de-diepere-betekenis-achter-de-kerstkaart-van-prins-harry-en-meghan-markle-279168
©Getty Images

Vrijdagochtend stuurden prins Harry en Meghan Markle een virtuele kerstkaart voor 2023 namens hun stichting Archewell. Op de kaart zien we een foto van het koppel lachend en klappend op de Invictus Games van dit jaar in Düsseldorf – het sporttoernooi dat prins Harry in 2014 oprichtte voor militairen en veteranen die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt in het leger. ‘We wensen jullie heel fijne feestdagen’, stond er op de digitale afbeelding. ‘Bedankt voor alle steun.’

De kerstkaart van Harry en Meghan in 2023

Met een klik op de afbeelding beland je op een landingspagina van het zogeheten Impact Report 2022-2023 van de Archewell Foundation. Het 28 pagina’s tellende document belicht de liefdadigheidsactiviteiten van het paar en hun team. Een paar voorbeelden: voor Internationale Vrouwendag creëerden ze een babyboetiek voor Harvest Home, dat hulp biedt aan aanstaande moeders. Ze lanceerden ook het Welcome Project, dat eenzaamheid onder Afghaanse vluchtelingen wil bestrijden door sociale gemeenschappen te creëren met activiteiten als naaien, wandelen en koken. En hun pleidooi voor ethische media gaat onverminderd door: ze hebben onafhankelijke onderzoeksrapporten helpen financieren zoals ‘Online Hate Speech in Australia: The Role of News Media and Pathways‘ van de sociale impactgroep Purpose.

Het is een strak gepresenteerd document met makkelijk te lezen grafieken en kunstig geselecteerde beelden die een mix laten zien van het stel zelf en hun projecten. Al scrollend voelt het professioneel, en tastbaar: hoewel de Archewell Foundation weinig tot geen financiële informatie onthulde, gaven ze wel specifieke voorbeelden van wat de stichting precies heeft gedaan in de het afgelopen jaar.

Tumultueus jaar 

En dat is belangrijk. Na hun deal met Spotify – waarbij het bedrijf en de Sussexen besloten hun wegen te scheiden na slechts één seizoen van één podcast te hebben geproduceerd – kwam de output, en dus de waarde, van het stel in het geding. Gezien het feit dat ze al een Oprah-interview, een zesdelige Netflix-documentaire en een boek over de koninklijke familie hadden gedaan, leek dat onderwerp niet meer zo interessant.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Langzaam maar zeker kwamen Harry en Meghan echter weer in de schijnwerpers te staan. Hun optredens waren eerder servicegericht dan spetterend: een event met de San Diego Navy Seals in november en een panel voor World Mental Health Day in oktober. Voor het eerst sinds lange tijd was er niet veel sensationeels te melden over de Sussexen. En Harry en Meghan blijven zich op de achtergrond houden, wat hun kerstkaart voor 2023 duidelijk maakt. Er staat maar één ding op: hun werk. Wat, na dit alles, het noodzakelijke pad lijkt voor het koppel.