dit-zijn-de-favoriete-kerstfilms-van-de-vogue-redactie-om-keer-op-keer-te-bekijken-277769
©ANP

Het is officieel nog maar een kleine twee weken tot kerst. En als er iets is waar wij op de Vogue-redactie naar uitkijken tijdens de feestdagen (naast het uitzoeken van een fijne look, feestelijke sieraden en cadeaus voor je geliefden), is het wel het kijken van onze favoriete kerstfilms. Niet alleen maar klassiekers zoals The Holiday en Love Actually (hoewel die zeker niet mogen ontbreken), ook films die niet per se heel ‘kerstig’ zijn, maar wél een kerstboodschap bevatten. Met welke kerstfilms gaan Vogue-redacteuren dagen op de bank doorbrengen in die heerlijke luie periode tussen kerst en oud en nieuw? Dit zijn onze favorieten.

Favoriete kerstfilms van de Vogue-redactie

Van klassiekers als Home Alone en The Holiday tot musicals als Mary Poppins (waarom niet?) en films met een diepgaand verhaal zoals Little Women. Laat je hieronder inspireren voor je eigen lijst met kerstfilms om deze feestdagen te kijken.

Mary Poppins – Lisa Goudsmit, head of digital

“Hallo, ik ben Lisa en ik ben een musical-liefhebber. Laat ik er maar eerlijk voor uitkomen. Eigenlijk van de zotte dat dit nodig is, maar aan musicals kleeft doorgaans de negatieve connotatie dat ze oubollig, cliché en cringe zijn – met je liefhebberij hiervoor pochen is meestal niet gepast. Behálve tijdens de feestdagen. In die magische decembermaand gaan ‘goede’ versus ‘slechte’ smaak, high versus low brow, plots op de schop.

En dus kies ik als favoriete kerstfilm Mary Poppins, terwijl eigenlijk heel dat verhaal niet over kerst gaat, maar over een zingende nanny in Londen rond 1910. Dat vind ik er sowieso al leuk aan: die (toegegeven, ouderwetse) decors die een van mijn lievelingssteden in die tijd moeten voorstellen. En dan de kostuums, ook genieten. Maar het absolute hoogtepunt voor mij is Julie Andrews. Daarom had ik hier net zo goed kunnen kiezen voor The Sound of Music. Ook al een ‘kerstfilm’, opnieuw een zingende nanny, maar dan in Oostenrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lang verhaal kort: Julie Andrews + leuke kostuums + fijne muziek + een vleugje jeugdsentiment = voor mij kerst, welke film het dan ook is. Supercalifragilisticexpialidocious!”

Love Actually – Marjolein van den Brand, online redacteur

“Dit is by far mijn favoriete kerstfilm aller tijden. Ik kan deze film ontelbaar vaak zien zonder dat hij me begint te vervelen. De verschillende verhaallijnen – de ene hartverwarmend, de andere hartverscheurend – zijn allemaal met elkaar verbonden en draaien om één ding: liefde in al zijn vormen. De film vierde dit jaar zijn twintigjarig bestaan. En ja, sommige aspecten didn’t age well. Denk aan het seksueel overschrijdend gedrag op de werkvloer, Natalie die met haar slanke figuur ‘the chubby girl’ genoemd wordt, stalkergedrag van de beste vriend van je man. Maar de geweldige sterrencast met cameo’s van Rowan ‘Mr. Bean’ Atkinson en Claudia Schiffer, de vele iconische scènes en de gegarandeerde huil- en lachbuien die elkaar afwisselen laten je dat snel vergeten.”

The Nightmare Before Christmas – Donna Seijdel, social mediaredacteur

“De wereld lijkt het er niet over eens te kunnen worden: is The Nightmare Before Christmas een kerstfilm? Vraag je het mij, dan krijg je een volmondige ‘ja’. De stop-motion fantasyfilm volgt Jack Skellington, die bij toeval kerst ‘ontdekt’ en vervolgens de griezelige inwoners van Halloweenstad probeert over te halen om het wonderlijke feest te vieren. Een bizarre doch aandoenlijke musicalfilm die mij herinnert aan de magie van kerst, met tóch dat vleugje romantiek. De perfecte balans tussen creepy, cute en Christmas.”

