de-7-grootste-onthullingen-in-de-eerste-afleveringen-van-harry-meghan-234375
©Netflix

De Netflix-documentaireserie van Meghan en Harry volgt zoals verwacht niet alleen hun liefdesverhaal, maar doet ook grote onthullingen. In Harry & Meghan vertellen de hertog en hertogin van Sussex belangrijke details over hun jaren als werkende royals, evenals hun familieachtergronden. Dit zijn de meest opvallende momenten.

De grootste onthullingen van Harry en Meghan

Meghan over hoe haar gemixte afkomst haar heeft gevormd

In een van de krachtigste momenten uit de drie afleveringen zijn de hertog en hertogin van Sussex te zien bij de NAACP Awards. Hier draait de camera naar Meghans moeder Doria Ragland, die emotioneel met haar hoofd knikt na een verwijzing naar het trauma veroorzaakt door de moord op George Floyd. Volgens Meghan was het Doria die haar er als eerste op moest wijzen hoeveel racisme haar huwelijk met een lid van de koninklijke familie zou veroorzaken. Dit is iets wat de hertogin in eerste instantie begrijpelijkerwijs niet onder ogen wilde zien.

Meghan merkt ook op dat “de meeste mensen [haar] niet als een zwarte vrouw behandelden” voorafgaand aan haar relatie met Harry. Ze beschouwt de complicaties die gepaard gaan met het hebben van een gemixte afkomst meer in het algemeen: “Zoveel van mijn zelfidentificatie probeerde erachter te komen waar ik in paste. Ik denk dat veel daarvan is dat je niet wit genoeg bent, of niet zwart genoeg. Maar zo zie ik de wereld niet.”

Harry’s perspectief op Diana’s beruchte Panorama-interview

In de documentaireserie zien we beelden van Diana die tijdens een skivakantie haar kinderen probeert te beschermen tegen de pers. “Ik denk dat ze een geleefde ervaring had van hoe ze worstelde. Door dat leven te leiden, voelde ze zich gedwongen erover te praten – vooral tijdens dat Panorama-interview”, zegt Harry. In het hartverscheurende fragment zegt Lady Di: “Mag ik als ouder vragen om de ruimte van mijn kinderen te respecteren? Omdat ik de kinderen hierheen heb gebracht voor een vakantie, zouden we de ruimte waarderen. Als ouder wil ik mijn kinderen beschermen. Dank u.” Harry vervolgt: “Ik denk dat we nu allemaal weten dat ze werd misleid om het interview te geven, maar tegelijkertijd sprak ze de waarheid over haar ervaring.”

De afschuwelijke inbreuk op privacy door de pers waarmee Meghan werd geconfronteerd, wordt in detail besproken

Na enkele van haar eerste interacties met de paparazzi te hebben verteld, legt Meghan uit: “Mijn huis was omsingeld met enkel mannen die de hele tijd in hun auto’s zaten te wachten tot ik iets deed. Plotseling was het alsof alles in mijn leven zo werd, veel meer geïsoleerd. Alle gordijnen waren dichtgetrokken, alle jaloezieën dicht. Het was eng. Mijn gezicht was overal. Mijn leven was overal. Tabloids hadden alles overgenomen.” De pers begon op de deuren van haar buren in Toronto te kloppen, naar verluidt betaalde ze zelfs een buurvrouw om een livestreamcamera te installeren.
Tegelijkertijd werden productieassistenten van Suits omgekocht voor callsheets om erachter te komen wanneer Megan aan het filmen was. “Het begon een beetje gevaarlijk voor haar te worden”, herinnert producer Silver Tree zich.Op een gegeven moment moesten we alle trailers inkooien. En dat was logistiek gezien echt een uitdaging, want ze zat in een tv-programma en het is haar aard om het niemand moeilijk te maken. Maar ik denk niet dat iemand wist hoe we met dat nieuwe normaal om moesten gaan.”

Harry moest Meghan een spoedcursus in het koninklijke leven geven

Verwijzend naar The Princess Diaries, zegt Meghan dat ze nooit een formele training heeft gehad als het ging om het lidmaatschap van de koninklijke familie. Zo nam ze haar toevlucht tot het leren van het volkslied via Google. “Mijn grootmoeder was het eerste senior lid van de familie dat Meghan ontmoette”, herinnert Harry zich. “Meghan had geen idee wat het allemaal was, dus het was een beetje een schok voor haar. Hoe leg je uit dat je buigt voor je oma? Zeker voor een Amerikaan is dat vreemd.”

