ana-de-armas-lijkt-sprekend-op-marilyn-monroe-in-de-nieuwste-trailer-van-netflix-blonde-218080
©Netflix

In het pantheon van noodlottige 20e-eeuwse blondines is Marilyn Monroe misschien wel het enige personage dat moeilijker te portretteren is dan prinses Diana. De belangstelling voor Andrew Dominiks bewerking van Joyce Carol Oates’ roman uit 2000 is dus vanaf het begin enorm geweest. Vooruitlopend op de veel uitgestelde release, hier een samenvatting van alles wat je moet weten over de Marilyn Monroe-biopic Blonde op Netflix.

Netflix’ Blonde trailers bezorgen je rillingen

Op 16 juni heeft Netflix de eerste teaser voor Blonde vrijgegeven, een preview van een minuut die voornamelijk in helder zwart-wit is gefilmd. Het opent met een shot van Ana de Armas in haar rol als Monroe, snikkend aan haar kaptafel. Dan volgt een onheilspellende vertolking van Diamonds Are a Girl’s Best Friend, verblindende flitslichten en een glimp van de actrice die koket grijnst terwijl haar iconische witte jurk uit The Seven Year Itch opwaait in de wind.

Ook zien we haar arriveren op een première, dansen in een scène uit Gentlemen Prefer Blondes en naar zichzelf giechelen in de spiegel. Op de beelden is de gelijkenis tussen De Armas en de jaren ’50 ster bijna griezelig te noemen. De trailer ging ook gepaard met een releasedatum: 23 september.

Een tweede trailer volgt op 28 juli. De trailer opent met een man die op Monroe’s kleedkamerdeur klopt, terwijl ze een kus in haar spiegel blaast. Dan zien we haar aankomen bij een première voor een juichende menigte, waarna de camera overgaat naar Bobby Cannavale in zijn rol als haar tweede echtgenoot, Joe DiMaggio. “Hoe ben je begonnen?” vraagt hij haar. “Welk begin?” spint ze.

We gaan plotseling terug in de tijd. Monroe loopt aarzelend een auditiezaal binnen en wordt begroet door een sigaarrokende directeur. Hij lijkt op het punt te staan om misbruik van haar te maken. Als we teruggaan naar het heden, horen we Monroe fluisteren: “Ik denk dat ik ontdekt ben.” Ook opmerkelijk? De Armas die de scène uit Some Like It Hot naspeelt waarin Monroe I Wanna Be Loved by You zingt, en schijnbaar een inzinking krijgt; Adrien Brody die een dikke bril opzet om haar derde echtgenoot, Arthur Miller, te spelen; en een verontrustend moment waarop een woedende Monroe te zien is die met haar auto tegen een boom botst.

De plot omvat Monroe’s leven van haar jeugd tot haar dood

De roman Blonde begint als de hoofdpersoon van het ene pleeggezin naar het andere wordt gerangeerd en verlangt naar haar afwezige vader, en eindigt met haar geruchtmakende moord na haar affaire met JFK. Natuurlijk staat Monroe’s carrière als Hollywood-ster centraal, maar ook haar vormende ervaringen komen uitvoerig aan bod. Oates begon over Monroe’s leven te schrijven nadat ze zich identificeerde met een foto van een 15-jarige Norma Jean Baker (de echte naam van Monroe) die in 1941 in Californië een schoonheidswedstrijd won.

Ana de Armas in Blonde
©Netflix

Als Blonde op Netflix de roman van Oates volgt, wordt het anders dan de doorsnee biopic

Oates heeft altijd benadrukt dat Blonde een gefictionaliseerd verhaal is, geïnspireerd op Monroe’s leven. Ook zegt ze dat ze haar verhaal gebruikt om de vaak giftige aard van de Amerikaanse beroemdheid te onderzoeken, eerder dan een definitief verslag te geven van Norma Jean. (Het is veelzeggend dat Oates in de hele roman naar Norma Jean verwijst als Norma Jeane, een gril die Dominik heeft overgenomen in zijn script).

Haar 700 pagina’s tellende boek bevat personages die volledig verzonnen zijn, terwijl anderen beslist echt zijn. Neem bijvoorbeeld Whitey, de visagist achter Monroe’s ivoorkleurige huid en wat Oates haar “platina suikerspin-hoofd” noemt. Ook de klassieke Hollywood-titaan Billy Wilder is echt. Hij regisseerde Monroe in haar twee bekendste films, The Seven Year Itch (1955) en Some Like It Hot (1959).

