vrienden-en-fans-rouwen-om-de-dood-van-acteur-matthew-perry-273295
©Getty Images

De Amerikaans-Canadese acteur Matthew Perry, bekend van onder andere zijn rol als Chandler Bing in Friends van 1994 tot 2004, is volgens berichten in zijn huis in Los Angeles overleden. Waarschijnlijk aan de gevolgen van een verdrinking. Perry was 54 jaar.

Matthew Perry overleden

Matthew Perry werd geboren in Plymouth, Massachusetts, als zoon van een Amerikaanse acteur en een Canadese journaliste. Na de scheiding van zijn ouders bracht hij zijn eerste jaren door in Ottawa. Al op 15-jarige leeftijd verhuisde Perry naar Los Angeles voor een carrière in de showbusiness. Na zijn middelbare school speelde Perry een reeks bijrollen op televisie en in films, voordat hij een vaste rol kreeg in de CBS sitcom Sydney, met Valerie Bertinelli in de hoofdrol. Hij zou daarna zijn opwachting maken in 90210 en een kortstondig optreden in Home Free voordat hij auditie deed voor Friends. (Perry had eerder samengewerkt met de makers Marta Kauffman en David Crane in de HBO sitcom Dream On.)

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Perry als Chandler Bing in Friends

De daaropvolgende 10 jaar en 10 seizoenen zou Perry – de jongste in de hoofdcast van Friends (hij was pas 25 toen de eerste aflevering werd uitgezonden) – de komische Chandler Bing spelen. Hij stond tegenover Jennifer Aniston (als Rachel Green), David Schwimmer (Ross Geller), Courtney Cox (Monica Geller), Lisa Kudrow (Phoebe Buffay) en Matt LeBlanc (Joey Tribbiani). Het enorme succes van de show was voor Perry een droom die uitkwam. Zoals hij in zijn memoires Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing uit 2022 vertelde, op de tijd voordat hij zijn rol in Friends kreeg: “God, je kunt met me doen wat je wilt. Maak me alsjeblieft beroemd.”

Friends maakte hem inderdaad beroemd en rijk – in 2002 verdienden hij en zijn castleden elk meer dan 1 miljoen dollar per aflevering – maar die jaren werden ook gekleurd door gezondheidsproblemen. Dit kwam door Perry’s strijd met alcoholisme en overdadige gebruik van pijnstillers. In zijn boek schrijft de acteur zich dat hij meer dan 65 keer afkickte en dat hij “ongeveer 9 miljoen dollar uitgaf om nuchter te worden”. Afgelopen herfst was hij ongeveer 18 maanden clean. “Het is een afschuwelijke ziekte en hij heeft er een moeilijke versie van. Wat niet verandert is, is zijn wil om door te gaan, te blijven vechten en te blijven leven,” vertelde Lisa Kudrow vorig jaar aan de New York Times.

Vrienden en fans in rouw

Het nieuws van Perry’s dood op zaterdag kwam als een schok voor al zijn vrienden en fans; zowel in Hollywood als over de hele wereld. Sociale media werd overspoelde met hun reacties en condoleances. Lees er een paar hieronder, van onder andere Gwyneth Paltrow, Selma Blair en de Canadese premier Justin Trudeau.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by James Burrows (@therealjamesburrows)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Selma Blair (@selmablair)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Octavia Spencer (@octaviaspencer)

 

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rosie O’Donnell (@rosie)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laura Benanti (@laurabenanti)