Toneelacademie Maastricht.

Lees de volledige interviews met Caro Derkx, Nora El Koussour, Mo Benchellal, Martijn Lakemeier en Daria Bukvić in het eerste issue van de nieuwe Vogue Nederland. Het nummer ligt vanaf 17 februari in de winkels en is hier online te bestellen.