The Holiday – Martine Findhammer, online redacteur

“De film is mierzoet, maar bevat wat mij betreft alle ingrediënten voor een échte kerstfilm die me helemaal in de Christmas spirit brengt. Pure romantiek in een Engelse cottage bij een knisperend houtvuur. Maar ook een onbeantwoorde liefde en cosiness in de sneeuw. In de romcom spelen Cameron Diaz (Amanda), die overigens een ongelooflijk chique garderobe heeft in de film, en Kate Winslet (Iris) twee singles die tijdens de vakantie van huis ruilen. Eenmaal in elkaars wereld vinden ze onverwacht opnieuw de liefde. Dekentje erbij, warme choco met marshmallows en genieten van deze festive classic.”

The Family Stone Lara Oliveri, online redacteur

“Eerlijk: ik houd van The Holiday en Love Actually. Maar inmiddels heb ik die al een triljoen keer gezien en ben ik soms toe aan een film die ik niet letterlijk woord voor woord kan meepraten. Daarom is een van mijn favoriete kerstfilms er eentje die minder bekend is, maar minstens zo leuk: The Family Stone.

Bewijsstuk A: Sarah Jessica Parker speelt erin (wat mij betreft genoeg reden om de film te zien als SATC-fan). Bewijsstuk B: het heeft een heerlijk ongecompliceerd plot waar net genoeg in gebeurt zonder dat het té moeilijk of emotioneel wordt. Lees: families komen samen, koppels komen bij elkaar en gaan uit elkaar en er worden nieuwe relaties opgebouwd. Bewijsstuk C: je weet bij het begin van de film al bijna hoe het gaat eindigen – ik houd van die voorspelbaarheid. Bovendien zit er ook net genoeg inhoud in die past bij kerst: leven in het nu en kijken wat echt belangrijk is. En daar kunnen we allemaal wel iets van leren.”

Little Women – Marloes van Wijnen, eindredacteur 

“De gatekeepers van het kerstfilm-genre zullen waarschijnlijk gaan steigeren van deze keuze. In Greta Gerwigs Little Women komt namelijk geen kerstman of kerstelf voor en ook draait het plot niet om de feestdagen, zoals in Love Actually en The Holiday wel het geval is. Toch roept deze film bij mij het ultieme kerstgevoel op.

Sterker nog, het feit dat de film alle emoties die met de feestdagen te maken hebben opwekt – van het tegelijkertijd verlangen naar en verafschuwen van je familie tot het intens genieten van decembertaferelen inclusief sneeuw, knisperende haardvuurtjes, kneuterige huizen en extraverte jurken – zónder ‘kerst’ te schreeuwen, maakt ‘m wat mij betreft de allerbeste kerstfilm ooit. En dan bedoel ik eentje die ook écht goed en zelfs Oscarwaardig is (die cast! Emma Watson! Florence Pugh! Timothée Chalamet! Meryl Streep! Saoirse Ronan!) in plaats van goed fout. Het allerleukste is het om ‘m te kijken met alle vrouwen in je familie op de bank.”

Home Alone – Romee Avril van der Veen, videoredacteur

“Het kijken van Home Alone met kerst is voor mij een core memory. Al sinds ik mij kan herinneren is dit namelijk dé film die ieder jaar weer uit de dvd-hoes werd gehaald en alleen dan mocht worden afgespeeld. Een familieopstelling van tien man sterk – vier volwassenen en zes kids – zat klaar op de bank. Klaar om te genieten van achtjarige Kevin, die ook dat jaar weer per ongeluk thuis werd achtergelaten. Hoewel ik de film na twintig jaar woord voor woord kan napraten, blijven de tranen bij vrijwel elke scène over mijn wangen rollen van het lachen.

Waar Home Alone een absolute comedy is, symboliseert het voor mij een diepere boodschap. Een die, zeker dit jaar, dichter bij mijn hart ligt dan ooit. Check een keertje extra in bij de mensen die je lief hebt. En blijf bij elkaar. Zo druk ik ook deze kerstavond op play om samen met mijn familie met onze lievelingstraditie de feestdagen in te luiden.”