waarom-prins-harry-en-meghan-markle-de-achternaam-van-hun-kinderen-hebben-veranderd-286810
©Getty Images

Toen Archie, het eerste kind van prins Harry en Meghan Markle, in mei 2019 werd geboren, kondigde het paar aan dat de volledige naam van hun zoon Archie Harrison Mountbatten-Windsor was. In 2024 hebben ze echter officieel besloten om de achternaam Sussex te gebruiken voor zowel Archie als hun dochter Lilibet.

Vernieuwde website

Dit nieuws kwam na de lancering van Harry en Meghans vernieuwde website Sussex.com. De online pagina werd onmiddellijk bekritiseerd vanuit hoeken van de Britse pers. De twee grootste klachten? Het gebruik van een wapenschild door het koppel – ondanks het feit dat ze niet langer deel uitmaken van de koninklijke familie – en het gebruik van Sussex in de domeinnaam. Toen prins Harry en Meghan Markle in 2020 uit de monarchie stapten, vroeg koningin Elizabeth hen om niet langer de merknaam Sussex Royal te gebruiken (wat toen hun Instagram handle en de naam van hun website was). In de jaren daarna gebruikte het paar in plaats daarvan Archewell voor hun website en productiebedrijf.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Waarom is de naam van de website veranderd? Bij de lancering was Archewell een knipoog naar hun zoon Archie. Maar nu ze twee kinderen hebben, wilden ze een website die de hele familie en hun projecten weerspiegelt. The Times of London meldde dat ze voor Sussex hadden gekozen, omdat ze die naam het afgelopen jaar allemaal als achternaam hadden aangenomen, ondanks dat de kinderen jarenlang Mountbatten-Windsor gebruikten.

Harry en Meghan veranderen achternaam kinderen

De achternaamsverandering van Mountbatten-Windsor naar Sussex gaat terug tot de kroning van koning Charles. Toen hun grootvader de troon besteeg en Archie en Lilibet hoger in de lijn van opvolging kwamen, kregen de kinderen de nieuwe titels Prins en Prinses van Sussex. Voorheen waren ze Master Archie en Miss Lilibet.

Britse prinsen en prinsessen gebruiken meestal hun titel of die van hun ouders als achternaam. Prins Harry en prins William heetten op school bijvoorbeeld William Wales en Harry Wales om de titel van hun ouders, de prins en prinses van Wales, weer te geven. Door Sussex te kiezen voor hun kinderen, volgt het koppel gewoon de traditie. Het is ongetwijfeld ook makkelijker voor Harry en Meghan, die hun namen als de hertog en hertogin van Sussex dragen, om eindelijk dezelfde achternaam te hebben als hun kinderen.

En je moet toegeven: Archie Sussex en Lilibet Sussex klinken wel leuk.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.