Een bepaalde blinde vlek voor hen beiden? Hoe Meghan zich precies zou moeten kleden in een wereld die wordt beheerst door strikte kleermakersprotocollen. Meghan herinnert zich dat Harry rondrende om haar te helpen outfits samen te stellen voor formele evenementen. “Ik zei dan: ‘Is dit een Britse ontwerper? Ik heb deze net online besteld. Is dit goed? Wacht, mijn kaartje hangt er nog aan. Knip het kaartje door!'”

Meghan is nog steeds dankbaar voor de onschuld waarmee ze het koninklijke leven benaderde

“Het is zo grappig als ik er op terugkijk, omdat ik nu zoveel weet. Ik ben blij dat ik dat toen niet wist. Omdat ik gewoon authentiek mezelf kon zijn, zonder zoveel paraatheid”, vertelt Meghan aan regisseur Liz Garbus. “Zelfs toen Will en Kate langskwamen en ik haar voor het eerst ontmoette. Ze kwamen eten. Ik herinner me dat ik een gescheurde spijkerbroek droeg en op blote voeten liep. Ik knuffel graag, ben altijd een knuffelaar geweest. Ik realiseerde me niet dat dat voor veel Britten echt schokkend is.

Ik denk dat ik heel snel begon te begrijpen dat de formaliteit naar de buitenwereld ook doorwerkte achter gesloten deuren. Ik dacht dat het voor de buitenwereld was, en dat je dan de deur sluit en denkt: ‘Oh, geweldig, we kunnen nu ontspannen.’ Maar die formaliteit is aan beide kanten. Dat was verrassend voor mij.”

Meghan benadrukt haar niet-bestaande relatie met halfzus Samantha Markle

Meghan deelt in de docuserie dat ze haar halfzus meer dan tien jaar niet had gezien. De hertogin reflecteert naar de periode voorafgaand haar huwelijk: “Opeens voelde het alsof ze overal was.” Dit voelde heel gek voor Meghan: “Ik weet je middelste naam niet. Ik weet je verjaardag niet. Je vertelt deze mensen dat je me hebt opgevoed en dat je me prinses Pushy hebt genoemd? Ik kan me niet herinneren dat ik haar als kind bij mijn vader thuis heb gezien.” Samantha beweert dat ze tot 2018 een hechte relatie met Meghan had en dat de pers citaten verkeerd aan haar heeft toegeschreven.

Wie wel close is met Meghan tot op de dag van vandaag? Ashleigh, de dochter van Samantha en het nichtje van Meghan. Zij werd als peuter bij Samantha weggehaald en opgevoed door haar grootouders van haar vaderskant. “Er is een zusterelement, er is iets moederlijks, ze is een beste vriendin”, zegt Ashleigh over de hertogin. “Ze is een beetje van alles.” Ashleigh was echter niet uitgenodigd voor het koninklijk huwelijk. Meghan beweert dat koninklijke assistenten haar afraadden om haar uit te nodigen, door de opmerkingen van Samantha. De familiedynamiek zou te moeilijk zijn om uit te leggen.

Harry vertelt over zijn controversiële beslissing om zich tijdens Halloween in 2005 als nazi te verkleden

“Het was waarschijnlijk een van de grootste fouten van mijn leven”, geeft hij toe. “Ik schaamde me achteraf zo, ik wilde het alleen maar goedmaken. Ik ging in gesprek met de opperrabbijn in Londen, wat een diepe indruk op me maakte. Ik ging naar Berlijn en sprak met een overlevende van de Holocaust. Ik had het gewoon kunnen negeren en doorgaan en waarschijnlijk steeds weer dezelfde fouten maken in mijn leven, maar daar heb ik van geleerd.”

Ook merkt hij op dat er een ‘”enorm niveau van onbewuste vooringenomenheid” is binnen de Britse samenleving. “Het is eigenlijk niemands schuld, maar als het eenmaal is opgemerkt of het in jezelf herkent, moet je het goedmaken. Het is een les, het is bewustzijn. Een constant work in progress, voor iedereen, ook voor mij.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.