Marilyn Monroe en Joe DiMaggio
©Getty Images
Marilyn Monroe en Joe DiMaggio, haar tweede echtgenoot, die haar naar verluidt fysiek en verbaal mishandelde tijdens hun huwelijk.

Zelfs zonder Oates-connectie maakt de cast van Blonde kans bij de Oscars

Ana de Armas, die vorig jaar debuteerde als Bond-girl in No Time to Die, kan haar bombshell-kwaliteiten goed gebruiken voor de hoofdrol. Julianne Nicholson van Mare of Easttown verschijnt als Monroe’s grillige moeder Gladys.

Wat de liefdespartners betreft, speelt Bobby Cannavale de rol van Yankees-ster Joe DiMaggio. Hij was Monroe’s echtgenoot voor negen tumultueuze maanden. Adrien Brody is haar derde echtgenoot, Arthur Miller. De toneelschrijver werd het onderwerp van een FBI-onderzoek aan het begin van hun relatie vanwege zijn vermeende communistische banden. Tot slot neemt Caspar Phillipson de rol van John F Kennedy op zich, die Monroe een serenade bracht met Happy Birthday, Mr President slechts maanden voor haar dood.

Ana de Armas in Blonde
©Netflix

Brad Pitt is een van de producenten van Blonde

Aangezien elk detail van Monroe’s leven is ontleed sinds haar dood in 1962, zal Andrew Dominik – een regisseur die bekend staat om zijn arthouse-producties – waarschijnlijk een avant-gardistische kijk op haar verhaal presenteren. De Australische Dominik is vooral bekend van twee samenwerkingen met Brad Pitt. Het gaat om The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007) en Killing Them Softly (2012). Beide films flopten op spectaculaire wijze, maar zijn sindsdien verheven tot culthits. Dus het feit dat Pitt heeft getekend om Blonde voor Netflix te produceren via zijn entertainmentbedrijf, Plan B, is een teken van zijn vertrouwen in de talenten van Dominik.

Marilyn Monroe vroeger
©Getty Images
Verwacht wordt dat Monroe's diep traumatische jeugd een grote rol zal spelen in de biopic.

Ook als Blonde niet in de prijzen valt, krijgt Ana de Armas waarschijnlijk veel lof 

De Cubaanse actrice heeft negen maanden getraind met een dialoogcoach om Monroe’s unieke ademende stem te perfectioneren. Jennifer Johnson, die Margot Robbie kleedde voor haar transformatie in I, Tonya, is verantwoordelijk voor de kostuums. Daarnaast hielp een leger van make-up artiesten De Armas om te veranderen in het Amerikaanse icoon. Beelden van De Armas van de set bewijzen dat haar drie-en-een-half uur in de make-upstoel elke dag goed besteed waren.

Ana de Armas in Blonde
©Netflix

De productie is getroffen door een buitensporig aantal vertragingen

En niet alleen pandemie-gerelateerde. Geruchten over een Blonde-verfilming doen al sinds 2010 de ronde, met zowel Jessica Chastain als Naomi Watts in de running om de Some Like It Hot-ster te spelen. Nu is de film opnieuw uitgesteld. Bepaalde berichten beweren dat Dominiks kijk op Monroe’s verhaal te grafisch is bevonden door Netflix-executives. Eerder werd aangekondigd dat de releasedatum zou worden verplaatst van 2021 naar 2022.

Eén theorie over de reden waarom Blonde vertraging heeft opgelopen: de NC-17 rating als gevolg van het seksueel geweld. Oates’ boek over Norma Jeans leven bevat een dagboekachtig hoofdstuk, waarin de 21-jarige Monroe voor haar eerste filmauditie naar ‘The Studio’ gaat, maar waar een producer, ‘Mr Z’, haar met geweld verkracht. Later wordt haar verteld dat ze de rol heeft gekregen dankzij haar ‘auditie’, en haar carrière is effectief gelanceerd.

Aangezien acteur David Warshofsky de rol van Mr Z speelt, is het waarschijnlijk dat deze scène in zijn geheel zal worden nagespeeld.

Marilyn Monroe en Arthur Miller
©Getty Images
Monroe met haar derde en laatste man, toneelschrijver Arthur Miller.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK